Marraskuu201402%20326.jpg

Tykkään ohuesta ja rapeasta pizzapohjasta. Tähän kehittämääni ohjeeseen ei kuulu ollenkaan hiivaa ja olen miettinyt minkä takia moneen pizzataikinaan sitä tungetaan. Eriasia jos pannupizza on tekeillä.

Tarkkoja määriä kun en ikinä mittaile, kannattaa tehdä kerralla reilu satsi ja samalla useampi pellillinen. Seuraavana päivänä pizza on vähintään yhtähyvää. Samalla reseptillä leivoin lapsille pizzaa pakastimeen. Tai vaikka synttäreille pieniä pyöreitä versioita.

POHJA

2/3 vehnäjauhoa 

1/3 ruisjauhoa

Suolaa myllystä

tilkka öljyä

vettä

Kaikki pohjan aineet sekaisin. Nosta reilu kauhallinen pellille leivinpaperin päälle. Ripottele jauhoa päälle ja levitä taikina jauhoitetuilla sormilla ohueksi pellin kokoiseksi levyksi.

TOMAATTIKASTIKE

Tätä keittelen aina ajan kanssa isomman satsin pakastimeen, mitä kauemman hautuu, sen parempi. Pakastaa voi vaikka muutaman desin minigrippusseihin tai pakasterasioihin, eikä pikaisessakaan pizzan himossa tarvi tyytyä huonompaan tomaattikastikevaihtoehtoon. Syksyllä tein tätä melkein kymmenen litran kattilallisen täyteen, kun oman kasvihuoneen tomaatit päättivät kypsyä ryökkiöittäin. Enää ei siitä satsista montaakaan pussukkaa löydy pakastimesta. Lasten pizzaan laitan usein puolet tätä tomaattikastiketta ja puolet ketsuppia sekaisin. Näin ollen maistuu hyvin parivuotiaallekin ja oppii samalla uusiin makuihin. Voin luvata, että makuelämys on vaivan arvoinen.

Tomaatteja (tuoreita lohkottuna) TAI Mutti tomaattisosetta (muut merkit ei kelpaa.)

Sipulia pieneksi silputtuna

Valkosipulinkynsiä

Basilikaa

Oreganoa

Sweet Chilikastiketta tai tuoretta chiliä (Riippuen kuinka tulista haluaa)

Suolaa myllystä

Mustapippuria myllystä

Tarvittaessa tilkka vettä

Sokeria hyppysellinen

Rosmariinia tai muita mieleisiä yrttejä voi napsia sekaan.

Reilu loraus hyvää öljyä sipuleiden kuullottamiseen

Hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsien siipaleet kuullotetaan öljyssä hitaasti pienellä lämmöllä, (10-15 min) nämä eivät yhtään saa ruskistua. Seuraavaksi lisätään kaikki muut aineet kattilaan ja anna kiehua pienellä teholla useita tunteja. Tuoksu on huumaava. :) Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tomaattikastike on niin herkullista, että pizza on suussa sulavaa jo pelkästään tomaattikastikkeella ja juustolla täytettynä. Muuta ei välttämättä tarvita.

IMG_3899.jpg

Mitäs siihen päälle sitten laiteltais? Jokaiselle toki oman mauan mukaan.

Pihvinaudanjauhelihaa paistettuna, suolalla, mustapippurilla ja paprikalla maustettuna.  Muita jauhelihoja en suosittele, vaan kunnollisesta lihasta saa parhaan elämyksen.

Aurajuustoa, herkkusieniä, tomaatinsiivuja, paprikasuikaleita, ananasta? Ehdoton juustoraaste suosikkini on Pirkan Emmentall-Mozzarella raaste. Joskus on myös laitettu naudan sisäfilettä, aurajuustoa ja punasipulia. Kokeilemisen arvoinen yhdistelmä sekin.

Meillä tykätään rapeasta ja ohuesta pohjasta. Pizzat paistetaan 250 asteessa pohjapaistolla 15-20 minuuttia. Kiireen ja kovan nälän yllättäessä kierto päälle ja kolmea pizzaa pystyy kerrallaan paistelemaan. Tällöin asteet hieman reilut 200 ja jokainen käy uunin pohjalla vuorotellen ottamassa rapean pohjan ja ylävastusten alla pintaan sopivasti väriä. Saa olla nenu kiinni luukussa lähes kokoajan että mikään pizzoista ei pääse kärähtämään. Toki saattaa olla uunikohtaisia eroja.

Avokadosiivut ja tuore rucola antaa ihanaa raikkautta pizzan päällä. Lapsethan tuollaisista rehuista ei perusta, mutta moni aikuinen kylläkin.