kukkasipuli.jpg

Yksi niistä kymmenistä vuoroaan odottavista hommista muistutteli minua viikosta toiseen eteisen hyllyssä. Nimittäin korillinen toistaan kauniinpia kukkasipuleita. Koska kukkapenkit ovat jo sipuleita täynnä, eikä uusia penkkejä ole suunnitteilla, sujahtavat nämä sipulit kätevästi kukkaruukkuihin. Tätä samaa touhua olen jo harrastanut monta vuotta, mutta uusia on aina kiva laittaa. Nämä on myös kivoja viemisiä ystävienkin rapunpieliä koristamaan.

Kun talvella ja varsinkin aikaisin keväällä katselee sipuleiden mahtavaa kasvua ja loistoa, saa niin paljon inspiraatiota ja virtaa tulevaan kevääseen. Tosin helmikuullahan aletaan jo ensimmäisiä siemeniä viritellä multaan tulevaa kasvihuoneen kasvukautta ajatellen.

Jos sipuleita istuttaisi maahan, paras aika siihen olisi syyskuunloppu ja lokakuun alku, toki aina maan pakastumiseen voi sipuleita maahan tuikkia. Jos jouluksi haluaa sipulikukkia sisälle, niillä alkaa olla kanssa jo kovastikkin kiirus, sillä sipulit tarvitsevat 6-10 viikon viileän karaistuksen pimeässä kellarissa ennen kasvuunlähtöä. Vielä juuri ja juuri se 6 viikkoa on aikaa, sillä pari viikkoa menee kukinnan alkuun, kun istutukset tuo valoon ja lämpöön.

kukkasipuli1.jpgkukkasipuli76.jpg

Ruukkujen pohjalle kannattaa salaojaksi ripotella ruukkusoraa, joka on ihan kevyttä höttöä. Myös painavampi kivimurske ajaa saman asian. Sitä saa olla hieman ruukun koosta riippuen 2-5 sentin kerros.

kukkasipuli5.jpg

Nämä valkoiset neliskanttiset ruukut saivat sisuksiinsa matalaa valkoista tulppaania ja herkkää, valkokukkaista anomeneaa. Päälle multaa, vettä ja valkoista koristehiekkaa... Vaikea tuskin arvata, mikä jouluisin on lempivärini.

kukkasipuli75.jpgkukkasipuli7.jpg

Ukkolaukat ovat olleen tulppaanien ohella parhaimmin onnistuneita ruukussa kasvatettavia sipulikukkia. Astiat nostetaan talveksi pimeään, viileään varastoon ja keväällä aikaisin ne nostetaan kasvihuoneeseen nauttimaan valosta ja tuulensuojasta ja lämmityksen avulla paleltumisvaara estetään. Tällaiset sipuli-istutelmat ovat monivuotisia ja aina myöhään syksyllä ne kannetaan varastoon, sillä maanpinnan yläpuolella ne paleltuvat, jos olisivat ruukussa talvella pihalla. Jos ruukut haluaa kesällä muuhun käyttöön, voi jo kukkineet sipulit istuttaa myös kukkapenkkiin, josta ne sitten uudelleen nousevat ja kukkivat seuraavana kesänä. Jos kukkia ottaa leikkona sisälle maljokkoon, ne evät enää jatkossa nouse, koska sipuli varastoi kasvun seuraavaa vuotta varten vasta kukinnan jälkeen kukan lakastuessa.

kukkasipuli6.jpg

Sipulipussien kyljessä on istutussyvyydet, joita kannattaa noudottaa ainakin suuntaa antavasti. Ruukkuun voi istuttaa useanpaakin sipulilajiketta, mutta isoimmat sipulit istutetaan syvenpään, multakerros väliin ja pienempiä päälle. Hyvä kastelu tässä vaiheessaon oleellista, jotta sipulit alkavat kasvattaa juuria. Kuitenkin on huomioitava, että jos ruukun pohjassa ei ole reikää, ei saa liikaa kastella tai sipulit mätänevät ja toivottu lopputulos ei toteudu. Helppoa ja yksinkertaista tämä toki on! Joidenkin sipuleiden istutus-syvyydet ei mene normi logiikan mukaan, mutta siis seuraamalla pussien ohjeita, onnistut varmasti!

kukkasipuli72.jpg

Pääsiäisen aikaan laitoin helmililjoja. Valkoisia ja sinisiä.

kukkasipuli71.jpg

Aikasen monta pörtilöä lähtee taas maakuoppaan talvehtimaan ja tästä puuttuu kaikki vanhat istutukset... Viime keväänä unohtui hakea osa sipuleista keväällä tarpeeksi aikaisin valoon ja ne ehtivät lähteä kasvuun pimeässä kellarissa. Koko kasvusto oli kirkkaan keltainen, kun niitä mentiin hakemaan. Pari päivää valoisassa kasvihuoneessa ja keltainen kasvusto muuttui kirkkaan vihreäksi. Muutama päivä eteenpäin ja tulppaanit ja krookukset kukkivat täyttä päätä. Laittelin silloin kuviakin niistä tänne blogiin. Osa tulppaaneista oli kasvanut pahasti vinoon ja niitä käytin leikkokukkana maljakossa ja osan sipuleista istutin kukkapenkkiin.

kukkasipuli74.jpg

Ylijääneet sipulit tungin pensasmustikkapenkkiin, josta keväällä ne napsasen leikkokukiksi.

kukkasipuli73.jpg

Kalenteriin kannattaa heti laittaa muistutus, jotta muistaa hakea tarvittavat purkit ajoissa. Joulusipulit nostetaan valoon joulukuun ensimmäisellä viikolla. kukkasipuli2.jpg

Niinkuin kirjoitin, joulukukkien ehtimisellä on jo hieman  niin ja näin, mutta pääsiäiskukat ehtivät loistavasti, jos löytyy inspiraatiota sipuleita vielä istutella ja multaa kaivella!

Eilen aloitin kasvihuoneen syyssiivouksen ja se onkin viimeinen tämänvuoden projekti, jossa multaa tongitaan urakalla. Ihan hyvään alkuun jo pääsin, mutta se projekti vielä jatkuu, kun aikaa jostain siunaantuu.

Aurinkoista tiistaita!