Voileipäkakku on juhlapöydän maukas kaunotar. Myös illanistujaisiin salaatin kera tai ystävälle yllätysviemisenä viety kakku on mukavaa tarjottavaa. Se valmistetaan hyvissä ajoin edellisenä päivänä jääkaappiin mehustumaan, koristelu tehdään juuri ennen tarjoilua. Joskus tulee pienempi kakku valmistettua oman perheen iloksi, vaikka ei sen kummempaa juhlaa olisi tiedossakaan. Silloin tällöin ylimääräinen herkutteluhetki on ihan paikallaan.

Helmikuu%20201305%20226%2C335.jpg

Ohje on itse kehittelemäni ja määrät on suuntaa antavia. Mielestäni 2 erilaista täytettä kakun sisällä on mukava muunnos perinteiseen voileipäkakkuun.  Voimakkaan makuinen metwurstitäyte tuo kaivattua särmää ruisleivän kanssa käytettynä.

Monissa ohjeissa näkee pikkelssiä ja maksamakkaraa, mutta niitä ei tästä ohjeesta löydy. Niin suosittuja ovat nämä olleet, että useampiin juhliin olen näitä tehnyt. Omaan käyttöön kun teen, jätän yleensä reunat koristelematta. Tähän ohjeeseen tulee aika paljon tuorejuustoa, mutta sitä voi halutessaan myös korvata majoneesilla tai osittain kermaviililläkin.

Tarvikkeet:

16 siivua täysjyvä paahtoleipää

10-12  siivua vuokaruisleipää

Leikkaa leivistä reunat pois. Yhteen kerrokseen tulee 8 siivua paahtoleipää (2 vierekkäin ja neljä peräkkäin)  ja 10-12 ruisvuokaleipää. (Tai vaihtoehtoisesti neliskanttisen kakun saa laittamalla pohjakerrokseen 9 leipää asetelmalla 3x3.) Ruisleivät ovat kooltaan hieman pienempiä, joten kakkua kasattaessa kannattaa täydet palat latoa reunoille ja tilkkiä keskikohtaan jäävä reikä vajailla palasilla. Paahtoleipää tulee kaksi kerrosta; alin ja päällimmäinen, keskelle tulee ruisleipäkerros.

Kostutukseen :

1/3 lihaliemikuutioita sulatettuna pieneen tilkkaan (n. 0,5 dl) kiehuvaa vettä

1,5dl maitoa

Sekoita keskenään

Täyte 1

300g naudan suolalihaa (esim. Lidl) tai muuta maukasta kinkkua

1 punainen tai keltainen paprika

1 1/2 rasia ruohosipuli tuorejuustoa

Suolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna kaikki täytteen aineet monitoimikoneella tasaiseksi massaksi.

Täyte 2

250g metwurstia

1/2 rasiaa ruohosipuli tuorejuustoa

3 kokonaista suolakurkkua pieneksi silputtuna

2 dl maustamatonta kevytmajoneesia

suolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna kaikki täytteen aineet monitoimikoneella tasaiseksi massaksi.

Päälle

2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa

(tuorejuustoa voi tarvittaessa notkistaa lorauksella kermaa)

kirsikkatomaatteja

viinirypäleitä

persiljaa

ohuen ohuita metwurstisiivuja

rucolaa (tai esim herneenversoja)


Valmista voileipäkakku tasaiselle alustalle. Asettele ensimmäisen leipäkerroksen alle kaksi leivinpaperiarkkia limittäin.

Ensin paahtoleipä siivuja kerros ja päälle pullasudilla kostutus, noin kolmasosa liemestä. Seuraavaksi laita päälle täyte 1, tasaisesti reunoille saakka. Tämän jälkeen ruisleipäkerros ensimmäisen täytteen päälle ja taas reilu kostutus. Täyte 2 samalla lailla ja päälle viimeinen paahtoleipä kerros kera kostutuksen.

Taita sivuille ja päälle, pohjalle asetetut leivinpaperit, päälle muovipussi ja purista ylimääräinen ilma pois. Kakku saa vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Valmista päällys sekoittamalla kupissa tuorejuustot notkeaksi (tarvittaessa loraus ruokakermaa). Levitä tuorejuusto tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle nuolijaa ja veistä apuna käyttäen. Lado päälle mieleiset koristeet, aseta tarjolle ja nauti!

Laktoosittomanhan tästä saa helposti valitsemalla laktoosittomat tuorejuustot.

Helmikuu%20201305%20213%2C33.jpg

Nautitaan hyvässä seurassa. :)