Ilman syksyistä lihapasteijaa olisi vaikea kääntää katsetta kohti tulevaa talvea. Kesällä tätä ei jostain syystä tule ikinä tehtyä, mutta syksystä jouluun vuosittain. Myös aina jouluaaton aattona teen samanlaisen pasteijan (ja vastaavan lohi version) jo monen vuoden perinteenä. Reippaammaan kokoinen pala korvaa ruoan, sen verran tuhtia tavaraa tämä on. Ja aah, niin hyvää!
Rahka-voitaikina:
250 g voita
4 dl venhäjuhoa
1 prk maitorahkaa (250g)
suolaa myllystä
Nypi kulhossa voi ja vehnäjauho sekaisin. Lisää suola ja maitorahka. Sekoita hyvin, kääri kelmuun ja nosta kylmään vetäytymään täytteen tekemisen ajaksi.
Täyte:
400 g pihvikarjan jauhelihaa
paprikamaustetta
mustapippuria ja suolaa myllystä
chiliä ripaus
1 iso sipuli
4 kananmunaa
2 dl riisiä
4 dl vettä
öljytilkka
luomulihaliemikuutio tai itse tehtyä lihalientä
1 prk ranskankermaa
1 raaka kananmuna
Keitä riisi 4 dl kiehuvaa vettä ja 2 dl riisiä + luomukuutio ja öljytilkka. Kun vesi pulpahtaa, sammuta levy ja jäätä riisikattila kuumalle levylle kypsymään.
Kuutioi sipuli hienoksi ja paista se jauhelihan kanssa kypsäksi. Mausta reippaalla kädellä, chiliä kuitenkin vain ripaus. Keitä 4 kanamunaa kypsiksi, noin 9 minuuttia. Jäähdytä munat kylmässä vedessä, kuori ja tee niistä hakkelusta.
Sekoita isossa kulhossa paistettu sipuli-jauhelihaseos, riisi, kanamunahakkelus, ranskankerma ja yksi raaka muna. Maista ennen raa´an munan lisäystä maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Ripottele leivinpaperille reilusti vehnäjauhoa. Ota jääkaapista rahka-voitaikina ja kumoa se jauhotetulle pellille ja painele jauhoa ripotellen se koko pellin kokoiseksi levyksi.
Laita täytettä keskiosaan noin 1/3 osan levyydelle lähes päästä päähän. Taita reunat leivinpaperin avulla sivuille ja pyöräytä koko pasteija vatsapuoli ylöspäin, jolloin saumakohta jää alas.
Voitele munalla ja ripottele päälle kourallinen juustoraastetta. Tee haarukalla muutama reikä sinne tänne.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Pintaan sa tulla väriä, kunhan ei pala. Peitä tarvittaessa foliolla. Paiston jälkeen anna vetäytyä hetki ja tarjoile ketsupin tai puolukkahillon kaverina.
Pikku vinkki vielä sienten ystäville:
Samalla ohjeella saa ihanan sienipiirakan korvaamalla keitetyn kanamunahakkeluksen paistetuilla sienillä ja maustamalla täytteen timjamilla ja basilikalla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.