Kasvihuoneen tomaattikausi on nyt viime viikkoina ollut vauhdikkaimmillaan ja punaisia palleroita kertyy keittiön pöydälle välillä sellaista tahtia ettei niitä keretä millään tuhoamaan. Tomaattikeittoon voi upottaa tomaattilajikkeita laidasta laitaan ja hieman jo pehmenneetkin yksilöt voi huoletta nakata sekaan porisemaan.
Tätä tomaattikeittoa maustaa lisäksi Valion aurajuusto. Sitä muuten on jossain muodossa saatava tällä hetkellä joka ikinen päivä. Se on ehdottomasti raskaushimojeni numero 1. Jos aurajuusto ei ole omaa lemppariasi, voi sen korvata myös fetalla tai vuohenjuustolla.
Aurajuusto -tomaattikeitto
reilu kasa tomaatteja, lajikkeilla ei väliä ja hieman kypsemmätkin kaverit sopii hyvin
2 sipulia
valkosipulia
¨loraus öljyä
lihaliemikuutio (luomu tai itse tehty lihaliemi)
vettä 1-2 dl
yrttejä reippaasti (esim. timjami, rosmariini, persilja, lipstikka)
mustapippuri
suola
1/2 tl sokeria
aurojuustoa 1/2 - kokonainen keiton koosta riippuen
kerma loraus pyöristämään makua
Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää vesi, tomaatit ja lihaliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen vähintään puoli tuntia. Mitä kauemmin se kiehuu, sen parempi on lopputulos. 3-4 tuntia on aika, johon itse pyrin tomaattikeittoa valmistaessa varautumaan. Pienestä se ei pala pohjaan, kunhan nestettä riittää eikä levy ole liian isolla.
Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja yrteillä. Lisää murustettu aurajuusto ja anna olla hetki levyllä. Lisää halutessasi tilkka kermaa. Soseuta sauvasekoittimella suurimmat paakut pois ja anna vielä hetken maustua levyllä.
Tarjoile crutonkien tai tuoreen leivän parina. Myös aurajuusto -tomaattikeitto kylmänä on hyvää.
Itse leivoin tämän kanssa patonkeja. Lapsille juustopatonkia ja aikuiseen makuun valkosipuli- yrttivoilla tuunattuja versioita.
Nyt jäi aineet mittaamatta kun kaapista heittelin sekaan mitä sattui löytymään. Patongin teko on kyllä muuten varsin helppoa ja maukasta, tuoretta leipää saa tehtyä pienellä vaivalla. Noussut taikina jaetaan osiin ja kaulitaan yksi kerrallaan jauhoitetulla alustalla levyksi.
Päälle vaikka juustoraastetta tai yrteistä (ja valkosipulista) murskattua yrttivoita. Lopuksi oatonki kääritään tullalle ja nostetaan vielä hetkeksi pellille kohoamaan.
Päälle voi leikata halutessaan ohuet viillot.
Pikkuakan oli välttämättä saatava "koristella" yksi patongeista ja mikäpäs siinä. Pienten käsien tarkkaa puuhastelua on aina kiva seurata sivusta.
Patongin viiltoihin voi myös sipaista yrttivoita, jos koko täyte ei hävinnyt patongin sisään.
Paistetaan kuumassa uunissa, 250 asteessa vartin verran. Pelkkään vehnäjauhoista leivottuihin patonkeihin riittää paistoajaksi noin 10 minuuttia. Tässä vaiheessa uunista leijailee melkoisen houkutteleva tuoksu. :)
Jos aurajuusto ei kolahda omaan makumaailmaan, toinen lemppariversio tomaattikeitosta on alla olevasta linkistä löytyvä chilillä maustettu versio punaisesta voimaruoasta. Kumpi hemmottelee makunystyröitäsi enemmän vai onko se joku ihan muu kuin tomaattikeitto eri variaatioineen?
http://oivalluksia-aidanreunalta.vuodatus.net/lue/2015/10/tulinen-tomaattikeitto-ja-yrttileipa
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.