sorkkahoito.jpg

Meillä alkoi aamu vauhdikkaasti navettahommissa, sillä Petäjävedeltä saapui rempseän puoleinen Sorkka-Jussi laittamaan meidän lehmärouvien kynnet uuteen kuosiin. Oltiin varauduttu useamman viikon jonoon, mutta eilen saatiin sopivasti puhelu, että "sopisiko teille jo huomenna?" No pistetään sopimaan. Eilinen ilta sujuikin emojen sääsuojan tyhjäyksessä, jotta saatiin hoitohäkki tukevasti suoraan betonille.

Ihana oli ilma pihalla auringon paistaessa pilvien raoista. Tuli ekaa kertaa mieleen kevät, ihan  lämmittikin mukamas jo. Eilen oli satanut ihan valtavasti lunta ja nyt ulkona näyttää auringon pilkistelystä huolimatta oikein kunnolla talviselta. Ihanaa! 

sorkkahoito6.jpgsorkkahoito5.jpg

Sorkka-Jussin apuvälineinä ei näkynyt kynsisaksia eikä viilaa, vaan rälläkkä ja jonkin sorttinen puukko, eli hieman rouheammat vehkeet. Harvoin ihmiset niin vastahakoisesti liikkuvat kynsihoitajan luokse, kuin lehmät, sillä melkoisen epäluuloista mulkoilua peränurkasta oli silmin havaittavissa. Muutama äpyli pisti niin paljon hanttiin hoitohäkkiin menoa, että sorkkahoitaja apumiehineen veti käydestä ja isännän kanssa työnnettiin hiki hatussa lehmän persiestä ennen kuin lehmä oli häkissä valmiina sorkkahoitoon. Toisia jännitti niin, ettei jauhot maistuneet ja toiset keskittyivät vain syömiseen.

sorkkahoito3.jpgsorkkahoito2.jpg

Tällä kertaa ei ollut sorkkahoitajaa tilatessa ketään jalkavaivaista tiedossa ja sorkat olivatkin hyvässä kunnossa ja lappuun tuli melkein kaikkien kohdalle teksti "ennalta ehkäisevä hoito." Muutamalla oli hiukan kuluneet sorkat, mutta se johtui lehmien iäkkyydestä. 13 -vuotiaita on meillä vanhimmat rouvat.

Euroviisu sai ainoana kengän jalkaansa, sillä joku haavauma löytyi sorkanpohjasta. Nyt kengän ansiosta koko jalalle tuleva paino sijoittuu terveelle sorkkapuoliskolle ja haavapuoli saa parantua rauhassa. Kengä liimattiin kiinni ja irtoaa joko itsestään tai poistetaan muutaman kuukauden päästä. Ennuste hyvä. :)

sorkkahoito9.jpg

Kaikki lehmiä ei ollut alunperinkään tarkoitus hoitaa ja  sorkkahoitoon joutuivat kaikista vanhimmat yksilöt ja vain pari nuorikkoa. Ei ollut kuin kahdella hieman venähtäneet sorkat, vaikka edellisestä sorkkienhoidosta oli kulunut jo pari vuotta. Jos ongelmia ei ilmene, niin seuraavan kerran emot pääsevät tuttuun hoitohäkkiin 2-3 vuoden päästä. Ja takuulla taas laittavat muutamat yksilöt yhtä paljon hanttiin. :)

sorkkahoito1.jpg

Lapset ei tykänneet, kun lehmien otsaan laitettiin punakynillä merkit. Merkistä näki heti, oliko kyseinen yksilö jo hoidettu vai odotteliko se vielä vuoroaan. Ensimmäisen kohdalla melkein pillahtivat itkuun, että mitä lehmille tapahtuu, kun vertakin valuu päästä. Vaikka kerroin syyn punakynälle, ei se silti saanut hyväksyntää meidän lapsiraadilta. Paremman näköisiä olisivat ilman. No tottahan se on. Pikkuneiti kysyi, voisiko kynnet lakata kauniin pinkeiksi?

sorkkahoito7.jpg

Hieman tekemistä vuoroaan odottaville, eli jauhoja pahnapaalin päälle. Siinä sitä viihtyivät ilman suurempia jännittämisiä.

sorkkahoito8.jpg

Lopuksi raportti kansioon ja lasku käteen. Pari tuntia siinä vierähti ja vajaa parikymmentä lehmää sai sorkkiinsa uudet pinnat. Kyllä se työ näytti käyvän sellaiselta, joka sen osaa. Toki pitää kyllä hyvät välineetkin olla. Ihan ei nouse lehmänjalka yhtä kevyesti kuin hevosen.

sorkkahoito4.jpg

Laitetaanpa tähän samaan vielä kissavanhuksen kuulumiset, eli tällä hetkellä täälä ollaan hyvinkin pirteitä. Välillä leikkii hiuspampulan kanssa lattialla sellaista vauhtia, että heikompaa hirvittäisi. Paljon tosin on viime aikoina ja kovilla pakkasilla viihtynyt sisällä lämpöimessä. Pikkuneitistä on saanut hyvän kaverin tämän talven aikana, nukkuvatkin yönsä usein vierekkäin.

dino.jpgdino1.jpg

Karvaisten kuulumisten ohessa toivottelen kaikille mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!