Sämpylänohje kopioita suoraan Soppa 365- sivustolta, sillä en ole mikään leipuri-Hiiva. :) Tunnustettakoon tässä, että olen varsin kehno leipuri. Huomattavasti parenmin sujuu ruoanlaitto, jonka reseptit kehittelen aina itse. Siitä huolimatta näistä niin hyviä tuli, että takuulla teen toistekkin. Koska en osaa aineita ikinä mitata, (mikä on yksi syy siihen, että en leivo)  jouduin hieman lisäilemään sitä ja tätä, jotta sain taikinasta tarpeeksi notkeaa. Tässä kuitenkin se alkuperäinen resepti:

0205.jpg

RAPEAT SÄMPYLÄT

Ainekset

5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4 ½ dl hiivaleipäjauhoja jauhoja leipomiseen
0203.jpg

Valmistusohje

  1. Mittaa vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.
  2. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle jauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1-1 ½ tuntia.
  3. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.
  4. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
  5. Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.
  6. Paista ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15-20 minuuttia. Toinen pellillinen kypsyy hieman lyhyemmässä ajassa.


0206.jpg

Kyytipoikana sämpylöiden seurassa oli raikas savulohisalaatti:

revittyä salaattia

herneen versoja

kirsikka tomaattia

sipulia ohuiksi renkaiksi siivutettuna

paprikaa

kourallinen salaattisiemeniä

+ savulohta


Viikko sitten oltiin synttäreillä, jossa oli aikas vastaavat tarjottavat. Tänään piti ottaa menyystä uusinta ja niitä uusintoja tulee varmasti jatkossakin. Kiitos vain sämpyläohjeesta kaima. ;)