tomaatti%203.jpg

Juttua riittäisi, mutta aika kirjoittamiseen on liian vähissä... Tässä muutama sana ja kuva kasvihuoneen loppusadosta.

Eilen käytiin lasten kanssa kipaisemassa kasvihuoneelta viimeiset tomaatit. Litramääräisesti noukittiin niitä noin 40 litraa ja loput jätettiin pakkasen armoille, kompostin täytteeksi. Yksinkertaisesti ei ollut enenpää vapaata tilaa keittiön tasoilla.  Ekat 10 litraa kypsiä meni suoraan pataan ja valmistui chilin, valkosipulin ja yrttejen kaverina pizzakastikkeeksi. Sen jälkeen kypsiä jäi enää muutama litra ja raakileita kaksi tarjottimellista. Niiden kypsymistä odotellaan ja seuraavana kokeilen ketsuppia. Pöydällä kypsyvistä tomaateista puuttuu se makoisin maku, mutta ruuanlaitossa ne ovat kelpoa tavaraa, aika lailla kaupan tomaatteja vastaavan makuisia.

Pakasteeseen laitettava tomaattikastike on hyvä säilöä noin 4 dl:n annospusseihin. Se sopii moneen käyttöön, mutta pizzan päällä on ihan parasta. Sulaa samaan aikaan näppärästi, kun lihan ottaa sulamaan. Täältä blogista ruokaohjeet kohdasta löytyy pizzaohje ja sieltä tarkemmin tomaattikastikkeen valmistus. Kolmenjuustonpizza itsetehdyllä tomaattikastikkeella on melkoinen makuelämys.

tomaatti.jpg

tomaatti%202.1.jpgtomaatti%202.2.jpg

Yrtit ja tomaatit sekaisin tomaatti2%2C4.jpg

Chilipuskat rehotti punaisina ja vihreinä ja ilmeisesti eivät vielä olleet kärsineet kylmenevistä lämpötiloista. Kaikki loput kurkut olivat paleltuneet ja saivat äkkilähdän kompostiin.

tomaatti2%2C3.jpgyrttien%20kuivatus.jpg

Rakuunaa, lehti - ja tavallista persiljaa, lipstikkaa, curry-yrttiä,rosmariinia ja ruohosipulia... Teen jonkinlaista yrttisuolaa syksymmällä kun kiireet helpottaa.

Olen keräillyt yrttejä jo aiemminkin ja pussitin ne tuoreena pieniin mini-kokoisiin minigrip-pusseihin pakastimeen. Näin ollen ainakin jonkinlaisia tuoreita yrttejä on käytettävissä talviaikaan. Loppuja laitoin sitten kuivuriin ja purkitin lasisiin, kannellisiin purkkeihin. Evermatilla kuivaus sujui muutamassa tunnissa. Ja onhan mulla tosiaan se Herbie olemassa. Se täytyykin kaivella käyttöön komerosta. Kesäaikaan se saa levätä, kun puskat notkuu, mutta talvella se on loisto keksintö. Siitäkin löytyy juttua täältä. (Tunnistepilvenkohdasta kasvi - yrtit kuoleman kielissä, mutta ei kauaa...) Yrttifanien must-hankinta!kasvikuivuri.jpgchilin%20kuivaus.jpg

 

Chilit laitoin myös kuivuriin ja tarkoitus olini niitä jayhaa aina tarvittaessa. Rakastan ruoanlaitossa tuorette chiliä ja nyt näillä kuivatuilla pystyy ehkä talven mittaan korvaamaan tuoreet yksilöt. Vakaasti myös harkitsin, olisinko ottanut yhden chilipuskan kainaloon ja kantanut sen olohuoneen ikkunalle, mutta kasvihuoneeseen se jäi ja paleltui viime yönä. Siemeniä lempparilajikkeista otin talteen ja alkuvuodestahan ne jo isketään multaan.chilin%20kuivatus%203.jpg

Poltin suuni, kun muistelin kuinka tulisia tai mietoja lajikkeet olivatkaan. Oli ne, tulisia. Aah! chilin%20kuivaus2.jpg

Eskarilainen vietiin hetki sitten yökouluun, pienet anopilla hoidossa. Juuri nyt lähdetään kiireellä paalaamaan olkia, kun isäntä sai viimeisen viljakuorman tyhjättyä. Ruuhkavuodet- nämä taitaa olla juurikin niitä. Illalla haetaan vielä pienet kotiin ja isoimmankin lupasin hakea, jos uni ei koulussa ota tullakseen.