Nyt taisi mennä viivat ja pilkut mihin sattuu, mutta väliäkö tuosta! Niin kovasti on kiirettä pitänyt ja joulujuttuja vielä tekemättä, että hieman hirvittää.

Vielä ehtii tehdä joululaatikot,  jos haluaa itsetehtyjä huomisella jouluaterialla nauttia. Oikaisemalla kaupasta valmiit porkkana -ja lanttusoseet säästää hieman aikaa ja toki kaupasta saa pienellä tuunauksella ihan maistuvaa tavaraa.  Mutta ei itsetehtyjä voita mikään ja vielä ehtii!

joululaatikot.jpg

Ekaa kertaa ostin Kiehu- maitoa, mutta hieman suotta. Kerroskattilaan riisipuuro meni keittymään, eikä Kiehun ominaisuudet päässeet tässä testiin. Tein kerralla täyden kattilallisen puuroa, jotta sai samalla hieman itsekkin maistella.

porkkanalaatikko1.jpg

Kuori ja keitä porkkanat suolatussa vedessä. Vettä kattilaan juuri sen verran, että porkkananpalaset peittyvät.

Kaada porkkanoista keitinvesi talteen ja survo porkkanat hienoksi. Laimenna porkkanasosetta hieman keitinvedellä. Lisää riisipuuroa seokseen. Mausta ja maista. 

Lisää maustamisen jälkeen kananmuna, kaada kuppiin ja pakasta raakana tai paista heti uunissa. Jos huomiseksi aatoksi tekee, voi seoksen nostaa jääkaappiin ja paistaa huomenna suoraan joulupöytään.

porkkanalaatikko.jpg

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita

keitinvettä ja suolaa

6 dl riisipuuroa (punainen maito, vesi, puuroriisi, suola)

2 dl ruokakermaa

suolaa

50g voisulaa

ripaus muskottipähkinää

valkopippuria

2 kananmunaa

siirappia oman maun mukaan

Kuori ja keitä porkkanat suolatussa vedessä. Vettä kattilaan juuri sen verran, että peittyvät.

Kaada porkkanoista keitinvesi talteen ja survo porkkanat hienoksi. Laimenna porkkanasosetta hieman keitinvedellä. Lisää riisipuuroa seokseen. Mausta ja maista. 

Lisää maustamisen jälkeen kananmuna, kaada voideltuun vuokaan ja pakasta raakana tai paista uunissa. Jos huomiseksi aatoksi tekee, voi seoksen nostaa jääkaappiin ja paistaa huomenna suoraan joulupöytään.

Paista 200 astetta vajaa tunti.

porkkanalaatikko2.jpgporkkanalaatikko3.jpg

Kaada seos voideltuun vuokaan.

porkkanalaatikko5.jpg

Ennen paistoa ripoittele päälle korppujauhoa ja voinokareita. Laatikot valmistin jo pari päivää sitten ja laitoin aattona syötävät raakoina pakastimeen, jotka vasta huomenna paistan suoraan joulupöytään.

porkkanalaatikko4.jpg

Perunalaatikko

Tyyleja ja tapoja on monta, mutta meillä näin ainakin viimeiset 10 vuotta. Perunalajikkeilla on vaikutusta lopputulokseen, eikä aina imeltymistä tapahdu, mutta siirapilla pystyy pelastamaan perunalaatikon loppumakua.

Pari kiloa jauhoisia perunoita

1/2 dl vehnäjauhoa

tilkka vettä

1 l maitoa

suolaa

siirappia

voinokareita

perunalaatikko.jpg

Keitä pestyt perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Anna hieman jäähtyä ja survo peunat muusinuijalla hienoksi. Lisää 1-2 dl seokseen lämmintä vettä. Ripottele lusikallinen vehnäjauhoa sekaan ja sekoita. Lisää loput jouhot perunasoseen pintaan. Laita kattilankansi päälle ja kääri pyyhkeeseen ja nosta lämpöiseen imeltymään tai laita kattila kansineen 50 asteiseen uuniin ja anna imeltyä sielä muutamasta tunnista yön yli. Imeltynyt perunalaatikko notkistuu ja alkaa hieman kuplimaan.

Lisää imeltymisen jälkeen maito, suola ja halutessa siirappia. Kaada vuokiin ja laita muutama nokare voita pinnalle.

HUOM! Välttääksesi käryä ja uunin hinkkausta petunalaatikkokupista täytyy jäädä ainakin 1/3 osaa tyhjäksi, sillä perunalaatikko kuohuu uunissa.

Paisto 180 asteisessa uunissa 2 tuntia. Laita lopuksi folio päälle, jos pinta alkaa tummua liikaa.

perunalaatikko1.jpg

Lanttulaatikko

1.5 kg lanttuja (3 lanttua)

suolaa keitinveteen

1 prk kermaa

2 kananmuna

valkopippuri

muskottipähkinä

suolaa

1 dl voisulaa

reipas loraus siirappia

Kunnes kolme vuotta sitten tajusin, että lanttuja ei tarvitse kokonaisena kuoria, helpottui lanttulaatikon valmistus huomattavasti. Lantut saa siis näppärästi kuorittua valmiiksi siivutettuina 2-3 sentin paksuisiksi siipaleiksi.

lanttu1.jpg

Lohko kuoritut lantut siivuiksi ja keitä kattilassa suolatussa vedessä kypsäksi. Ota keitinvettä talteen ja survo seos sauvasekoittimella. Lisää kerma ja voisula. Mausta suolalla ja ripauksilla muskottipähkinää ja valkopippuria. Lisää vielä siirappia. Maista ja laita jotain lisää, jos tarvetta.

Sekoita sekaan lopuksi kananmunat ja kaada seos voideltuun vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 180- asteessa pari tuntia.

lanttu3.jpg

perunalaatikko.jpg