Vihdoin viimein sain aikaiseksi kaivettua Evermat- kasvikuivurin laatikostaan. Lapset on jo lukuisat kerrat kysyneet, kuinka maltan olla avaamatta laatikkoa. No kun se aika on aina niin kortilla, etten ole joutanut, mutta nyt oli pakko ja hyvä niin.

EVRMAT8.jpg

EVERMAT4.jpg

Ystäväni toi minulle sangollisen suppiksia ja syksy on nyt osittain sienten osalta pelastettu. Meillä kuluu sieniä talven mittaan aika paljon, sillä rakastan tehdä niistä ruokaa. Hieman on jäljellä vielä viime syksyisiäkin, mutta toki niitä lisääkin ostan. Kun sienipurkin pohja alkaa uhkaavasti lähestyä, tulee niitä käytettyä huomattavasti harkitummin. Nyt kyseinen sienisanko vaihtui kasvihuoneesta poimittuihin kurkkuihin, tomaatteihin, yrtteihin. Kätevää vaihdannaistaloutta, eikö?

EVERMAT1.jpgEVERMAT.jpg

Useasta metsäkierroksesta huolimatta en tahdo sieniä itse löytää. Sienituntemuksenikin on niin heikkoa, että supilovahveron ja kanttarellin sieltä uskaltaisin kohdalle osuessa poimia, muiden jäädessä mättäälle paistattelemaan päivää. Mutta kun ei löydy, niin ei löydy. Onneksi on olemassa innokas sieniä keräilevä ystävä, joka on meidän perheen sienet muutamaa litraa lukuunottamatta hoitanut jo muutamana vuonna. Toivottavasti jatkossakin.

EVERMAT2.jpg

Sientensiivous on aika terapeuttista uuhaa. Yhtään matoa ei löytynyt.

EVERMAT3.jpg

Joka syksy tehdään perheen kesken yhteinen sieniretki, jossa isäntä etsii ja minä sitten poimin. Laihaksi on vaan useinmiten jäänyt niiden retkien saaliit, mutta ollaan me yleensä sen sienikastikkeellisen verran niitä etsitty vaikka väkisin. Naudanfilepihvi ja suppiskastike, siitä hyvästä kannattaa jo hieman sielä metsässä kyykistellä...

Koska ystävän kanssa yhteinen aika on niin kortilla, meillä on suunnitteilla yhteinen sieni/puolukka/jutusteluretki lähimetsään tulevina viikkoina. Sitä odotellessa. Ja ehkä saan hieman kokeneemmalta konkarilta samalla vinkkejä etsiskelyyn.

Mutta se Evermat. Rakastuin siihen jo ensimmäisellä käyttökerralla. Siivosin sienet ja asettelin ne ritilöille neljään kerrokseen. Edes lisäpaketin ritilöitä ei tarvinnut ottaa käyttöön, sillä supikset mahtuivat hyvin pakkauksessa mukana oleville, pyöreille ritilöille.

EVERMAT5.jpg

Säädin lämpötilan 45 asteeseen, aikaa kolme tuntia ja lähdettiin isännän kanssa illaksi pyörittelemään paaleja. Saapuessa masiina oli jo sammunut, mutta sienet olivat joka kerroksessa kuivia. Aivan mahtavaa. Viime vuonna vielä kuivattelin sieniä uunissa pelkän kiertoilman voimalla. Kuivaus kesti 1- 2 vuorokautta ja niitä piti käänneellä useanpaan otteeseen.

EVERMAT6.jpg

Sienet suljettaviin, tiiviisiin lasipurkkeihin, lappu kaulaan ja homma niin on taputeltu. Seuraavaksi suunnitteilla kuivata yrttejä ja marjoja.

EVERMAT7.jpg

Mikä on mielestäsi parasta ruokaa sienestä?