Mikä saa aamu-unisen ihmisen ryntäämään sumuiseen metsään heti aamutuimaan ennen navettatouhuja? Puolukat.
Raakoja, raakoja, raakoja -juuri niinkuin pitääkin. Suunnitelmissani on tehdä puolukkahyytelöä, mutta toivottavasti en ole liian myöhässä. Puolukkahyytelöä ei tule kuin raaoista, paljon pektiiniä sisältävistä puolukoista. Kipaisin siis pienen koe-erän, jonka heti aamulla laitoin tulille. Jos aikeeni onnistuu, haen illalla marjoja lisää. Niitä meinaan nyt piisaa yllin kyllin.
Kotiterassilla puolukoita putsatessa ei tarvi olla yksin, sillä laadunvalvoja on välittömästi paikalla.
Puolukkatuoremehu, puolukkahillo sokerilla keitettynä ja vähemmällä sokerimäärällä survottuna ovat myös suunnitelmissa, mutta ajankohta niihin ei vielä ole otollinen. Ne tarvivat pulleita ja kypsiä marjoja. Mutta nyt päätin tehdä hyytelökokeen pienemmällä määrällä. Ohjeen laitan kokonaisella 10 litran määrällä puolukoita. Siitä on sitten helppo laskeskella mittasuhteet pienemmillekkin erille.
PUOLUKKAHYYTELÖ
10 l puolukkaa
2 l vettä
Sokeria 800g/ litra puolukkatiivistettä
Putsatut puolukat ja vesi keitetään kattilassa 20 minuuttia. Itse hieman survoin muusinuijalla puolukoita. Keittämisen jälkeen kaada sose mehumaijan yläosaan tai tiheään siivilään ja ota valunut puolukkaliemi astiaan. Arvioi liemen määrä ja lisää koko ajan samaan suuntaan sekoittaen sokeria 800g/litra puolukkalientä. Sekoita, kunnes sokeri liukenee ja kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin odottamaan hyytymistä. (Tässä vaiheessa ei tarvitse enää lämmittää)
Sokerin määrä kuulostaa huimalta, mutta on tämä sen arvoista! Aamulla keitelty hyytelö oli jähmettynyt mukavasti, joten vielä ei ole liian myöhäinen ajankohta hyytelön valmistukseen. Metsään siis pikaisesti hakemaan koko sangollinen puolukkaa.
Puolukkahyytelö on monikäyttöistä. Se on ihana lisä kaaliruokiin ja vaikka täytekakkujen väliin tai paahtoleivän päälle. Ja arvatkaapas vain, nyt iski himo kaalikääryleisiin.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.