Arvatkaapa mitä? Niinkuin eilen kirjoittelin, että täälä on koko päivän pakattu ja touhuttu, syystä siitä, että meillä alkoi tänään kauan kaivattu L.O.M.A!  Reippaasti yli puolet tämän vuoden vuosilomista on edelleen pitämättä ja nyt tuntuu, että loppuvuosi onkin lomailua lähes viikottain. 16 päivää pitäisi sovittaa kalenteriin ja se on paljon se. Tuntuu, että kuinka ne ehtii pitää, kun tekemistä on niin paljon ja taas toisaalta ei ikinä loma-aikaan haluta olla kotona. Tässä alkaa loppuvuoden viikot jäämään vähiin ja lomat on pidettävä tämän vuoden puolella. Yksinkertaisesti ei ole ollut yhtään vapaata ajankohtaa loman pitoon, eikä olisi nytkään, mutta koitetaan kuitenkin. Syyskuussa oltiin muutama päivä ja sitä edellinen kerta tammikuussa + keväällä pari päivää sairaslomalla. Joten ei tässä olla kovin paljon lomailun makuun päästy, mutta nyt siihen taitaa tulla pienoinen muutos. Ja kyllä me ihan loman tarpeessa ollaankin koko sakki, sillä välillä tunnelmaa kiristyy ihan liikaakin tässä mökissä. Aina on kiva lähteä lomalle ja vielä kivempi kuitenkin loman jälkeen palata kotiin.

Hetki sitten saatiin kamppeet kasaan ja lähdettiin ajelemaan Nokian suuntaan.  Pikkuneiti on auttanut innokkaana minua "vikuroimaan" (viikkaamaan) vaatteita ja oli pakkaamassa suurinpiirtein koko vaatevarastonsa kesämekkoja myöten mukaan. Meidän oli tarkoitus ajella valosalla, mutta täällä sitä körötellään pimeässä tienpenkkoja vilkuillen. Tällä samalla tiellä meinattiin reilu kuukausi sitten ajaa hirvikolari ja se tekkee ajelemisesta huomattavasti hillitympää.

Isännällä riitti kiirettä ulkopuuhissa, jotta lomittajalle riittää paaleja ja kaikki muukin on valmiina.  Eilinen korjattiin aitoja, siirrettiin eläimiä ja ruokintatelineitä ja touhuttiin koko päivä iltaan saakka ulkohommissa. Tunnin vietin myös aikaa meidän teuraaksi lähtevän Iglu-sonnin kanssa ja harjailin sitä kaikessa rauhassa. Kyllä vaan voikin kaikkien näiden vuosien jälkeen olla edelleen vaikeaa eläimistä luopuminen. Mutta toisaalta en ikinä voisi tehdä rakastamaani työtä, jos en olisi niistä ajallaan valmis luopumaan. Joka vuosihan sitä joutuu luopumaan, mutta aina nämä "suuret" persoonat ottaa kovemmalle ja sellaiset lehmät, joiden kanssa on tullut työskenneltyä jo 10 vuotta. Monta syntymän ihmettä ja luopumista yhdessä koettu ja nyt ne odottelevat kyytiä viimeiselle matkalleen, yhyy. Voitte arvata, miten pahalta tuntuu. :( Meiltä lähtee nyt viikon kuluttua kerralla 10 eläintä pois.  5 lehmää ja muutama sonni ja pari hiehoa. Tällä hetkellä kaikki lehmät ovat vielä vasikoidensa kanssa, mutta heti kun navetalle saadaan tilaa, kaikki vasikat vieroitetaan emoistaan ja niistäkin puolet lähtee vasikkavälityksen kautta toisille tiloille kasvamaan. Eläinmäärä vähenee puolella aina talvisin. Muista paitsi lehmistä otetaan lihat palautuksena ja saadaan vihdoin lihatilaajien pakastimia täytettyä. Kiireisiä päiviä siis heti loman jälkeen tiedossa.

Tänään oltiin aamulla opastamassa lomittajalle hommat ja käytiin vielä nappaamassa muutamat kuvat lapsista Iglu- sonnin kanssa

iglu3.jpgiglu.jpg

Lapsetkin jo kovasti loman kaipuussa...

. iglu2.jpg

Anoppi tulee kissaa ja koiria vahtimaan ja lomittaja käy kaksi kertaa päivässä hoitamassa sorkkaeläimet. Tällä reissulla suunnaksi otetaan siis Nokia, seuraavalla pätkällä tähdätään johonkin meille uuteen kylpylään, ehkä Katinkultaan ja siellä lähistöllä sijaitsevaan Angry birds -puistoon ja viimeisten lomapätkien tarkka ajankohta ja suunnitelmat ovat vielä kokonaisuudessaan auki.

Meidän keskimmäisellä lapsella on huomenna 5- vuotis synttärit, joten juhlat järjestetään sukulaisille reissunpäällä. Lasten suosikkeja Hopploppia, Edeniä, Ideaparkkia ja Ikeaa ainakin suunnitelmissa ja tarkoitus on hankkia samalla ne viimeisetkin joululahjat jo hyvissä ajoin ilman minkäänlaista paniikkia tai steressiä. Myös juhlitaan äitini 60-v synttäreitä, sillä viimeksi kun syyskuussa oltiin lomailemassa, osa porukasta oli kipeänä ja juhlat siirtyi toiseen ajankohtaan. Ja on meillä piparitalotalkootkin tiedossa, eli jos puoletkin suunnitelmista ehditään toteuttamaan, niin hyvä on! Ja yksi itselle mielenkiintoisinpia puuhia on päästä suunnittelemaan lisää siskonperheen talonlaajennusta. Seuraavana olisi vuorossa sohvan alinta, jotta voin tehdä suunnitelmat loppuun. Ihan tekemisen täyteistä lomaa siis tiedossa.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille.

- Lomaileva Soikku