huhti22%2C11.jpg

Niin kuulkaas ne asiat loksahtelee mukavasti paikoilleen ja puolipilvisestä kelistä huolimatta aurinko paistaa taas risukasaankin. ☀️Eilen illalla käytiin hakemassa traktori kolmatta kertaa huollosta ja nyt on vaihdettu kytkimen lisäksi tiivistesarjat ja jotkut pumput ja sylinteritkin. Pelitti kuulemma kone isännän mielestä paremmin kuin hyvin -ainakin kotimatkan ajan. Nyt pidän täälä peukkuja, että tätä iloa jatkuisi mahdollisimman pitkään ja se toimisi myös tosipaikan tullen. Aamusta hetihän se testiin pääsikin paalikuormanhaun merkeissä.🚜

Toisekseen meidän lannanluonti käsipelillä taisi tulla päätökseen. Yön pimeinä tunteina navetasta saapui likainen ja väsynyt  toinen puolisko, mutta onnellinen virne kasvoillaan: Taas toimii. Sanoi, että huoltomiehen tuloa ei jäädä moneksi päiväksi odottelemaan ja sai sen korjattua itse. Tilanne ei ollut loppupeleissä niin paha, miltä alkuun näytti. Katkennut pultti ja joku vääntynyt rauta... Sylinterin kiinnikeet oli pettänyt ja sekin oli lipsahtanut pois paikoiltaan. Osat löytyi kotoa varaosina ja huoltomiehelle sai laittaa viestin että poistutaan jonosta. Kylläpä sitä taas parin päivän lappamisen jälkeen osaa arvostaa konetta, joka hoitelee hommat napin painalluksella. Enkä minä ole edes päässyt vauvanhoidolta apuun siinä määrin, mitä olisin halunnut. Täytyy kyllä sanoa, että olisi tuo remontti ( niinkuin moni muukin) jäänyt tekemättä, jos homma olisi minulle jäänyt.  Oma ymmärrys tuollaisten koneiden korjauksista ja toiminnasta on kyllä varsin heikkoa. P###akoneen osalta taas säästyi siis "pitkä penni asuntolainaan", kun korjaajaa ei tarvittu, mutta taitaa ne sentit siitä huolimatta valua traktorinkorjaajan taskuun. Mutta kyllä kuulkaa helpottaa, kun asiat järjestyy.

huhti22%2C21.jpg

Aamuseiskan jälkeen toista kertaa poikiva Lakka sai vasikan ja sillä näytti menevän touhut sen kanssa paremmin kuin hyvin. Maitobaarin antimet vasikka sai käyttöönsä ja parikymmentä minuuttia syntymänsä jälkeen, vaikka kovin huteraa meno alkuun olikin. Nyt poikimista odottelevien joukko on vähentynyt reippaalla tahdilla ja enään kymmenkunta emoa jäljellä. Mukavasti saadaan nyt myös kaikki poikimaketat takaisin käyttöön tämän päivän aikana lantakonerempan valmistuttua.

Hienoinen huoli on ollut viime viikonloppuna jättikokoisen vasikan poikineen Satun Omega- vasikasta. Se kun on ollut valtavirrasta poiketen noiveaa katseltavaa. Joskus ennenkin tosi isoilla vasikoilla on ollut samaa ongelmaa, luultavasti verensokerit heittää, niinkuin isokokoisilla ihmisvauvoillakin. Aamulla kuitenkin näin sen jo kirmaavan muiden vasikoiden kanssa häntäpystyssä loikkien. Hyvähyvä. 🐮

Niinkuin joku postauksen ylimmäisestä kuvasta saattoi päätellä, laitettiin Huldan kanssa sima tulemaan ensiviikonlopun vappua varten. Ihan perinteistä simasta poiketen kokeiltiin nyt ekaa kertaa lime -rosmariinisimaa.  Eilen sitä jo hieman maistelin ja lisäsin vielä ripauksen sitruunaista makua yhden sitruunan mehun verran alkuperisohjeesta poiketen. Nyt siis vielä hyvin ehtii tehdä kotitekoista simaa viikonlipun juhlaan! Päihittää mennen tullen kauppojen simat. Tässä helppo ohje Dan succerin sivuilta:

huhti22%2C16.jpg

Lime-rosmariinisima

Ainekset

4 luomulimettiä
6 vahvaa rosmariinin oksaa
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen
sokeria, rusinoita

 

1. Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Huuhtele rosmariininoksat huolellisesti kylmällä vedellä.

2. Pane sokerit isoon astiaan.

3. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Lisää limetin kuoret ja rosmariini joukkoon, kiehauta ja kaada koko seos sokerien päälle. Anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä ja limettimehu joukkoon.

4. Pane sokerit, rosmariininoksat, limetin kuoret ja mehu puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada aineksien päälle, anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä.

5. Anna siman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

6. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin.  Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

 

Minulla oli ihan mainio simanvalmistus seuralainen.huhti22%2C10.jpg

Toivottavasti sima on yhtä hyvää, kuin ennakko-odotukset lupailee. 🥂

huhti22%2C12.jpg

Tänään sitten saadaan pullottaa sima tekeentymään.

Tuleeko teidän tehtyä simaa? Ja jos tulee, niin ihan perinteistäkö vai kokeiletteko uusia makuja? Ja löytyykö teiltä millaisia vappuperinteitä?

Nyt alkaa pinnasängystä kuulumaan tuhinaa ja pikkuneidit heräilee yöuniltaan. Pitkästä aikaa neiti 4vee lähti päiväksi hoitoon kavereita moikkaamaan. Eilen mietin mitä päivä tuo tullessaan, mutta nyt ainakin vaikuttaa tosi hyvältä. 👍🏻

Mukavaa tiistaita teille jokaiselle ja erityiskiitos kaikille viimeaikoina kommentoineille lukijoille.