Syksy ja kaaliin kietoutuneet kääryleet puolukkahyytelöllä. Mitä muuta sitä ihminen voisi ruokalautaselleen toivoa?

Ohjeita on yhtä monta kuin tekijääkin, mutta voin vakuuttaa, että oma reseptini on aika lähellä täydellisyyttä. Kannattaa kokeilla.

KAALI8.jpg

Iso keräkaali

suolaa

vettä

----------------------------------------------

400- 500g pihvikarjan jauhelihaa (nautaa)

suolaa

mustapippuria

paprikamaustetta

2 sipulia

-----------------------------------------------

1 dl pitkäjyväistä riisiä

1 dl puuroriisiä

öljy loraus

4 dl vettä

lihaliemikuutio

-----------------------------------------------

1 prk kuohukermaa

1 kananmuna

soijakastiketta loraus

paprikamaustetta

valkopippuria

meirami (tuore tai kuivattu)

KAALI1.jpg

Koverra veitsellä kaalista kanta pois. Laita kaali kattilaan ja lisää vettä kunnes kaali peittyy. Myös ripaus suolaa sekaan.

Kaalinlehdet pehmenevät keitettäessä ja nosta niitä pihdeillä pois sitä mukaa, kun irtoiavat helposti. Kun lehdet alkavat olla pieniä, nosta koko kaalinloppu pois vedestä, anna sen hieman jäähtyä ja pilko se ohuiksi siivuiksi.

Leikkaa isoista kaalinlehdistä lehtiruoti pois terävällä veitsellä.

Keitä riisit lihaliemellä maustetussa vedessä. (Näpärä vinkki riisin keittoon on, kun laitta tuplasti riisiin nähden vettä. Eli riisit, vesi, öljytilkka ja mausteet kattilaan ja kun riisi ekat kerrat pulpahtaa laita päälle kattilankansi ja ota levy pois päältä. Jätä kuitenkin kattila kuumalle levylle, jolloin riisi kypsyy siinä ilman pelkoa pohjaan palamisesta.)

Paista jauheliha ja mausta se reilusti suolalla, pippurilla ja paprikalla. Paista myös pilkottu sipuli ja silputtu kaali kevyesti.

Kaada kulhoon riisi, jauheliha, kaalisilppu + sipulit. Mausta täyte valkopippurilla ja meiramilla ja lisää suolaa tarvittaessa. Täyte saa olla kunnolla maistuvaa.

Lisää lopuksi kerma ja kananmuna. Sekoita.

KAALI2.jpg

Täytä kaalinlehti hieman koosta riippuen 1-2 ruokalusikallisella täytettä. Laita täyte leikatun lehtiruodin päälle, käännä kerran, jonka jälkeen käännä lehden sivut päälle ja rullaa napakaksi kääryleeksi. Asettele kääryleet reunalliselle uuninkesvävälle pellille.

KAALI3.jpg

Laita pellin pohjalle noin 1 desi vettä. Valuta kääryleiden päälle siirappia ja hieman sulatettua voita.

Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes pintaan tulee väriä. Lusikoi pohjalla olevaa nestettä muutamaan kertaan kääryleiden päälle. Laske uunin asteet sataan ja anna kääryleiden muhia uunissa vielä puoli tuntia.

KAALI4.jpgKAALI5.jpg

KAALI6.jpg

Puokukkahyytelö -tai hillo on mahtava makupari kääryleille. Hengähdä syvään ja nauti syksyisistä antimista.

KAALI7.jpg

Jos täytettä jää yli, sen voi paistaa pienessä kupissa sellaisenaan. Myös pieniin lehtiin voi tehdä kääryleitä, kun niitä laittaa kaksi limittäin.

Kätevän kasvisversion kaalikääryleistä saa jättämällä lihan pois. Sen voi myös korvata paistetuilla suppilovahveroilla tai muilla sienillä.

Itse teen usein kolmesta isosta kaalista kerrallaan ruokaa aina pakastimeen asti, sillä samalla hoituu näppärästi niin kääryleet, kuin kaalilaatikkokin. Kaalilaatikkokin on jo tehtynä, siitä kirjoittelen reseptiä hieman myöhemmin...

Ps. Näillä on aika kova menekki. Iltaruoaksi meni muutama.  Myös söin yhden iltapalaksi, toisen aamupalaksi jne... Eikä ystävänikään vastaan hangoitellut, kun pakkasin hänelle muutaman evääksi. :)