"Äitii, onko punajuuri ja peruna kavereita?" Tähän samaan pienen ihmisen mieltä vaivanneeseen kysymykseen olen vastannut "Kyllä" jo monena viime päivänä. Mielestäni peruna ja punajuuri sopivat oikein hyvin keskenään kavereiksi. Kasvimaallakin mötköttivöt välittömässä toistensa läheisyydessä.

punajuuri5.jpg

Meillä onkin ollut täälä hyvin punajuuripitoisia viimepäiviä, sillä käytiin neidin kanssa keräämässä jo viilenneestä mullasta kaikki loput punajuuret. Kuvitella, marraskuu ja me kerätään punajuuria. Tosin meillä perunakin nostettiin vasta viime viikolla. Isäntä ja naapurin isäntä loppujen lopuksi kahdestaan, kun minäkin sairastuin siihen katalaan tautiin juuri etukäteen sovittuna päivänä. Ei siinä hassummin käynyt, sillä nyt meidän kellarin viileydessä köllöttelee peruna jos toinenkin. Ihan kattoon asti yltti se perunalaatikkovuori, joten niillä mennään pitkälle kevääseen.

Mutta nyt aiheena pottujen sijasta oli punajuuret. Pari isoa sangollista löytyi punaisia juureksia pienen pönkimisen voimalla kasvihuoneen ulkopuolella olevista istutusaltaista. Punajuurihan on tosi monipuolinen juures ja sitä kuluu meillä paljon, ehdottomasti suurimmaksi osaksi säilykkeenä. Myös keittoa, paistosta ja punajuuripihvejä tulee valmistettua. Punajuuren lehdet ovat myös kesäisin ihana lisä salaateissa.punajuurikat.jpg

Näin laajassa kaavassa sitä ei meillä ennen ole ollutkaan, vaan kaikki punajuuret on ennen pistetty jo kesällä poskeen. Tänä keväänä mulle kävi istutuspuuhissa pieni vahinko, tai näin jälkeenpäin ehkä onnenkantamoinen. Olin istuttavinani jokaiseen kasvatusaltaaseen samettikukkaa, sen tuholaisia karkottavan tuoksun vuoksi. Minulla oli kupillinen siemeniä ja niitä napsin ihan joka paikkaan: porkkanarivien väliin, sipuleiden sekaan, kaikkiin yrtti-istutuksiin ja niin edelleen. Kun olin homman saanut tehtyä, huomasin ottaneeni jakkaralta väärät siemenet! Siinä samettikukan siemenet kauniisti odottivat kupin pohjalla vuoroaan, eikä punajuuren sinne, tänne ja tuonne kylvettyjä siemeniä ollut millään mahdollista enää löytää. Tästä syystä punajuuria tuli paljon aienpaa enemmän.

punajuuri2.jpg

Eilen illalla tein vielä muiden nukkuessa keittelin ison kasan etikkapunajuuria. Tänään aamulla koristeltiin lasten kanssa etiketit ja testattiin uutta ystävältä saatua leimasinta. Purkit odottavat nyt koreihin pakattuna kyytiä maakuoppaan pimeään ja viileään. Paljon on sinne jo ruokaa viety, mutta paljon on jo hettukkin. Hilloja, mehuja ja herkkukurkkuja menee monta purkillista viikossa ja jotta pakastimeen saadaan lisää tilaa lihoja varten, tässä päästään vielä hillon keittoon. Koristeleimasimella oli kiva tehdä ja siitä on takuulla iloa myös joululahjojen paketoinnissa.
punikki.jpgpunikki1.jpg

Täälä on kokattu nyt monen näköistä punajuuresta. Punajuurireseptejä kirjoittelen myöhemmin muidenkin iloksi. Mikä on juuri sinun lemppariversio punajuuresta, vai pidätkö siitä laisinkaan?

Nyt vetäsen saappaat jalkaan ja lähden isännän avuksi navetalle siirtelypuuhiin. Ystäväni kävi hakemassa lapset hoitoon, jotta saadan rauhassa tehdä hommia. Olen tässä odotellut, milloin isäntä saa edellisen projektin päätökseen, mutta nyt sammui traktori pihaan, joten tiedän että mua odotellaan.

Touhukasta tiistaita!