Taas jatkan kirjoitusta ruoasta, sillä keittiöpuuhat ja kokkailu nyt vain on jokapäiväistä ja niin lähellä sydäntä! Itse tuotetusta ruoasta on niin kiva tehdä ja mitä ei itseltä saa, pyrin ostamaan suoraan muilta tuottajilta. Esimerkkinä kananmunat, jotka haetaan lähellä sijaitsevasta kanalasta, suoraan maailman mukavimmalta farmarilta ja luomujuurekset kulkeutuvat ystäväni ystävän kautta talviaikaan aina suoraan kotiovelle saakka. Omia kasvispinta-aloja en ajanpuutteen vuoksi saa kasvatettua niin isoiksi, että niillä pystyisi ympärivuotisesti elämään. Kyllä me joka viikko joudutaan myös kannattamaan paikallista S -ja K- ketjuja, vaikkakin kesällä tosiaan paljon vähemmän. Vielä kun ostettaisiin yksi pienimaitoinen kotitarve kyyttö, saisi maidot, juustot, kermat sun muut valmistettua itse.

Minun äiti aina sanookin, että meillä pitäisi olla se oma lehmä ja minun tulisi työkseni valmistaa sen maidoista jäätelöitä. Kotitekoinen jäätelö on kyllä niin ihanaa! Tuliko kokeiltua kesällä? Täällä blogissa löytyy lukuisia helppovalmisteisia jäätelöreseptejä, joihin ei edes jäätelökonetta tarvita. Kiinnostuneiden kannattaa vilkaista, niitä löytyy tunnistepilven kohdasta jäätelö.

Kaikki liha, leikkeleitä lukuunottamatta tulee tietysti omasta navetasta, eikä kaupan lihat enää maistu ollenkaan. Broileri -ja lohihyllyillä tulee silloin tällöin vierailtua. Possut on aina saanut jäädä yhtä pulled pork- kokeilua ja joulukinkkua lukuunottamatta kauppojen hyllyille. Jos itse niitä kasvattaisi tai saisi suoraan lähitilalta ostettua, voisin sitä hieman kokeilla. Niin pahasti kaupat pilaavat jo pelkän naudankin jauhelihan vakuumipakkauksillaan, että en tohtisi kaupan possunlihoja lähteä edes kokeilemaan.

Koitan ottaa lapsia mukaan keittiössä puuhasteluun ja heiltä kysyn joka viikko, mitä kukakin toivoo ruoaksi. Kaikkien toiveet pyritään täyttämään ainakin yhden kerran viikon aikana. Tällä hetkellä himotuinpia ruokia on pikkuneidin toivoma jauhelihakeitto, keskimmäisen grillattu naudanfile ja ranskalaiset ja eskarilaisen grillattu broileri + riisi, vaihtoehtoisesti kebab + riisi tai uunissa haudutettu lihapata. Itse perustan tällä hetkellä salaateista, keitoista ja juurikin punajuuresta valmistetuista ruoista ja isännän intohimot vaihtuvat viikottain hernekeitosta pizzaan.

Nyt on tullut pihviä paistettua viime päivien aikana useanpaan kertaan, mutta lisukkeita vaihtelemalla ei siihen heti kyllästy. Muut tykkää ranskalaisista, mutta itse perustan pihvin seuralaisena mielummin salaattiin tai lämpöiseen kasvisvaihtoehtoon. Tämä aurajuusto -punajuuripaistos on  toimiva myös kasvisruokana vaikka kasvispihvejen seurana.

punajuuri%20-aurajuustopaistos2.jpg

Aurajuusto -punajuuripaistos

4-5 punajuurta

2 sipulia ohuina renkaina

suolaa

pippuria

1 pkt aurajuustoa

noin ruokalusikallinen hunajaa

tilkka sitruunamehua

1 dl kermaa

punajuuripaistos.jpg

Leikkaa punajuuret pieneksi silpuksi ja lisää öljytilkan kanssa pannulle. Kuori ja halkaise sipuli, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja lisää pannulle.  Mausta suolalla, pippurilla, hunajalla ja tilkalla sitruunamehua. Kääntele.

Leikkaa aurajuusto silpuksi ja lisää pannuun. Sekoita ja kaada koko komeus uunin kestävään astiaan.

punajuuripaistos1.jpgpunajuuripaistos2.jpg

Valuta päälle hieman kermaa ja nosta uuniin.

Paista uunissa parissa sadassa, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Paistoksen pinta otti yllättävän herkästi väriä, joten tarkkaile pintaa ja peitä tarvittaessa foliolla.

punajuuri%20-aurajuustopaistos1.jpg

Aarikka%20kynttil%C3%A4njalka%20ruustinn

Pihvinhimoinen pikkuneiti ei millään meinannut malttaa odottaa ruoan valmistusta ja samat himot omaava kissakin ehti napata lautaselta kaksi pihviä raakana!

kastike.jpg

Aurajuusto -punajuuripaistoksen kanssa tein bearnaisekastiketta, johon sain reippaasti ripotella kuivaamaani rakuunaa. Lisäksi angusfilee ja röstiperunat. Simppeliä, mutta niin hyvää.

punajuuri%20-aurajuustopaistos3.jpg

Vastaavan paistoksen voisi hyvin tehdä myös vuohenjuustosta. Punajuuri kestää vahvoja makuja, oikeastaan ne tuovat sen hienoimmat aromit hyvin esille.

punajuuri%20-aurajuustopaistos.jpg

Ostatko sinä elintarvikkeita suoraan tuottajalta tai viljeletkö jotain itse? Myös ruokaringit ovat yleistymässä tänä päivänä ja niistä tiedän jo monien tuttavien elintarvikkeitaan hankkivan.

Suosittelen aina kaupunkilaisystävilleni, että jo pienellä panostuksella  parvekkeelle tai valoisalle ikkunalle voi tehdä oman näköisen hyötypuutarhan, ei siihen aina isoja peltolänttejä tai maa-alueita tarvita! Tuoreita yrttejä, herneenversoja ja muuta pientä kivaa. Myös perunoita pystyy kasvattamaan paljussa tai tomaattia ja paprikaa ämpärissä lasitetulla parvekkeella. Millainen voisi olla sinun unelmiesi hyötypuutarha?

Tunnelmallista torstaita jokaiselle!