kasvispihvi1.jpg

kasvispihvi.jpg

Raskauden myötä minulla on tullut aivan järkyttävä himo kasvispihveihin, mikä tietysti ei ole huono himojen kohde. Käytiin Tuurissa ja ruokakaupan irtomyynnistä ostin yhden ison kasvispihvin, jota sitten kuvittelin seuraavana päivänä kotona nauttivani. Nautinnosta viis, maku oli aivan järkyttävä! Jopa koirat sille vaan tuhahtivat ja kasvispihvi sai äkkilähdön kompostiin.

Kyllä taas itsetehtyjä kasvispihvejä tuli kova ikävä. Edellisestä, vajaan 10 litran kasvispihvitaikinasta pyöräytetyt kasvispihvit oli loppu pakastimesta yhtä pussukkaa lukuunottamatta, joten oli taas tarkoitus ryhtyä tuumasta toimeen.

Nyt olen tehnyt jo kolme kertaa kasvispihvejä pienemmästä taikinasta, jotta löytyy se täydellinen raaka-aineiden liitto juuri tämän hetkiseen makumaailmaani. Chiliä, valkosipulia ja yrttejä pitää olla runsaasti. Suppilovahverokastike kylkeen ja jo ollaan taas aika lähellä sellaista makujen sinfoniaa, ettei paremmasta väliä. Isäntä ja lapset kun grillaa (harvakseltaan) nakkeja tai makkaroita, heitän saman kannen alle minulle kasvispihvin tai pari. Kyllästymistä ei ole ollut näköpiirissä, vaikka näitä hyvällä ruokahalulla tuleekin muutenkin nautittua kerta-pari viikkoon.

kasvispihvi1.jpg

En nyt laita tähän mitään yksiselitteistä ohjetta, sillä juureksia ei tullut sen koommin mitattua ja taikinasta tein niin ison, että kasvispihvejä uuniin meni maistumaan 6 pellillillistä. Haluan kuitenkin kertoa teille, että näiden tekeminen on mukavaa ja helppoa puuhaa, kunhan taloudesta löytyy monitoimikone raastinterällä. Käsin raastaessa ainakin itseltä kuluisi ikä ja terveys... Tärkeää muistaa, että kaikki juurekset tulisi raastaa sillä hienoimmalla terällä, jolloin pihvit pysyvät parhaiten kasassa.

Itse raastoin taikinaan:

Porkkanaa

Perunaa (vähemmän)

Palsternakkaa

Lanttua

Sipulia

Valkosipulia

Kesäkurpitsan

Mausteeksi:

Paprikaa

Kuivattua chiliä

suolaa

mustapippuria

lipstikkaa reilusti

persiljaa

ja ison kourallisen tuoretta timjamia

Taikinaa sitomaan/ kostukkeeksi

Kermaviiliä

Kananmunia

Perunakuitua / Fiber huskia

Juustorastetta

Pariin pellilliseen laitoin lisäksi päälle ananasrenkaat ja ripauksen juustoraastetta.

kasvispihvi4.jpg

Perunakuitu ei välttämättä kuulu joka kaupan valikoimiin automaattisesti, mutta ainakin täällä sitä tilattiin paikalliseen S-markettiin heti, kun sitä pyysin. Myös muita kaipaamiani tuotteita on nopeastikin löytynyt kaupan hyllyltä, kun vaan suunsa saa auki ja nätisti kysyy olisiko jonkun puuttuvan tuotteen valikoimiin ottaminen mahdollista. Tämä perunakuitu on kätevä tuote joka sopii moniin leivonnaisiin ja gluteenittomana myös keliaakikon ruokavalioon.

Kaikki juurekset ensin mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Itse lisäsin kananmunien sekaan chilit ja yrtit ja vetäisin sen sauvasekoittimella hienoksi. Kermaviilit sekoitetaan suoraan taikinaan. Jos isomman määrän tekemisestä haaveilee, kannattaa tehdä paistinpannulla rypsiöljtyssä koepaisto, jolloin vielä voi taikinaan lisätä tarvittavia mausteita. Suolaa sai lisätä oikean tasapainon löytymiseksi useampaan kertaan.

kasvispihvi2.jpgkasvispihvi3.jpg

Paisto uunissa noin 200 asteessa. Paistoaika riippuu pihvien koosta ja paksuudesta. Kääntääkkin ne kertaalleen voi jos haluaa.

kasvispihvi5.jpg

Salaattia ja sienikastiketta kaveriksi ja makuelämys on jotain, mitä jokaisen kasviksista pitävän pitäisi itse päästä maistamaan.

kasvispihvi.jpg