vattu5.jpg

Luotto- marjanpoimija kävi tuomassa hieman isomman satsin marjoja ja eipä auttanut kuin alkaa hillon keittoon. Meillä on kotona neljä pakastinta, mutta ei marjat meinannetkaan kokonaisuudessaan niihin mahtua, joten hilloon keittoon oli ryhdyttävä välittömästi. Sen verran tiuhaan tahtiin aiemmin tekemäni kuningatarhillo mustikoista ja vadelmista teki kauppansa, että hilloja tervitaan lisää ja paljon talven varalle. Vadelma on ehdottomasti marjoista lasten suosikki. Aamuisin kun eskarilaiselle odotellaan taksikyytiä saapuvaksi, käydään vattupuskalla jo maistiaisilla.

Meillä on talon takana maakellari, joka ennen vanhaan on ollut kovassakin käytössä. Viimeiset vuodet lähes täysin käyttämättä, jos kukkien talvettamista ei mukaan lasketa. Nyt isäntä päätti kunnostaa ja puhdistaa kuopan ja rakensi sinne uudet tukevat tikapuut ja hyllyköt. Minun tehtäväkseni jäi valmistaa hyllyille täytettä.

vattu4.jpg

Keittelin vadelmahilloa viidestä vadelmakilosta. Säilömisessä onkin omat niksinsä, pakastus olisi myös kelpo vaihtoehto, mutta ei tule täysien pakastimien vuoksi tähän vuodenaikaan mahdollista.

Hillosokeripussin takana olevalla ohjeella mentiin.

5 kg marjoja

2,5 dl vettä ja

2,5 kg hillosokeria

Hieman sokerin määrä hirvitti, mutta säilyvyyden takaamiseksi sillä mentiin. Seuraavalla vadelmahillon keittokerralla ajattelin kokeilla vanilia-vadelmahilloa perushillon lisäksi.

Kaikessa säilönnässä tärkein vaihe on hygieenisyys. Ensin liotin lasipurkit kuumassa fairyvedessä, jotta etiketit ja liimat sai purkin kyljistä pois. Seuraavaksi pesin ne koneessa ja vielä hillon keittovaiheessa keitin purkkeja ja kansia kiuhuvassa vedessä 35 minuutin ajan.

mansikka3.jpg

Silikoninen patakinnas ja pihdit ovat oiva apu purkkejen kalastuksessa kiehuvasta vedestä ja purkituksessa. Puolituntia jäähtynyt hillo purkitetaan piripintaan suoraan kiehuvasta vedestä nostettuihin purkkeihin. Kannet suljetaan välittömästi tiukalle.

vattu1.jpgvattu6.jpg

Pikkuneiti sai valita sopivat liinat purkkeja koristamaan ja yhdessä askarreltiin lappuset.

vattu2.jpg

IMG_8739.jpg

Nyt on vattuhillopurkit koristettu ja viety säilöön viileään ja pimeään maakellariin. Muutama purkki jäi jääkaappiin lettukestäjä ilostuttamaan ja aamupuuroa maustamaan. Ei kaupan hilloja enää meille.

 Mukavaa alkanutta viikkkoa jokaiselle! Säätiedotus lupaa pelkkää auringonpaistetta. Isäntä kaatoi viimeyönä kaikki loput heinät ja hieman jo haaveiltiin pikkupaalejenkin teosta. Näillä puodilla siihen olisi hyvä mahdollisuus.