tomaattikeitto2.jpg

Kasvihuoneen tomaattikausi on nyt viime viikkoina ollut vauhdikkaimmillaan ja punaisia palleroita kertyy keittiön pöydälle välillä sellaista tahtia ettei niitä keretä millään tuhoamaan. Tomaattikeittoon voi upottaa tomaattilajikkeita laidasta laitaan ja hieman jo pehmenneetkin yksilöt voi huoletta nakata sekaan porisemaan.

tomaattikeitto.jpg

Tätä tomaattikeittoa maustaa lisäksi Valion aurajuusto. Sitä muuten on jossain muodossa saatava tällä hetkellä joka ikinen päivä. Se on ehdottomasti raskaushimojeni numero 1. Jos aurajuusto ei ole omaa lemppariasi, voi sen korvata myös fetalla tai vuohenjuustolla.
tomaattikeitto1.jpg

Aurajuusto -tomaattikeitto

reilu kasa tomaatteja, lajikkeilla ei väliä ja hieman kypsemmätkin kaverit sopii hyvin

2 sipulia

valkosipulia

¨loraus öljyä

lihaliemikuutio (luomu tai itse tehty lihaliemi)

vettä 1-2 dl

yrttejä reippaasti (esim. timjami, rosmariini, persilja, lipstikka)

mustapippuri

suola

1/2 tl sokeria

aurojuustoa 1/2 - kokonainen keiton koosta riippuen

kerma loraus pyöristämään makua

Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää vesi, tomaatit ja lihaliemikuutio.  Anna kiehua hiljalleen vähintään puoli tuntia. Mitä kauemmin se kiehuu, sen parempi on lopputulos. 3-4 tuntia on aika, johon itse pyrin tomaattikeittoa valmistaessa varautumaan. Pienestä se ei pala pohjaan, kunhan nestettä riittää eikä levy ole liian isolla.

Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja yrteillä. Lisää murustettu aurajuusto ja anna olla hetki levyllä. Lisää halutessasi tilkka kermaa. Soseuta sauvasekoittimella suurimmat paakut pois ja anna vielä hetken maustua levyllä.

Tarjoile crutonkien tai tuoreen leivän parina. Myös aurajuusto -tomaattikeitto kylmänä on hyvää.

Itse leivoin tämän kanssa patonkeja. Lapsille juustopatonkia ja aikuiseen makuun valkosipuli- yrttivoilla tuunattuja versioita.

patonki.jpg

Nyt jäi aineet mittaamatta kun kaapista heittelin sekaan mitä sattui löytymään. Patongin teko on kyllä muuten varsin helppoa ja maukasta, tuoretta leipää saa tehtyä pienellä vaivalla. Noussut taikina jaetaan osiin ja kaulitaan yksi kerrallaan jauhoitetulla alustalla levyksi.

patonki1.jpg

Päälle vaikka juustoraastetta tai yrteistä (ja valkosipulista) murskattua yrttivoita. Lopuksi oatonki kääritään tullalle ja nostetaan vielä hetkeksi pellille kohoamaan.

patonki%20yrtti%26%20valkosipuli.jpg

Päälle voi leikata halutessaan ohuet viillot.

patonki%20yrtti%26%20valkosipuli1.jpg

Pikkuakan oli välttämättä saatava "koristella" yksi patongeista ja mikäpäs siinä. Pienten käsien tarkkaa puuhastelua on aina kiva seurata sivusta.

patonki2.jpg

Patongin viiltoihin voi myös sipaista yrttivoita, jos koko täyte ei hävinnyt patongin sisään.

patonki3.jpg

tomaattikeitto%20ja%20patonki.jpg

Paistetaan kuumassa uunissa, 250 asteessa vartin verran. Pelkkään vehnäjauhoista leivottuihin patonkeihin riittää paistoajaksi noin 10 minuuttia. Tässä vaiheessa uunista leijailee melkoisen houkutteleva tuoksu. :)

patonki%20kyps%C3%A4.jpgpatonki%20yrtti%20vs.jpg

Jos aurajuusto ei kolahda omaan makumaailmaan, toinen lemppariversio tomaattikeitosta on alla olevasta linkistä löytyvä chilillä maustettu versio punaisesta voimaruoasta. Kumpi hemmottelee makunystyröitäsi enemmän vai onko se joku ihan muu kuin tomaattikeitto eri variaatioineen?

http://oivalluksia-aidanreunalta.vuodatus.net/lue/2015/10/tulinen-tomaattikeitto-ja-yrttileipa