ALEKSANTERINLEIVOS.jpg

Aleksanterinlaivokset on lapsuuteni lempparit ja samoja lapsuuden muistoja on kiva jakaa myös omien lasten kanssa. Reseptistä tulee puolen pellin kokoinen levy, joka leikataan leivoksiksi.

Pohja:

250g voita

1,25 dl sokeria

Ripaus vaniljasokeria

5 dl vehnäjauhoa

1 muna

Täytteeksi:

n. 2 dl hilloa tai marmeladia

Päällinen:

4 dl tomusokeria ( mansikan makuista tai tavallista + muutama tippa elintarvikeväriä)

1 rkl sitruunamehua

1 rkl vettä

Sulatettua suklaata

ALEKSANTERI.jpg

Sulata rasvaa hieman, jotta se pehmenee. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää jauhot jakananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele ja levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 13 minuuttia, varo polttamasta taikinaa.

Oikeassa Aleksanterinleivoksessa käytetään omenahilloa, mutta tehtiin hillo puolukkahyytelöstä ja mustikkahillosta. Anna hieman jäähtyä ja halkaise levy keskeltä kahteen osaan.  Levitä hillo puolikkaalle taikinalle reunoja myöten. Nosta tämän jälkeen toinen taikinapuoli varovasti hillotetun päälle. (Taikina murtuu helposti, joten käytä tässä apuvälineitä)

ALEKSANTERI1.jpg

Valmista vaaleanpunainen päällinen mansikanmakuisesta tomusokerista ja sitruunasta tai tavallisesta tomusokerista, joka on värjätty muutamalla tipalla elintarvikeväriä. Vatkaa päällinen tasaiseksi seokseksi sähkövatkaajalla. Jos päällinen tuntuu liian paksulta, lisää muutama tippa sitruunamehua. Levitä päällinen kakun päälle tasaiseksi kerroksesksi.

Sulata tavallinen -tai valkosuklaa ja tee siitä raitoja.  Vetele veitsellä kuvioita pintaan. 

ALEKSANTERI2.jpg

Nosta kakku leikkuulaudalle ja jääkaappiin kylmenemään. Loput sulatetusta suklaasta kaadoin suklaamuottiin jähmettymään.

leivos.jpgALEKSANTERINLEIVOS1.jpg

Leikkaa tunnin ajan viilennyt kakkulevy leivoksiksi ja nostele vadille kekoon.

ALEKSANTERINLEIVOS2.jpg

ALEKSANTERINLEIVOS4.jpg

Leivokset on aika makeita, joten annospaloista kannattaa tehdä pienehköjä. Mekeudesta huolimatta näyttivät hyvin maistuvan. :) Niin suurta suosiota nämä lasten keskuudessa sai aikaan, että jouluksi näitä voisi tehdä valkoisella päällisellä ja punaisilla raidoilla. Myös nomppareilleillä koristeltuna näistä saisi kivan näköisiä.