Monen monta kertaa pohdin laitanko kasvihuoneeseen tänä vuonna mitään, mutta olisihan se vääryys jättää tilaisuus käyttämättä, kun kerran kasvihuone nököttää tontilla. Niin kiirettä ei voi olla edes kaksosiin vedoten, etteikö edes jotain pientä saisi laitettua. Aluksi ihan samanlaista kipinää kasvihuonetouhuihin ei löytynyt, kuin normaalisti, sillä yleensä jo helmikuussa laitan ensimmäiset tomaatit ja chilit itämään. Huhtikuussa meidän koti muistuttaa jonkin asteista viidakkoa taimien pursuillessa ikkunoilta ja kasvivaloviritysten roikkuessa niiden välittömässä läheisyydessä. Vain muutama tomaatti oli suunnitelmissa ja kurkkuja paria lajiketta. Mutta kuinkas sitten kävikään.

Reipas kesäretki viime viikolla ystävän kanssa naapuripaikkakunnalla, eli Saarijärvellä sijaitsevalle Kärjen puutarhalle muutti suunnitelmat ja innostus löytyi välittömästi. Nyt on kokonainen rivistö erilaisia tomaattilajikkeita ja kurkkujakin muutamaa erilaista. Tuuheita, terveitä ja vankkoja taimia, joissa kukat oli valmiina, osissa jopa ensimmäiset raakileetkin. Nyt tomaatteja löytyy kasvihuoneesta runko,-  ruukku -ja amppeliversioina punaisena ja keltaisena ja mikä parasta, sain ostettua meidän 6- vuotiaan puutarhurin alun toiveissa olevan pihvitomaatin, jota olen hullun lailla metsästänyt siihen mennessä tuloksetta. 🍅

Tänä vuonna panostin erityisesti yrtteihin. Niitä kun suorastaan rakastan ja käytänkin päivittäin ruoanlaittopuuhissa. Persiljaa, basilikaa monessa eri muodossa, tilliä, meiramia, oreganoa, lipstikkaa, sitruunamelissaa, minttua, viinisuolaheinää, rosmariinia, timjamia, korianteria. Voitte arvata mikä tuoksu niistä leijailee...  Koska tämän vuoden "teemani" on hyötykasvit, eksyi amppeleihini pääasiassa kukkia korvaamaan yrttejä ja amppelimansikoita, 🍓hyödyllisiä herkkuja siis. No kyllä meiltä muutama kukkakin löytyy.

Yrttiasetelmat kyhäsin uuden pihasaunan kylkeen kiinni suunnitelmien mukaan.

kes%C3%A44%2C03%20pihasauna.jpgkes%C3%A44%2C04pihasauna.jpg

Muutama päivä sitten sain mieluisan viestin, jossa minua kysyttiin Kärjen puutarhaa koskevaan blogiyhteistyöhön ja toki tartuin tarjoukseen. Aina pieni vierailu puutarhalla piristää päivää mukavasti, eikä tämäkään kerta poikennut edellisistä. Keskiviikkona siis pakattiin Ellan kanssa kimpsut autoon ja hurautettiin puutarhalle ihmettelemään. 🌸🌺👀

k%C3%A4rjen%20puutarha1.jpg

Kärjen puutarhalla on myynnissä yrttimixiä, jossa samaan ruukkuun on istutettu valmiiksi kolmea erilaista yrttiä. Aivan mahtava idea ja sellaisia sitten päädyin tehtailemaan kotosallakin puutarhalta ostetuista yrttien taimista. Pystyy tekemään omat sekoitukset juuri omista lemppariyrteistä, tai sitten on mahdollista ostaa valmis ruukku tai mahtavan kokoinen alla näkyvä yrttiamppeli. Tässä aivan ihana kesätuliainen ystäville tai sukulaisille.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha%20yrt

Tomaatin taimia Kärjellä oli viela runsaasti jäljellä, jos joku sellaisia vielä kaipailee.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha%20%E2

Yrttivalikoimat oli mahtavat.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha%20yrt

Puutarhainnostus ei koske vain omikotitalojen asukkaita tai maapalstan omistajia, sillä pienen citypuutarhan voi perustaa kaupungissa vaikka partsille tai terassille. Tässä hieno esimerkki lavakauluksiin rakennetusta kasvimaasta. Myös kaupoissa myytävät kasvusäkit on käteviä pienimuotoiseen kasvatukseen ja säkin voi verhoilla vaikka puukauluksilla, jos säkki itsessään ei silmää miellytä.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha3.jpg

Kukka-amppeleita oli tarjolla vielä jonkun verran. Tämä kaunokainen oli erityisen ihana.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjenpuutarha1.jpg

Erilaisia kukkia oli jäljellä runsaammin...

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha2.jpg

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjenpuutarha3.jpg

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha4.jpg

Mielenkiintoinen tuttavuus oli Kiinasta peräisin oleva, köynnösmäinen kuolemattomien yrtti. Joku on saanut tämän myös talvehtimaan sisätiloissa ja seuraavana kesänä sitä on tullut aivan valtava! Tätä on kokeiltava omallakin yksilöllä. Kuolemaatomien yrtin lehtiä voi käyttää vaikka teen seassa.

Jalokelloa oli myös kahdessa sävyssä ja meidän terassille tehtiinn amppeliasetelmat valkoisista jalokelloista, muutamasta valkoisesta tähtisilmästä ja yrteistä.

kes%C3%A4%20k%C3%A4rjen%20puutarha1.jpg

Ilokseni voin kertoa teille lukijoille, että nyt on maanantaihin 26.6.2017 saakka arvonnassa 30e LAHJAKORTTI Kärjen puutarhalle blogini lukijoille. Lahjakortin voittajalla on mahdollisuus hankkia vaikka valmis kukka-asetelma mieleisistä kukista ja yrteistä ensi viikon aikana (30,6 mennessä) suoraan puutarhalta tai mitä vain muuta puutarhalta löytyvää kasvia tai kukkaa oman mielen, maun ja tarpeen mukaan. Mukaan arvontaan pääsee kommentoimalla tätä postausta (ja jättämällä sähköposti osoitteen, jos muuten en sinua tunne) TAI kommentoimalla postausta Oivalluksia aidanreunalta -blogin facebooksivulla.

Jotta muut viherkasvien, kukkien ja yrttien ystävät joille arpaonni ei tällä kertaa kohdalle osu, eivät jäisi nuolemaan näppejään, saa ensi viikon aikana puutarhalla vierailevilla asiakkailla ostosten loppusummasta  -20% lisäalennuksen kun maksun yhteydessä muistaa mainita "OIVALLUKSIA"  Tämä alennus koskee myös mahdollisesti jo ennestään alennettuja tuotteita ja on voimassa itse puutarhalla Linnassa, kuin myös  K-Supermarket Mintun pihassa olevalla kukkakontilla, joka on auki ma-pe 10-17. Ensi viikon perjantaina 30.6. Saarijärvellä on markkinat, joissa myös Kärjen Puutarha on luonnollisesti mukana.

Nyt siis kaikki lähistöllä asuvat vikkelästi kukkaostoksille ja kokeilemaan yrttijen kasvatusta ja käyttöä niin ruoanlaitossa, kuin tunnelman luomisessakin tuoksuineen kaikkineen. Puutarhan aukioloaikoihin voi tutustus myös Kärjen puutarhan nettisivuilta: http://www.karjenpuutarha.fi/

 Saatiin mukaan matkaan aivan ihanat tarpeet kolmen amppelin tekemiseen. Iskettiin Ellan kanssa sormet multaan ja vilautetaanpa vielä teillekkin, kuinka ihanat amppelit me saatiin aikaiseksi. Amppeleistani löytyy jalokelloa, tähtisilmää, inkivääriminttu, banaaniminttu, piparminttu ja hieman mystinen kuolemaatomien yrtti.

k%C3%A4rjen%20puutarha.jpgk%C3%A4rjen%20puutarha3.jpgk%C3%A4rjen%20puutarha1.jpgk%C3%A4rjen%20puutarha2.jpg

Yrttien huumavasta tuoksusta nauttien toivotan teille kaikille ihanaa ja ennen kaikkea turvallista Juhannusta!

Niin ja onnea arvontaan!