Ihan erehdyin sattuneesta syystä luulemaan, että tänään on laskiaistiistai. Laskiaisena aina vain jos muistan, meillä syödään hernekeittoa.  No viikonpäästä sitten uusi yritys, jospa silloin ehtisin vääntää ne pullatkin matkaan mukaan. :) Eikä se mitään haitannut, meillä hernekeitto on aikuisten kesken hyvässä suosiossa. Lapset jäävät paljosta paitsi, kun eivät suostu sitten millään keinolla tai houkuttelemalla maistamaan. Tällä kertaa nappasin pari naudanluuta sopan sekaan makua antamaan ja hyvää tuli.

IMG_5081.jpg

Pussillinen herneitä, liotetaan väljässä vedessä yön yli

Sipulia 2 kpl pieneksi hienonnettuna

reilu 2 litraa vettä

Jauhelihaa (Sitä rotunaudan, tietysti)

Suolaa

Mustapippuria

Meiramia ripaus

(Naudan keittoluu tai pari)

(Porkkanan paloja)

IMG_5076.jpg

Ja hieman sitä ohjeistusta: 

Laita herneet kattilaan väljään veteen. Anna herneiden liota yön yli.

Nosta kattila levylle ja kuumenna. Lisää suola, hienonnettu sipuli ja keittoluu. Jos keiton pinnalle tulee vaahtoa, kuori se lusikalla pois.

Mitä pidempi keittoaika, sen maukkaampi lopputulos. Huomaa lisätä välillä vettä. Pieni pohjaan palaminen vain parantaa makua, mutta älä raapaise pohjasta palanutta kohtaa keiton sekaan.

Paista jauheliha ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kuori ja pilko porkkana ja laita viimeiseksi puoleksi tunniksi keittymään hernekeiton sekaan. Myös jauhelihan voi käänneellä sekaan. Mausta hernekeitto meiramilla. Lisää tarvittaessa vettä, jos hernekeitto vaikuttaa paksulta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Luun voi ottaa tässä vaiheessa pois.

Toimii hyvin ruisleivän kaverina tai ruis-kolmioiden.  Myös lautaselle pinnalle ripoteltu raaka sipulisilppu antaa ihana vaihtelua, tai se sinappikiekura. Makuasioista kun ei voi kiistellä. :) Perinteisestihän hernekeittoon lisätään sikaa, mutta meillä tehdään aina näin, kun sikaa ei tässä taloudessa syödä muutoin kun joulukinkun muodossa.

IMG_5083.jpg


Huom! Te ketkä ostatte meiltä lihaa, soppaluita on myös saatavilla. Seuraavasta erästä alan kehittelemään kunnollista ja lisäaineetonta lihaliemen valmistusohjetta. Laitan tänne reseptiä, kun saan mieleiseni lopputuloksen kehiteltyä.