Kerran olen maistanut Tampereella ravintolassa täydellistä punajuurikeittoa ja toisen kerran sellaista, että himo upeanpunaiseen soppaan lopahti vuosiksi. Nyt kuitenkin oli aika kokeilla punajuurikeiton tekoa itse omista punajuurista ja kyllä kannatti!

punajuurikeitto4.jpg

Niin kovasti ihastuin, että tätä tulee näkymään ehkä jopa alkukeittona jouluaaton illallisella. Tätä tohtisi tarjoilla alkukeittona myös punajuuresta pitäville ystäville. Koska mitään en mittallut ja kattilaan pistin mitä mieleen pilkahti, saattaa keitoksesta joka kerta tulla hieman erilaista.

Vuohenjuusto-punajuurikeitto:

punajuuria n. 5-8 kipaletta hieman koosta riippuen

3 sipulia

vettä

kasvisliemikuutio

mustapippuria

suolaa

1 dl kermaa

1 pkt vuohenjuustoa

liraus hunajaa

puristettua sitruunaa

basilikaa, tuoretta päälle silputtuna

punajuurikeitto6.jpg

punajuurikeitto5.jpg

Kuori ja pilko punajuuret kattilaan, lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Vetää saa olla niin paljon, että juurikkaat peittyvät reilusti ja sitä voi lisätä myöhemminkin lisää. Kuori ja pilko myös sipuli ja nakkaa sekaan. Lisää loppuvaiheessa, kun punajuuret alkavat kypsyä, sekaan mausteet, kerma ja pilkottu vuohenjuusto.

punajuurikeitto7.jpg

Paras vaihe on itse soseutus: soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi ja tasaiseksi. Jos keitto tuntuu liian paksulta, sitä voi helposti ohentaa vesitilkalla tai kermalla. Tarkista suola ja pippuri. Ja nauti mahtavasta, punaisesta sävystä ja huikeasta aromista.

punajuurikeitto3.jpg

Jostain syystä astiakaapist tarttuu käteen usein erilaisia keittoja tehdessä juurikin korvallinen, ikivanha Pentikin soppakulho. Näitä kun saisi jostain hankittua lisää...

punajuurikeitto2.jpg

Päälle hieman rouhittua vuohenjuustoa ja tuoretta pilkottua basilikaa, toimii hyvin ilmanikin. :)

punajuurikeitto.jpg

Omassa kauppalapussani lukee heti kärkipäässä vuohenjuusto, silä ajattelin tätä keitellä pakastimeen talvipäivien varalle asti. Varsinkin nyt vielä kun tuoreita mollikoita odottaa kellarin rapussa jatkokäsittelyä. Joskus aiemmin koetin punajuuria säilyttää varastossa tuoreena, mutta ne nahistuivat ja jäivät sitten kokonaan käyttämättä. Ihme kyllä, sillä punajuuren pitäisi olla varsin hyvä juures säilymään. Mutta jos ei osaa, niin sitten ei osaa, samaa virhettä en kuitenkaan ajatellut toistaa uudelleen, joten valmistan koko sadon muutaman päivän sisällä ruoaksi. Ensi kesänä ajattelin kokeilla toistakin lajiketta tämän lajikkeen kaverina. Lajien kirjo on mahtava ja makuja ja muotojakin on lukuisia.

Kaupassa on juuri nyt myös punajuurisesonki parhaimmillaan, joten raaka-aineita ainakin on tarjolla runsaasti!

Tunnelmallista tiistai iltaa ja jos uskaltaudut tätä kokeilemaan, kirjoita ihmeessä tänne kommenttia keitoksistasi!