sienisalaatti.jpg

Kun ystäväperheellä oli karvarouskuja yli oman tarpeen, päätiin ottaa haasteen vastaan ja tehdä ekan kerran suolasieniä. Koskaan aiemmin en ollut sieniä ryöpännyt, mutta kertahan se on ensimmäinenkin eikä takuulla jäänyt viimeiseksi. Niinkuin aiemmin kirjoittelinkin on sienituntemukseni sen verran hataralla pohjalla, että suppiksia ja kanttarelleja lukuun ottamatta muut ihanuudet ovat saaneet jäädä metsään samalleelle päivystämään ja minä olen harmikseni joutunut kävelemään ohi. 

Tällä kertaa tein kattavan tutustumisen karvarouskun anatomiaan ja nyt uskoisin vastaisuudessa osaavani poimia kohdalleni sattuessa myös nämä rouskut matkaan. Karvarouskun "maito" on sen verran kitkerää, että keittelin sienet kahteen kertaan.

Eka sienet siis siivotaan ja pilkotaan. Keitellään runsaassa vedessä 2 kertaa kymmenen minuuttia välillä vettä vaihtaen. Lopuksi lävikköön valumaan. Säilönnän kannalta purkkien puhtaus on A ja O. Joten muutaman minuutin keittely tuo puhtaan lopputuloksen. Muista keittää myös kannet. suolasieni1.jpg

Jäähtynyttä ja valutettua sienisilppua pakataan tiiviisti purkkiin merisuolan kanssa kerrostaen. Aina alimmaksi purkin pohjalle suola ja myös päälimmäiseksi suolakerros. Jos purkki meinaa jäädä vajaaksi, laitetaan purkin sisään pieni paino, joka pitää sienet suolakerroksen alla.

suolasieni.jpg

Kun lusikalla tiivistää kerroksia, huomaa sienten ja suolan peittyvän nesteeseen. Näin sen pitääkin mennä.

21325959_10155581940789019_1597943155_n.

Lopuksi purkki tiukasti kiinni ja kylmään odottelemaan käyttöä. Tein purkkeihin pienet pahviset ohjeet sienisalaatin valmistukseen. Aika kiva tuliainen tällainen voisi olla sienten ystävälle viemiseksi. Ja joulupöytään tätä eksyy takuuvarmasti.

suolasieni2.jpg

Sienisalaatti suolasienistä:

Suolattuja metsäsieniä

Sipulia

Kuohukermaa

Kermaviiliä/ smetanaa

Mustapippuria

(Suolaa)

Liota suolatuista sienistä ylimääräistä suolaa pois kylmässä vedessä. Valuta ylimääräinen neste pois lävikössä. Pilko (puna)sipuli ja sienet hienoksi. Lisää kuppiin vatkattua kuohukermaa ja pari lusikallista kermaviiliä tai smetanaa. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä. Sekoita tasaiseksi, maista suola ja nosta jääkaappiin tekeentymään. Nauti.

Tuoreista sienistä ryöppäyksen jälkeen puuttuu suola, joten lisää sitä valmiiseen salaattiin makusi mukaan.

21442397_10155581939394019_2134975769_n.

20170901syys%20044.jpg

Ja vaikka vvleä ja sateinen sää on rokottanut marjasatoa, näyttäisi  tämä kesä olleen oikeinkin suotuisa sienille. Tässä pitäisi vetäistä saappaat jalkaan ja lähteä sienijahtiin lähimetsiin. Ihan toden teolla alkoi mieli tekemään sienipiirakkaakin...