Nämähän on jo ihan monta vuotta vanha keksintö, mutta vasta nyt kun meidän olohuoneeseen rakentui ihana pönttöuuni, sain intoa näiden tekemiseen uudelleen. Monessa blogissakin näitä askarrellaan joulun alla tiuhaan tahtiin. Lopputuloksena ruusut olisivat voineet olla paljon kauniinpiakin, mutta koska näitä värkkäsin leivonnan ja lastenhoidon ohella, niin hieman tuli kiirusta ja aika loppui kesken. Kuitenkin nämä on tarkoitus seuraavien viikkojen aikana polttaa omassa käytössä, niin kyllä ne siihen kelpaa.

00%20sytykeruusu.jpg

Meillä poltetaan 95% valkoisia kynttilöitä, joten vaaleita tulee näistä tekemistäni ruusuista. Kynttiläjätettä syntyy meidän taloudessa paljon, sillä lähes jatkuvasti kynttilät palaa ainakin jossain päin taloa meidän ollessa kotosalla. Tältä syksyltä on jo jäänyt kynttiläjämia lähes kokonainen muovikassillinen. Hienoahan se on, että ne pystyy jatkojalostamaan uuteen käyttöön. Punaisilla kynttilöillä saa tehtyä kauniita punasävyisiä ruusuja vaikka joulunaikaan. Mielenkiinnosta kokeilin värjätä vaaleaa massaa pienellä tilkalla elintarvikeväriä, mutta se ei tuonut toivottua tulosta.

sytykeruusu.jpg

Näihin sopii mikä tahansa pahvinen kierrätysmateriaali, mutta kanamunakennoja tarvitaan lisäksi. Pelkillä kennoillakin pärjää hyvin.

sytykeruusu1.jpg

Kennot ja muu materiaali revitään pitkäksi silpuksi, kuitenkin kennojen kuppiosat ehjäksi jättäen. Materiaali kierretään pienelle sykkyrälle ja laitetaan munakennojen pohjalle tiiviiksi vyyhdiksi. Näitä tekee ihan huomaamattaan, jonkun muun homman ohessa. Usein iltaisin tykkään istuskella hetken itsekseni sohvalla pönttöuunin valkeaa katsellen ja näitä syntyy siinä samalla iso kasa.

sytykeruusu3.jpgsytykeruusu2.jpg

Tarvitset:

Kynttilänpätkiä

Askarteluun soveltuvan kattilan ja kannen kattilaan

Vettä

Pihdit

Leivinpaperia

Ja valmiiksi näperrettyjä ruusukkeita


Kaada kattila puolilleen vettä.

Laita steariinimöykyt tai kynttilänpätkät sekaan ja lämmitä, kunnes steariini alkaa sulamaan.

Ota levy hyvissäajoin pois päältä ennenkuin steariini alkaa kiehumaan. Steariini -vesiseos jähmettyy hitaasti, joten dippailuun on reilusti aikaa. Pidä kaiken varalta KATTILANKANSI VÄLITTÖMÄSSÄ LÄHEISYYDESSÄ, sillä jos neste pääsee kiehumaan, se saattaa syttyä liekkiin, joka tukahdutetaan kattilankannella, ei vedellä.

00%20sutykeruusu1.jpg

Ota pihdeillä kiinni ruususta ja kasta se liemeen. Kaada ylimääräinen liemi sisältä pois ja nosta kuivumaan leivinpaperin päälle.

00%20sutykeruusu2.jpg

Dippaa ensin kaikki kertaalleen ja aloita kierros niin monta kertaa alusta, kunnes lopputulos miellyttää silmää. Uusinta dippauksen kannattaa tehdä vikkelästi kuumassa nesteessä, jotta edellisen kertojen steariini ei ehdi sulaa.

00%20sutykeruusu%2C.jpg

Anna kuivua ja nostele nättiin rasiaan. Ensi kerralla koetan saada aikaisemmaksi hieman kauniinpia yksilöitä, mutta kyllähän näillä saatiin kätevästi takkaan valkea, joka olikin näiden tehtävä. Netistä löytyy paljon kuvia, kuinka kauniita näistä saa tehtyäkään, mutta perus idea on tässä. Ja jos näitä lahjaksi tekisi, voisi viimeisen kerroksen jälkeen ripauttaa hieman vaikka hilettä pintaan.