Eilen oli puuhakas päivä, sillä rakennettin laitumelle "vasikkahoitolaa". Tarkemmin sanottuna rajattiin aidoilla alue, johon vain vasikat pääsevät ja emot jäävät aidan taakse, jotta meidän "kesäapulainen" pääsisi viettämään aikaa vasujen kanssa. Ja viettihän hän siellä lähes koko illan. Ja amulla aamupalan jälkeen saappaankärjet osoittivat välittömästi samaan suuntaan.

Vasikat kulkevat omalle alueelleen kakkosnelosenvahvuisen lankun alta, joka on mitoitettu vasikoille sopiviksi. Eli vasikat menevät ketterästi ali, mutta jos emot yrittävät, ne saavat lankkuun lyödystä sähkölangasta iskun. Sama sähkölanka menee puomissa, kuin muissakin emojen aidoissa. Kätevää, eikä vielä ainakaan yksikään emo ollut eksynyt vasikoiden puolelle.

00%20ella%201%2C8.jpg00%20ella%201%2C7.jpg00%20ella1%2C4.jpg

Ellan lempparivasu on  3:n kuukauden ikäinen hereford-angus-risteytys Mustanaamio. Niin hellyyttävää. Meillä on kuulemma vasikanhoitaja koko loppukesän ajan. Kyllähän se meille sopii, mutta tytön kotiväki saattaa olla erimieltä.

00%20ella2.1.jpg

Vasikoille puuhun ripustettu nuolukivi sai pieniltä kieliltä karheaa kyytiä. Myös uusi tuttavuus, ruokintakalkki sai hyvän vastaanoton vasikoiden keskuudessa. Vasikoille ajettiin kuivike -ja kuivaheinäpaalit. Ihan oli sonnivasikoilla jo sonnin elkeet, siihen tahtiin paalit saivat kyytiä. Näin kesäaikaan meillä syötetään lehmät (ja vasikat) tuorerehulla. Lisäksi vasikoilla on pellolla vasikoiden syöttöhäkki, jossa on vapaasti tarjolla jauhettua viljaa ja vasikanrehua.  Tehokkaasta rehusta, tuorenurmesta ja maidosta johtuen monella vasikalla lentää kura peräpäästä. Näin ollen kuivaheinäkuurit oli enemmän kuin paikoillaan.

00%20ella%202%2C2.jpg00%20ella%201%2C5.jpg

Vaikka kaikki vasikat ei ole silitettävän kesyjä, lähelle ne uskalsivat tulla loikoilemaan.

00%20ella%201%2C6.jpg

Illalla käytiin ajamassa kaikki vasikat pois aitauksesta, jotta emot saavat täyttyneet utareensa tyhjiksi ja lähtevät aidantakaa odottamasta omille alueilleen nukkumaan. Vasikat kävivät juomassa iltahörpyt ja kaikki tulivat takaisin uuteen makuupaikkaansa nukkumaan. Ensimmäinen yö meni rauhallisissa merkeissä, eikä emot huudelleet jälkikasvunsa perään.

Lopuksi vielä Dinon kuulumisia. Jalka alkaa olla paremmassa kunnossa. Enää ei sitä arista tai onnu. Hunajavoide on tehnyt tehtävänsä ja haavan päälle on kovaa vauhtia kasvanut uutta ihoa. Kyllä tästä vielä kissa tulee, meidän 16-vuotiaasta vanhuksesta.

00%20ella%201%2C2.jpg

Haavassa iso muutos parempaan suuntaan edelliseen haavakuvaan verrattuna.

00%20ella%201%2C3.jpg