Käydään rantasaunassa lähes joka kesäilta keleistä riippumatta lillumassa ja rentoutumassa. Puusaunan kosteat löylyt, virkistävä vesi ja oma rauha, siinä ne oleellisimmat syyt kulkeutua rantasaunalle joka ilta. Ja erittäin harvoin meillä käy vieraita, jotka rantasaunaan ei ole heti valmiita lähtemään.

Matka taittuu kävellen mustikoida matkalla keräillen tai vanhan traktorin perässä vedettävän maisemakärryn kyydistä nauttien. Näin sateisena kesänä usein mennään kärryllä, sillä rannantie on jatkuvasta traktorilla ajelusta johtuen välillä kävelykelvoton.

m%C3%B6kki4%2C3%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Poni tai koirat usein menossa mukana, eivät kuitenkaan yhtä aikaa. Koirat tykkä kärryn kyydistä, mutta ponia saa lompsia omaan tahtiin, välillä se tulee rennosti löntystellen ja välillä kiitolaukkaa pukitellen. Myös pikkuneiti tykkää välillä ponia taluttaa, mutta Goldi menisi mieluummin vapaana.

a2.jpg

m%C3%B6kki5%2C4.jpg

Rantasauna käydään yleensä etukäteen lämmittämässä, mutta nuotiopuuhat laitellaan vasta saunaan mennessä. Goldi-poni on uteliaana menossa mukana. Goldista ja Jonista on kesän aikana tullut hyvät kaverit.

m%C3%B6kki4.jpg

Vilkaisu mökin sisätiloihin ei saa hurraa-elämystä aikaan. Mökille on jo uusi sisustussuunnitelma laadittuna, mutta aikaa toteuttamiseen ei tällähetkellä yksinkertaisesti löydy. Toisekseen siippa on sitä mieltä, että mökki on nyt ihan jees, niin vähän me siellä vietetään aikaa. Ai vähän? Vaatimattomasti joka ilta, mies ja miehen ajatuksenjuoksu, huoh. Tehtiinhän me mökille pieni ilmeenkohotus toki 10 vuotta sitten, mutta punainenkausi auttamattomasti meni jo. Ja tummuneen puunvärisissä seinissä ja katoissa ei ole yksinkertaisesti mitään kiehtovaa, kaipaan valoa, valoa ja valoa!  10 vuotta on kuitenkin aika pitkä aika...

m%C3%B6kki2%20%E2%80%93%20kopio.jpgm%C3%B6kki3.jpgm%C3%B6kki3%2C1%20%E2%80%93%20kopio.jpgm%C3%B6kki.jpg

Sauna on ihan perus ok, mutta kaipaisi uusia lauteita ja savunharmaan värimaailman. Löylyissä sen sijaan ei ole mitään vikaa, ne on huippu pehmeät ja kosteat. Talven kun saunoo kotona kuivassa sähkösaunassa on saunakauden avaus rantasaunassa koko kesän kestävää juhlaa. Tänä kesänä aloitettiin saunakausi vasta Juhannuksena, mutta sen jälkeen on ollut vain 3 iltaa, ettei olla rantasaunassa käyty. Kun myöhään syksyllä rantasaunakausi päättyy, tuntuu pahalta siirtyä kuivaan, sähköiseen kotisaunaan. Saunasiiven laajennusprojekti on aina silloin entistäkin enemmän mielessä... Kuitenkin kustannuksia edes miettiessä tietää, että siihen ei ole varaa ja pakko jatkaa sähkösaunailua.

m%C3%B6kki1.jpg

m%C3%B6kki5%2C3.jpg

Meillä on myös toinen mökki omassa rannassa ja se on tätä mökkiä isonpi, mutta sähkötön. Eikä sinne sähköjä ole kyllä tulossakaan, ei vaan haluta. Tosiasiassa se on menossa ennen tätä mökkiä remonttiin, sillä sähköttömyys tekee siitä liian synkän. Se kaipaakin kipeästi valkoista maalia pinnoilleen ja hieman raikkaammat tekstiilit. Kalusteet siellä on jo valmiiksi kivat ja hankittavaksi jää vain levitettävä, valkoinen puusohva. Niin odotan, että päästään sielä joskus remppa aloittamaan ja näen jo sieluni silmin, miten upea siitä tulee. Joka kesä ollaan oltu mökillä yötä vajaa viikon pätkä ja ollaan silloin juuri sillä toisella mökillä, siellä kun on tuplasti tilaa. Rannasta lompsitaan aamunavetalle, ollaan yleensä päivä tässä kotosalla ja ajoissa tehtyjen iltahommien jälkeen painellaan takaisin rantaan. Lapset tykkää, aikuiset tykkää ja sielu lepää. Ei siinä muuta tarvita.

m%C3%B6kki4%2C11.jpg

Rompsua ei mietitytä pätkääkään kylmä vesi, vaan kaislikosa näkynyt kala. "Äiti, voisitko ottaa sen pois sieltä?"

m%C3%B6kki4%2C1%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Uimassa käy tällä hetkellä kaikki muut, paitsi 6-vuotias joka edelleen odottelee vesien lämpenemistä. :) Juuri ja juuri käy kastautumassa ja juoksee äkkiä saunaan, me muut lotrataan ihan ajan kanssa.

m%C3%B6kki4%2C5.jpg

Nakkia, nakkia! Sitä meidän kersat innostuisivat syömään vaikka joka ilta, mutta rannassa grillaillaan vain pari kertaa viikossa, jos niinkään usein. Avotulella grillatut nakit menevät pieniin suihin, kuin kuumille kiville.

m%C3%B6kki4%2C6.jpg

Itse en syö nakkeja tai makkaroita lähes tulkoon ollenkaan. Makkarat ei omalle lautaselle eksy ikinä ja oikein rapsakaksi paistettua nakkia voin syödä pari- kolme kertaa kesässä, jos sinapinhimo iskee oikein kovaksi.

m%C3%B6kki4%2C7.jpg

Anna, anna, anna jo!

m%C3%B6kki5.jpg

Nakkiahan on vedettävänä kuumana jo silläkin uhalla, että sormia polttaa.

m%C3%B6kki5%2C1%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Joskus näin: melkein mustat nakit ja hyvä sinappi.

m%C3%B6kki5%2C2.jpg

m%C3%B6kki4%2C4%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Kun on saunomiset saunottu, nakit napsittu, yövaatteet puettu ja paikat siistitty on aika ottaa ruohonleikkuri matkaan mukaan ja poistua kodin suuntaan. Poni on pitänyt rantanurmikon lyhyenä koko kesän ajan. Aina se on innoissaan lähdössään mukaan, kun sen vuoro koittaa.a1.jpg

Tänään ohjelmassa eskarilaisen repun hankinta. Tuuriin ei kuitenkaan pienistä haaveistani huolimatta ehditä, mutta naapuri paikkakunnalta jos jonkinlainen reppu löytyisi. Tuurin tivoli jäi tältä kesältä kokematta, harmi sinänsä sillä se olisi ollut lapsille mieluinen päivä. Aina vaan on niin turkasen kiire ja paljon tekemistä. Sadekelillä olisi aikaa, mutta eipä siellä sateella ole kiva takapuolet märkinä laitteista toiseen veivata.

Vihdoin viimein on hyvää keliä luvassa. Se tietää meillä rehuhommien jatkumista. Lapset menevät nyt kolmatta kertaa kummitädilleen yöksi ja me saadaan sitten isännyyden kanssa rauhassa kiertää peltotilkkuja ympäri heinää tehden. Jipii!

Aurinkoista viikonloppua jokaiselle lukijalle!

-Soikku