Riistakäristys, poronhkäristys, hirvikäristys... Rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Tosin tämän kertaisen riistakäristyksen tuotetiedoissa luki: Saksanhirveä Uudesta Seelannista. SiisTaru Sormusten herrasta -elokuvien kuvaus paikoilta. Mitenhän se Saksanhirvi on sinne eksynyt? Liekö uinut vai lentänyt, mutta niin kauniissa ympäristössä kasvaneena, vaikkakin pitkän matkaa tänne kuljetettuna täytyy todeta, että hyvältä maistui. Oman kotipaikkakunnan hirviseuroilta lihaa ostettunahan tämä olisi oikeaa lähiruokaa periaatteella metsästä pöytään.

poronk%C3%A4ristys.jpg

Meillä syötiin kotona tätä usein ja pelkkä tuoksu jo sai aikaan sen, että lapsuus tuli mieleen.  Itse kun lihaa tuotetaan, sitä meille tosi harvoin ostetaan, mutta nyt  tuli tuliaisiksi hirvenlihapusseja ja tottahan toki ne halusin valmistaa. Itseasiassa jo jouluksi ostin kylmäsavupororouhetta ja se on osoittautunut näin jälkeenpäin tosi monikäyttöiseksi vaikka joulupöytään se ei ennakko suunnitelmista poiketen tullutkaan. Siitä lisää myöhemmin, mutta takuulla teen tätä riistakäristystä toisen ja kolmannenkin kerran.

poronk%C3%A4ristys2.jpg

Riistakäristys tarjoillaan rehdisti voilla ja suolalla maustetun perunamuussin ja kirpsakan puolukkasurvoksen kera. Paistetun sipulin tästä lisukkeena unohdin, mutta ensi kerralla sekin mukaan lautaselle. Sen kummemmin salaattia ei tämä kaipaa. Mahdottoman helppoa ja yksinkertaista valmistaa.

Riistakäristystä

Voita

Suolaa

Mustapippuria

Luomu liemikuution puolikas tai itse tehtyä lihalientä

Vettä

poronk%C3%A4ristys3.jpg

Muusi

Puolukkasurvos

Paistettu sipuli

Ruskista voissa kuumalla pannulla lihalastut useammassa osassa. Mausta suolalla ja pippurilla. (Tässä vaiheessa on helppo rapsia mahdolliset kalvolliset kohdat pois, jos sellaisia sattuu olemaan) 

Lopuksi laita kaikki lihat kasariin/paistin pannuun. Lisää pannulle lihaliemi ja vettä perään muutama desi. Anna kiehua hiljalleen välillä käännelleen muusin valmistuksen ajan. Lisää vettä tarvittaessa, lihat ei saa kuivua.

poronk%C3%A4ristys4.jpg

Muusi, käristys ja lievästi sokeroitu puolukkasurvos. Tämä sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Tässä ei enään muuta kaivata kuin herkuttelijoita pöydän ympärille.

poronk%C3%A4ristys5.jpg

Vastaava käristys menee kyllä pikapuoliin kokeiluun myös naudanlihasta. Kerron sitten millaista tuli.