Minkälaisilla lakanoilla pedattuun sitä sänkyyn illalla pujahtaa? Onko sillä väliä? Minulle on, suurestikin.

Panostamme elämässä monenlaiseen sisustukseen ja hyvään oloon, miksei siis laadukkaisiin sänkytekstiileihinkin? Rohkenen väittää, että ihanan tuntuisissa, kauniissa ja hyvälaatuisissa petivaatteissa tulee parenpi uni. Jo pelkkä ajatus eriparisista, aikansa eläneistä vuodevaatteista saa aikaan lievää päänsärkyä.

Meillä työnjako on seuraava: minä otan likaiset lakanat pois sängystä ja kiikutan pyykkiin aina kun on lakananvaihdon aika. Uuden lakanat vien nätissä nipussa sängynpäälle odottelemaan ja isäntä ne sitten asettelee sujuvasti paikoilleen. Inhoan lakanoiden paikoilleen viritystä, mutta rakastan puhtaita ja raikkaita lakanoita!

Kuinka usein lakanoita vaihdatte? Meillä vaihtoväli vaihtelee suurestikin. Kuitenkin suuremman siivouksen yhteydessä menee yleensä lakanatkin vaihtoon ja myös saunanjälkeen on ihana pujahtaa puhtaisiin ja raikkaisiin tekstiileihin. Eli noin parin viikon välein. Joskus parikertaa viikossakin, jos karvaiset kaverit on vahingossa päässyt meidän sänkyyn kaivelemaan.

Meidän liinavaatekaapista löytyy neljät suosikit: Finnlaysonin elefantit, Pentikin Elegiat ja Hobbyhallista hankitut/lahjaksi saadut harmaat kierrätysflanelliset (iki-ihanat talvisin, jonka vuoksi meillä niitä tuplapussilakanoita kaksin kappalein) ja jo muutaman vuoden vanhat hirviaiheiset lakanat. Nämä kaikki parivuoteen tuplapussilakanoina. Osa hankittuna itse, osa lahjaksi saatuina. Lähes aina jotkut näistä vaihtoehdoista käytössä tai jos ei, niin joku muu on ehtinyt ennen minua kaapille kaivelemaan. Jouluisin on käytössä aina puuvillasatiiniset yksiväriset tummanpunaiset. Nekin on tosi kauniit, mutta käyttökerrat jää vain kertaan per vuosi. Säilyväthän näin ollen vielä monta joulua eteenpäinkin.

                             00000lasr.jpg

                              000pentik-pentik_elegia-pussilakanasetti

Haaveissa olisikin Kuusikossa, Kivet - ja Räsymatto tuplapussilakanat. Kaikki nämä alla olevat siis Marimekon tuotantoa.

 

                                 000%20lak%20kuusikossa.jpg

                                 000%20kivet.jpg

                                 000%20r%C3%A4symatto.jpg

Lapsuudenkodin kammottavat perintölakanat on suikaloita isännän koneidenhuolto räteiksi jo monta vuotta sitten. Vielä kaapissa pursuilee hieman epämääräisiä lakanahankintojani vuosian takaa. Pitäisi laittaa vanhimmat traktoriresuiksi ja uusinpia ylimääräisiä kirpparille. Ihan hymyilyttää millaisia kamaluuksia sitä on joskus ostanutkin. Nykyään olen mieluumin kokonaan ostamatta ja säästän vaikka rahaa siihen että saan juuri sen minkä haluan. Enää en keskinkertaisia vaihtoehtoja osta ollenkaan.

Lasten liinavaatekaapista löytyy seuraavanlaisia, yleensä molemmille pojille samikset. Noihin Finnlaysonin elefantteihin rakastuin niin kovasti, että myös pojilla ja pikkuneidillä on samanlaiset lakanat kuin meillä aikuisilla. Keltaiset tai kirkkaanpunaisetkin olisi ihanat, mutta yhdet toki piisaa.

00000lasr.jpg0000lasuji.jpg

Ikean vihreitä pallokuosisia on molemmilla pojilla, nyt niitä on tullut myyntiin myös musta-valko-harmaana parivuoteeseenkin.

Ikean kettulakanat on kuin tehty meidän alakerran ruskeasävyiseen lastenhuoneeseen. Näitä meillä on paljon, sillä ostin itse tällaiset kaikille lapsille ja lasten mummi teki samoin. :) Nyt sujautan joskus lastenpatjat tällaisiin ja toiset toimivat peittoina. Ei lähde näin tehden aluslakana kävelemään villeimmälläkään unissapyörijällä..

0000puss.jpg

0000Lomamuumi-pussilakanasetit-Finlayson

Lomamuumi lakanoita meillä on paljon ja monessa värissä. Ylläri, että mustavalkoiset on näistä minun suosikit. Muita muumi-ihanuuksia löytyy myös, lapset tykkää. :)

Alla olevat Ikean lakanat oli aivan pilkkahintaiset, jotain 5e ja risat. Nämä ostin, kun sopivat kauniisti yläkerran väreihin vieraspeitoiksi. Joskushan myös pojat sinne yläkertaan siirtyvät nukkumaan. Onneksi siihen menee vielä muutama vuosi.

0000%20ikea.jpg

Jos jonkunlaiset lakanat lähtisin nyt lapsille hankkimaan, vaihtoehtoja olisivat seuraavat:

Elloksen mallistosta tämä, mutta nimi ei juuri nyt muistissa.

                   0000%20ellos.jpg

                  Toinen kaunis vaihtoehto olisi Nyytin talo.

0000nyytin%20talo.jpg

Kodin 1:sen Anno sarjassa oli myös vaikka minkälaisia ihanuuksia tarjolla. Kannattaa vilkaista, jos lakanakaappi kaipaa uutta täytettä. :)

Aluslakanat on myös oma maailmansa. Meillä käytössä aina vain sellaiset, joiden kuminauhakulmien alle saa laitettua patjanreunat. Ne ovat ainoat, joiden voi olettaa aamulla olevan vielä paikoillaan. Aamuisin meidän sängyssä onkin kova ruuhka: minä ja isäntä, pikkuneiti, ensin toinen pojista (aamuyöllä) ja toinen noin 6 aikaan. Kaiken sen jalka-käsi-sekamelskan keskeltä kuuluu kissan kehräys. Tunnelma on aika tiivis.

Viime syksynä pikkuneitiä alkoi nuket kiinnostamaan. Nuken sängyssäkin piti olla samanlaiset lakanat, kuin toisilla. Ja se oli nimenomaan tärkeää parivuotiaalle. Tiesin tuskan ja löytyihän samaa kangasta nukenkin pinnasänkyyn ja näin ollen pikkuneiti oli silminnähden tyytyväinen.

0%2C002.jpg

Suosittelen lämpimästi panostamaan laadukkaisiin petivaatteisiin. Uskon kyllä lähes jokaisen niin tekevänkin. Lapsetkin nauttivat samanlailla kivoista lakanoista, kuin aikuisetkin, sillä ovat niitä mielellään omiin sänkyihinsä valitsemassa.

 Ihanaa alkanutta viikkoa teille jokaiselle! Ja voi ihanuus tuota kevätaurinkoa. Taidankin viedä pyykit kuivumaan ulos ekaa kertaa tänä keväänä.