Kun yöllä lämpötilat painuu reilusti pakkasen puolelle, alkaa tomaatin satokausi olla loppu kasvihuoneen lämmittemestä huolimatta. Viime viikot ollaan ahkerasti kerätty tomaatteja ja yritetty säilöä ja hyödyntää niitä mahdollisimman monipuolisesti.

tom1.jpg

Mitä kaikkea tomaateista voi valmistaa? Vaihtoehtoja on varmasti lukuisia.Täällä ollaan keitetty paholaisenhilloa, pizzakastiketta, tomaattikeittoa ja suunnitelmissa olisi vielä tehdä ketsuppia. Myös kuivuriin ajattelin laittaa muutaman tomaattikilon testimielessä ja hyödyntää niitä  talvella vaikka sämpylätaikinassa.

tom2.jpgtom4.jpg

Paholaisenhillot valmiina maakuoppaan.

myrsky4.jpgmyrsky5.jpg

Viime viikolla löytyi kasvihuoneelta myös hauska nenätomaatti, joka oli niin kovasti pikkumiehen mieleen. Muuten tommaatti oli kuulema maukas, mutta nenä maistui pahalta.

tom.jpg

Tänään olisi tarkoitus poimia kaikki kasvihuoneessa vielä olevat tomaatit talteen. Raakileita on paljon, mutta niitä sitten kypsytellään tuvan pöydällä ja kokkaillaan sitä mukaa kun  ne alkavat punertaa. Myös yrtit keräilen pois, mitä nyt pakkaselta on säästynyt. Chilejä sielä on vaikka kuinka ja paljon. Tämä taas tietää Evermat kasvikuivurille töitä! Aika on niin rajallista ja sitä on yksinkertaisesti liian vähän. Meillä on perunakin vielä nostamatta, mutta on sieltä toki jo pöytään haettu. Perunannosto on ihan mukavaa puuhaa toteuttaa viileänä, aurinkoisena syyspäivänä.

Mutta tänään lähdetään puimaan. Isäntä jo kaiveli meidän museoikäisen kopittoman Fahrin pihaan pieneen huoltoon ennen tositoimiin pääsyä. Eilen oltiin paalaamassa jo pahnoja ja illalla ollaan taas samassa puuhassa. Ihan piti ystävä hätyyttää tuomaan iltasella lisää vaatetta, sillä piposta ja takeista huolimatta meinasin käärimispuuhissa jäätyä. Meidän traktorista on takalasi pois aina kun käärijä on perässä ja eilinen ilta oli aivan hyytävän kylmä. Tänään tiedän jo sonnustautua toppatakilla. Täytyypä napata teille muutama kuva puintihommista, useimmille kun se kuitenkin on ihan vierasta.

Raikasta syyspäivää jokaiselle!