tomaattikeitto.jpg

Täällä on kokattu tomaateista yhtä sun toista, sillä niitä kypsyy kasvihuoneelta kilo tolkulla. Tähän soppaan tohtii heittää joukkoon hieman kypsemmätkin pallerot.

Tomaattia, sipulia, valkosipulia, chiliä ja rutkasti yrttejä! Siinä raaka-aineet tomaattikeittoon. Kylmänä syysiltana chili antaa mukavasti lämpöä.

tomke3.jpg

Tomaatteja

2 Sipulia

1-2 kokonaista valkosipulia

 chiliä oman maun mukaan (laitoin tähän kaksi pientä kokonaista siemeninmeen ja aikas tujua tuli)

vettä

suolaa

mustapippuria

ripaus sokeria pyöristämään mukua

basilikaa, timjamia, rosmariinia, meiramia, persiljaa

n. 1 dl kuohukermaa

tomke4.jpg

Kuullota öljyssä sipuli ja valkosipuli, älä anna ruskistua. Lisää tilkka vettä ja lohkotut tomaatit.

Laita sekaan mausteet ja chilit. Anna kiehua hiljalleen vaikka useampikin tunti. Lopuksi soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma pyöristämään makua. Anna vielä hetki olla levyllä ja tarkista maut. Jos lapsille tätä syöttää, kannattaa chilit jättää pois.

tomke5.jpg

YRTTILEIPÄ 2 kpl

3 dl vettä

2 dl desiä maitoa.

1/2 palaa hiivaa murustettuna vesi-maito seokseen (tai 0,5 pussia kuivahiivaa)

sokeria ripaus

loraus ölyä

suolaa myllystä noin 1 tl.

3-4 dl vehnäjauhoa

3-4 dl hiivaleipäjauhoa

yrttejä kuivattuja/ tuoreita tai vaikka molempia

juustoraastetta

Lämmitä vesi-maitoseos reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon murustettu hiiva ja sokeri. Sekoittele hetki. Lisää suola ja öljy. Sekoita jauhot sekaan. Vaivaa taikina käsin tai taikinakoukoilla sen aikaa, että taikina hieman irtoilee kulhon reunoilta. Sähkövatkaimen taikinakoukut on tässä näppärä väline. Taikina jää rakenteeltaan löysähköksi. Anna nousta vähintään puoli tuntia vedottomassa paikassa, liinalla peitettynä.

tomke6.jpg

Taikina on niin löysää, että sitä ei pysty varsinaisesti leipomaan. Se kaadetaan kahteen kasaan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja lusikalla muotoillaan kahteen pötköön. Päälle kouralliset juustoraastetta ja reippaasti yrtteä oman maun mukaan.

Paista 225 uunin noin 15 minuuttia, tarkkaile loppuvaiheessa, että pinta ei pala liikaa. Anna leivän vetäytyä liinan alla hetki ennen leikkuuta. Uunista pursua tässä vaiheessa aika huumaava tuoksu...

tomke8.jpgtomke7.jpg

Tarjoile mehevää yrttileipää tulisen tomaattikeiton kaverina.

tomke2.jpgIMG_2352.jpgtomke.jpg