kotihommia5.jpg

Täälä on nyt kovalla tohinolla valmistauduttu neitien syntymään ja tuleviin lomiin. Monenlaista hommaa on tehtävä valmiiksi ennen kuin isännyyskin pääsee viettämään rauhassa isyyslomia. Ihan mukavan pituiset lomat on hänellekin tiedossa kahden vauvan vuoksi ja apukädet kyllä otan enemmän kuin mielelläni vastaan varsinkin, jos tässä sectioon päädytään. Tämän vuoden vuosilomatkin meillä lähes kokonaisuudessaan pitämättä. Kun kelan sivuilta vähän asiaa tutkailin, on isännyydellä mahdollisuutta pitää isyyslomaa huikeat 13 viikkoa ja vielä nuo vuosilomat siihen päälle. Kieltämättä kuulostaa aikas hyvältä.

Eilen kävi lomittaja vilkaisemassa hommat valmiiksi, sillä todennäköisesti meille tulee niin kiire lähtö, ettei siinä vaiheessa enään mitään keretä neuvomaan. Mukavaa oli, että kunnan lomittajapulan vuoksi saatiin juurikin sama tuntipalkkainen ihminen tekemään lomitusta, joka olisi ollut meidän ykköstoiveemme. Näillä on hyvä mennä eteenpäin, kun tiedetään, että hommat hoituu ja eläimet tulee hoidettua juuri niin kuin pitääkin.

kotihommia1.jpg

Eilen lapsilla oli lyhyt koulupäivä ja jo  kahdentoista jälkeen koko konkkaronkka saapui kotiin. Välipalaa nassuun ja työvaatteet päälle. Suunnitelmissa oli aidankorjausreissu rantaan ja samalla lasten niin tykkäämää puolukanpoimintaa. Muutama metrilaku evääksi ja johan koko perhe lähdettiin traktorikyydillä hymyissä suin kohti rantaa. Pitkästä aikaa omakin nilkka on siinä kunnossa, että pääsin metsään kävelemään ja hieman aitojakin korjailemaan.

kotihommia.jpgkotihommia2.jpg

Tosin metsässä ei nyt niin kovin pitkää lenkkiä tullut käveltyä vaan istahdin mättäälle katselemaan mitä kaikkea ihanaa ympäriltä löytyy. Ja löytyihän sitä. Mustikan varvut ovat osittain vaihtaneet värinsä jo ruskan mahtaviin sävyihin.

kotihommia3.jpg

Pojat otti hieman leikkimielistä "karhupainia" varvukossa ja naurettiin niin, että vatsalihakset on nyt ihan kipeänä.

kotihommia7.jpgkotihommia7%2C1.jpg

Pikkuneiti päätti mennä erätuomariksi poikien leikkimieliseen nahisteluun.

kotihommia4.jpg

Haettiin ladosta kuivaheinää vasikoille ja täytettiin vasikoiden ruokabaari ja emojen kivennäisvarastot.

kotihommia6.jpg

Ajeltiin tarktorilla kaikki aitaukset läpi korjaillen huonoksi perstuneet tolpat ja kiristellen lankoja, jotta aidoissa kulkeva virta olisi mahdollisimman kova. Niin lehmiä ja vasikoita ajatellen, mutta myös ulkopuolelta tulevia metsäneläimiä pois häätäen. Karhu on onneksi herkkä sähkölle ja muistikin sillä on hyvä. Hirvet menee läpi sähköistä piittaamatta aidat kaataen perässään, joten varsinkin syksyllä saa aitojen virtoja mitata tiheästikin.

aidan%20korjuuta.jpg

Isännyys on ajanut nyt viime päivinä pyöröpaaleja reippaalla tahdilla kotiin. Tosin meidän paalikärry on menossa remontiin ja siinä ei uskalla kuin yhdessä kerroksessa tuodakevyitä kuormia ilman pelkoa lisävaurioista. Harmittaa kyllä hieman, sillä juuri viime syksynä se kunnostettiin ja rahaa ja aikaa sen laittoon hupeni kovasti. Nyt jälkeenpäin ajateltuna siitä tehtiin ehkä hiemankin liian iso, sillä ajateltiin sen nopeuttavan niin paljon paalejen kotiin ajamista kauimmaisilta peltolohkoilta. Nyt varmaan alle pitäisi laittaa toinen teli ja vahvistaa runkoa reippaasti lisää. Ja tulihan siitä niin pitkä, että kaikille peltolänteille sillä ei ole mitään asiaa.

kotihommia8.jpg

Arvatkaapa vaan kuinka mieluista lapsille on päästä loikkimaan pitkin paalijonoja? Voin kertoa että se on ihan lempparipuuhaa, eikä kahta kertaa tarvii kysyä lähdetäänkö käymään riihen takana... Tehtiin laskutoimituksia kesän paalausten suhteen ja tuhat paalia oli tavoite pyöritellä. Kasaan saatiin 973 muovitettua paalia, sillä lähes aina paalausreissuilta tuotiin paalia myös suoraan syöttöön. 200 palleroa on vielä ylivuotisiakin jäljellä +pikkupaalit päälle, joten sillä mielin hyvillä fiiliksillä voi lähteä kohti tulevaa talvea, eikä paalit tule takuulla loppumaan kesken. Vanhoilla rämpsykoneilla kun tehdään on siihen mahtunut "muutama" remontti koskien laakereiden vaihtoja, katkenneita ketjuja ja hydrauliikkavikoja silmälläpitäen ja onhan se hitsauskonekin ollut useanpana päivänä kovassakin käytössä. Mutta nyt on paalausten osalta hommat ohi ja enään olisi syystöistä jäljellä lannanajo ja auraukset. Ja toki niitä paalejakin ajetaan runsaammissa määrin ennen talven liukkaita kelejä kotiin, mitä muilta hommilta ehditään.

py%C3%B6r%C3%B6paalit.jpg

Nyt ollaan oltu paljuilemassa tosi usein viime aikoina. Varmaan kolmena-neljänä iltana viikossa. On se kyllä vaan ollut sellainen iltojen piristys ja toisaalta rentouttuja, ettei paremmasta väliä. Tuolla kun lapset 7-8 aikoihin hilluu ja hyppii tunnin, ei iltapalan jälkeen tarvi Nukku-Mattia montaa minuuttia odotella. Eli toimii hyvin siltäkin osin.

palju.jpg

Joskus jään yksinäni vielä lillumaan paljun lämpöön kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa pimeyteen tähtiä tuijotellen. Kieltämättä sitä tulee välillä mieleen, loppuuko oma elämä vauvojen syntymään tai lähinnä se onko milloin seuraavan kerran yhtään aikaa keskittyä omiin juttuihin. Saattaa siinä taas muutama vuosi vierähtää eteenpäin... Ja toki tulee mietittyä sitäkin, kuinka saa aikaansa jaettua jatkossa myös noille vanhemmille lapsille, kun vauvat kuitenkin tulee työllistämään suuren osan vuorokauden tunneista. Vanhimman kanssa tehdään joka päivä läksyjä ja luetaan aapista, välillä hieman palaillaan lautapelejä kahdestaan. Isäntä on vienyt kahta pienintä elokuviin ja viihtyvät hyvin myös traktorihommissa mukana. Uuden röllielokuvan kävivät kolmistaan katsomassa maanantaina. Neidillä on nyt kova tarve olla sylissä ja tulla kainaloon. Hiusjuttuja ja kynsilakkoja pitäisi olla laittelemassa päivittäin. Jotenkin vähiin jäänyt kahden keskinen aika viime aikoina keskimmäisen kanssa, mutta siihen pitää nyt pikaisesti panostaa enemmän. Kuitenkin kun ulkoillaan, ollaan koko sakki aina liikkeellä. Parisuhdeajankin saa varmaan siirtää hamaan tulevaisuuteen tai sitten tiivistytään entisestään kääröjä hoidellen. Monenlaisia mietteitä ilmassa siis. Onneksi isännyys odottaa vauvojen syntymää vähintään yhtä paljon kuin minäkin. Ja oli ihana kuulla, kun tuttava kysyi haluaako hän mukaan synnytykseen niin vastaus oli ettei olisi valmis jäämään synnytyksestä pois mistään hinnasta. :) Olen myös tarjonnut vaihtoehtoa, että voisin taksilla käydä joka viikkoisissa kontrolleissa Jyväskylässä, mutta ei kuulemma käy. Hän haluaa olla mukana, mikä tietysti on ihana asia. Näillä eväillä siis kohti tulevaa ja viimeistään lokakuun ekan viikon loppuun mennessä meillä on kääröt sylissä, jos ja kun kaikki toivottavasti hyvin menee.

Varmaan tulee tänne blogiinkin kirjoittelu vähenemään huomattavasti aikapulan iskiessä, vaikka niin kiva tätä "avointa päiväkirjaa" on ollut kirjoitellakin. Toisekseen ikäväksi sain huomata, että täältä on ilman lupaani varastettu kuviani aivan vääriin tarkoituksiin. Eli joku valopää on nyt kopioinut kuviani ja myy olematonta tavaraa huutonetissä ja torissa minun kuvia törkeästi väärin käyttäen. Ei kiva ollenkaan. Suunnitelmissa on ollut myös vaihtaminen blogi "suljettuun" versioon, johon ihan kenellä tahansa ei olisi oikeutta päästä tekstejä lukemaan tai kuvia kopiomaan. Mutta katsellaan, miten hommat etenee.

Mukavaa torstaita kaikille!