Onneksi kyse on kuitenkin sonnista, eikä kaksijalkaisesta, tai pikemminkin kolmijalkaisesta isännästä. Niinpä siinä sitten kävi, että keväällä hankkimamme siitos- sonni Laku osoittautui kykenemättömäksi työhönsä, yksinkertaisesti se taitaa olla tuhkamuna. Astuu ja touhuaa kyllä, mutta toivottua lopputulosta ei synny; hiehot ovat tasaiseen tahtiin kolmen viikon välein kiimassa. Tällainen peli ei siitos-sonnilla vetele, vaan luonteeltaan ihana Laku-poika joutuu antamaan paikkansa seuraavalle hommansa hoitavalle lajitoverille ja itse joutuu lähtemään kohti teurastamoa. Onneksi ihmisten kohdalla ei ole yhtä raaka peli.

LAKU.jpg

Harmittaa Lakun puolesta, koska sillä olisi ollut monen vuoden elämä edessä ja nyt se tulee kohtaamaan loppunsa muutaman kuukauden kuluttua kasvettuaan täysikasvuiseksi. Hieman jo puhuin sonninmyyjälle muutama viikko sitten heikosta tiinehtyvyystuloksesta. Viikonloppuna sitten epäilyni varmistui, sillä muutama hieho oli jo kolmatta kertaa kiimassa. Eilen puhelu sonnin kotitilalle ja jo tänään meille on tulossa Petäjävedeltä uusi siitos-sonni! Nopeaa toimintaa, mutta toki sen tässä tilanteessa täytyy ollakkin, sillä ensi kesän poikimiset hiehojen osalta ovat jo paljon myöhässä muuhun karjaan verrattuna. Tosin näinhän sen pitää mennäkkin, sillä hyväsukuiset siitos- sonnit ovat niin arvokkaita, että ei niitä meidän tuloilla tosiaan usein ostella. Ei voi muuta sanoa, kuin hyväntahtoinen ja ammattitaitoinen angus-karjan kasvattaja kerrassaan. Kun homma on molemmin puolin rehtiä ja reilua, se toimii. Ollaan sonnikauppaa tehty aiemminkin ja varmasti tehdään jatkossakin. Niin ja onhan meillä samalta tilalta ostettuja hiehojakin pari kipaletta.

Uusi sonni on nimeltään Lipton, joka on lähtöisin samalta kotitilalta Lakun kanssa. Lipton on jo työnsä hoitanut toisessa karjassa mallikkaasti ja saanut sielä hiehot ekasta kiimasta kantavaksi. Me ollaan tämä sonni jo tavattukin kahdesti, mutta selkeää muistikuvaa kaverista ei ole. Luonteen pitäisi olla yhtä mahtava, kuin Lakullakin. HIeman jännittää, millainen poika sieltä meille kotiutuu.

LAKU2.jpg

Aamutuimaan laitumella oli näin levollinen meininki.

LAKU1.jpg

Lupiini, Lilja ja Leivos eivät vielä tiedäkkään uudesta partneristaan.

LAKU3.jpgLAKU4.jpg

Asiasta kukkaruukkuun, eli meidän eskarilaisella on lähtenyt kivasti esikoulu käyntiin. Niin reippaana ja iloisena tulee ja lähtee. Tänään oli ohjelmassa mustikanpoimintaa ja asusteet piti olla sen mukaiset kumisaappaita myöden. Aamulla odoteltiin porukalla terassilla taksikyytiä ja meno oli hieman hulvatonta.LAKU9.jpg

REMU.jpg

Näin komean korkeapaineen vallitessa ollaan oltu joka päivä ahkerasti pellolla heinähommissa. Tuntuu, että alkaa pikkuhiljaa riittämään traktorissa istuskelu. Nyt kuitenkin saadaan sitä kaipaamaamme kuivaaheinää talvipakkasille varastoon. Esikuivattua meillä onkin jo riittämiin. Tuhannen paalin raja lähestyy päivä päivältä.

LAKU8.jpgLAKU7.jpg

Paaleja syntyy hitaasti, mutta varmasti ja aina ei ihan onnistu suunnitelmien mukaan. Jos käärijässä unohtaa laskea paalinnostajan jalan alas ja jalan käärii paalin sisään, tiedossa on muutama mutka matkaan. Näitäkin tekevälle sattuu. :) Isäntä jaksaa vaan naureskella tekemilleni mokille.

LAKU5.jpgLAKU6.jpg

Tänään suunnitelmissa paalausta, sonnin vastaanottoa ja hieman leivontaakin. Lomasuunnitelmiakin meillä hieman on ja lapset olisivat jo kovasti lähdössä kylpylään. Flamingo voisi olla kivaa vaihtelua Peurungalle. Myös Kalajoen hiekkasärkät olisivat oivalliset näillä keleillä. Tosin lomittajaa ei olla vielä edes kysytty, eikä mitään muutakaan asian eteen tehty, mutta pieni pieni irroittautuminen olisi jo kovasti paikallaan hektisen kesän päätteeksi. Toista rehusatoa aletaan tekemään vasta syyskuun puolella ja tässä välissä voisi olla sopiva hetki muutaman päivän lomailuun.

Kerrankin on ihana katsoa säätiedotusta, sillä siellä möllöttää rivi keltaisia pallukoita ilman pilvenhattaroita aina viikon lopulle saakka.

Aurinkoista tiistaita jokaiselle!