Kinkkukiusaus on helppo ja maukas arkiruoka. Timjamilla, persiljalla, valkosipulilla, mustaleimalla ja aurajuustolla tuunattu kinkkukiusaus taipuu niin arkeen kuin juhlaan. Itse olen tätä joskus juhlissakin tarjonnut. Lisää syvyyttä kiusaukseen saa leikkelemällä perunat itse, mutta tässä oikaisin pakastealtaan kohdalta ja matkaan lähti kilon perunasipulipussi.

kinkku1.jpg

1 kg perunoita tai peruna-sipuli sekoitusta

1-2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

300-400g hyvää, kypsää kinkkua

iso tuppo tavallista ja/tai lehtipersiljaa

timjamia muutama oksa hienonnettuna

2 prk kuohukermaa

1 ps aurajuustomurua

1 ps mustaleima juustoraastetta

reilusti suolaa myllystä

mustapippuria reilusti myllystä

kinkku7.jpg

Rouhi kinkunpala, timjamit ja persiljat hienoksi veitsellä. Kuori ja pilko sipulit hienoksi.

kinkku2.jpgkinkku6.jpg

Kaada vuokaan kerros perunasipulisekoitusta tai siuikaloidut perunat ja sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää päälle kinkkurouhe, yrtit, hienonnettu valkosipuli, aurajuustomuru. Lisää loput perunat. Ripottele taas pinnalle suolaa ja pippuria ja sekoita koko vuoka sekaisin. Ripottele päälle juustoraaste ja valuta kerma.

kinkku.jpgkinkku5.jpg

Paista 200 -asteisessa uunissa keskitasolla noin 40 minuuttia. Tarkista paiston loppuvaiheessa, ettei pinta pääse tummumaan liikaa. Peitä tarvittaessa foliolla. Anna vetäytyä pieni hetki ennen tarjolle laittoa.kinkku3.jpg

Kinkkukiusaus aurajuustolisällä on tuhtia ja maukasta syötävää. Aurajuuston voi toki jättää poiskin. Muutenkin kinkkukiusauksesta saa arkisemman vaihtoehdon korvaamalla kuohukerman kevyemmällä vaihtoehdolla.

kinkku4.jpgkinkku8.jpg