paalik%C3%A4rry6.jpg

Vihdoin ja viimein syyshommat on edenneet siihen pisteeseen, että aletaan kelkkomaan pyöröpaaleja kotiin. Syksyn mittaan meidän paalikärry koki pienen venähdyksen ja nyt saadaan paaleja tuotua reippaasti enemmän kotiin yhdellä ajolla. Lavaa venytettiin eteen ja taaksepäin.

paalik%C3%A4rry7.jpg

Ennen kärryyn meni 11 paalia kerrallaan. Jalkaa kärryssä ei ollut laisinkaan, vaan aisa aina laskettiin puupölkyn päälle lastaus -ja purkuvaiheessa. Joskus viimeisiä paaleja lastatessa kärry tipahti kannon päältä ja voitte kuvitella sitä ketutuksen määrää, kun ensin piti kärry tyhjätä lähes kokonaan, jotta sen sai takaisin pölkyn päälle ja aloittaa lastauksen alusta. Nyt kärryremontissa siihen tehtiin samalla kunnollinen ja jykevä jalka, joka ei tökkäyksistä ole moksiskaan. Nyt jatkossa minunkin on helpompi ajaa yksinäni paalikuormia, kun ei enää tarvi jännittää tippuuko se vai ei.

paalik%C3%A4rry5.jpgpaalik%C3%A4rry3.jpg

Tuurin lähellä oli "kaikenkattava" teräsfiema, nimeltään Riihorauta. Joka kokoa ja paksuutta löytyi heti varastosta ja hinnat oli kilpailukylyiset. Pari raudanhakureissua saatiin tehdä, kunnes kaikki tarvittava oli hankittu.

paalik%C3%A4rry2.jpgpaalik%C3%A4rry1.jpg

Päällislava tuli lankusta, joka tervattiin vanhanajan tervaöljyllä.

paalik%C3%A4rry4.jpg

Vielä ääreisheijastimet, vilkut ja valot paikoilleen ja päästiin testaamaan. Ihan pienille pelloille tuolla ei ole asiaa, mutta kaukaa saadaan tuotua kerralla isoja kuormia. Vielä odotellaan, että kelit kylmenisi reilusti pakkasille, jotta peltoihin ei jää jälkeä ajamisesta.

PAALIK%C3%84RRY2.jpg

Vaikka isäntä paalikärryä puuhasteli ammattitaitoisen hitsaaja-kaverinsa kanssa muutaman viikon, niin kyllä kannatti. Budjettikin tuplaantui matkan varrella, mutta nyt säästyy monen monta paalinhakureissua ja sitä myötä polttoainetta ja aikaa. Saattaa olla, että vielä yksi pyöräpari lisätään kärryn alle, sillä takapää joustaa tällä hetkellä täydellä kuormalla aika reippaasti ja jousitus on täydellä kuormalla lähes pohjassa.

Myös veturi toiminut jontikka joutui jo kunnolla vetopuuhiin ylämäessä, kun kuorma oli täynnä märkiä paaleja. Se puski piipustaan mustaa savua niin että hieman jo itseäni hirvitti. Viikon kuluttua isännän veli tulee paalinajoon järeämmällä kalustolla, ja uskon että sen pidennetyn viikonlopun aikana suurin osa paaleista saadaan ajettua kotiin. Toivottavasti sitä ennen pakastaisi kunnolla.

PAALIK%C3%84RRY.jpg

Tuhtikärryllä saa tuotua 6-8 paalia, joten yhdellä ajokerralla saadaan lähes 30 palleroa ajettua kotiin. Aika vaatimattomalta näyttää pikkukärryn paalilasti verrattuna isoon kärryyn.

PAALIK%C3%84RRY1.jpg

Meillä on riittänyt tänään melkoista säpinää ja kovasti täälä ollaan pakkauspuuhissa. Siitä huomenna lisää!

Tunnelmallista tiistaita jokaiselle!