2.jpg

Orvolta, vaikkakin omaa silmää miellyttävältä, oli ensimmäinen ajatus joka päässäni syntyi katsoessani meidän talon uutta ulkovuorausta kokonaisuudessaan. Portaiden vasemmalla puolella olevat valtavat juhannusruusut turmeltuivat remontin aikana ja olin jo haaveissani hieman terassia suunnitellut. Ei ollut kova ylipuhuminen isännälle, kun jo piirrustusteni pohjalta lähdettiin tarvikkeita hankkimaan. Muutama mutka ja kulma tuotti ylimääräistä päänvaivaa, mutta muutama ylimääräinen tunti kulmia laskiessa kannatti kärsiä. Ensin suunnitelmissa oli tehdä terassi ilman kattoa ja katto vaikka myöhemmin, mutta tolpat kun oli hyvä tehdä jo ihan alkuvaiheessa, laskeskelimme, että ei se katto nyt niin paljon enää lisähintaa tee, etteikö sekin olisi viisainta tehdä samalla. Terassin kyllästetty lankku oli suht arvokasta. Tehtiin se hieman normaalia painekyllästettyälautaa leveämmästä ja paksummasta materiaalista, joten lattia ei nitku eikä natku tulevaisuudessakaan. Terassin alle laitettiin varmistukseksi betonilevyjen päälle säätöjalat, jos lattia jostain sattuisi nousemaan tai laskemaan routimisen vuoksi, niin säätöjaloista saa sitten vielä oikaistua kohdilleen.

Yhtenä kauniina iltanapäivänä, kiireisen poikimapäivän päätteeksi alkoi terassin pohjatyöt. Isäntä vetäisi pintamaat 30 sentin syvyydeltä traktorin etukuormaajalla pois ja alta löytyikin hiekkaa. Kaivettiin urat salaojaputkille, ojien pohjalle mursketta, putket päälle ja mursketta putkien kohdille lisää. Päälle suodatinkangas ja vielä kerros mursketta. Seuraavana aamuna karkeasti mitoitettiin terassin koko, tilattiin lisää rakennusmateriaalia ja hupsista vain runko olikin jo valmis.

5%2C9.jpg


IMG_2682.jpg

Rungon rakentamisen jälkeen oli sateinen päivä ja sattumoisin juuri samana päivänä olikin kiirettä navetalla. 3 vasikkaa syntyi ja niiden touhuja seuratessa menikin koko päivä, eikä terassin rakennukselle olisi ollut aikaa, vaikka keli olisikin ollut suotuisa.

IMG_2755.jpg

IMG_2957.jpg

Isäntä sähköasentajankoulun käyneenä saikin mieleistä puuhaa terassivalojen asentamisessa. Tosin nekin laitettiin kahteen kertaan. En halunnut suoraan riviin terassin lattian reunaan upotettavia valoja. Vinosti ne kertalleen laitettiinkin kahden laudan leveydelle, mutta taas yön niitä mietittyä lopputulos ei ollutkaan täydellinen. Ilmaistuani asian ja pienen taivuttelun jälkeen sahattiin terassin reunoille uudet laudat ja sain uudelleen suunnitella valojen polun tarpeeksi mutkalle, kolmen laudan leveydelle. Kyllähän kannatti taas veivata, kun muuten olis jäänyt vaivaamaan. Valoissa on automaattinen hämärätunnistin, joka sytyttää valot hämärän tullen itsestään. Toki valot saa myös katkaisijasta päälle ja pois.

IMG_3011.1.jpg

IMG_2944.jpg

Toukokuu%20201404%20070.jpg


IMG_3187.jpg

Katon sisäpuolelle laitettiin raakalaudoitus, kahteen kertaan valkoiseksi maalattu.

IMG_3030.jpg

Terassin katetun osan ja katon valmistuttua alettiin tekemään levennettyä alakerrosta ja portaita. Hankittiit tuolle kattamattomalle osiolle auringonottoa varten tuolit, mutta niissä istujat jäi viime kesänä kouralliseen. Itse ainakin tuli mieluummin istuskeltua varjossa ja viileämmässä, niinkuin moni muukin meillä vierailleista ihmisistä. Jälkeenpäin ajateltuna tuo peltikatto teki kesällä viileän oloisen terassista ja ihan muutamana tosi kuumana ja paahtavana päivänä tuossa oli hieman liian kuuma oleskella. Valokate oli pois-suljettu vaihtoehto kattomateriaaliksi jo muutamastakin syystä; lumikuormaa tulee katolta, joka suurella todennäköisyydellä hajoittaisi muovisen katteen, harvoin näkee muutamaa vuotta vanhaa siistiä valokatetta ja se ihana tunne kun helteellä löytää mukavan paikan varjosta.

5.jpg


Toukokuu%20201404%20077.jpg

Seuraavaksi tehtiin aita sivulle ja edestä halusin jättää terassin mahdollisimman avonaiseksi. Vieläkin tuli yksi porras lisää, jotta askelmasta ei tule liian korkea ja meidän 1-vuotiaskin pääsi helposti kulkemaan. Terassille tuotiin valmiiksi jo yksi tuoli, josta sai hyvin suunniteltua, minneppäin maisemaa kannatti jättää avonaiseksi, ja mihin pieni näköeste olisi paikallaan. :)

Toukokuu%20201404%20163.jpg

IMG_3153.jpg

Ja vielä yksiporras lisää...

Toukokuu%20201404%20366.jpg

Voi jestas sitä silpun määrää, kun poiken kanssa pihaa siivoiltiin. Ja pojat teki tietysti hyviä löytöjä... Haloo!

Toukokuu%20201404%20260.jpgToukokuu%20201404%20272.jpg

Rakennusmestarina toiminut Dino- kissakin oli tyytyväinen lopputulokseen.

IMG_2975.jpg

Minullahan tuli ihan kiire kangaskaupoille, vaikka tekstiilit olin jo valmiiksi terassille miettinyt. Terassin sisustus onkin sitten oma lukunsa ja siitä teen erikseen postauksen. :)

15%2C12.jpg

Eka kuva maaliskuu 2014, toinen kuva kolme kuukautta myöhemmin.

Terassin sisustuksesta löytyy oma postauksensa. :)