Nyt vihdoin se odotettu joulukuu alkoi ja sen kunniaksi taivaalta tipahtelee hiljakseen pientä valkoista höytyvää. Kaikesta haipakasta huolimatta meillä on ollut täälä hyvinkin rauhallinen sivustaseuraaja, meidän kissavanhus Dino. Syksy sen kohdalla jo näytti hetkittäin niin mustalta, että oikein ihmettelen että se vielä on meidän kanssa kotosalla, eikä jo kissojen taivaassa. Luultavasti tämä on viimeinen yhteinen joulumme sen kanssa, joten täytyy antaa sille erityisen paljon aikaa ja silityksiä, kun tilanne tästä tämän tämän viikon jälkeen rauhoittuu ja toki nytkin iltaisin tai öisin silitellään ja sylitellään. On se vaan niin rakas kisuli. <3

dino.jpg

Täällä on eletty viimepäivinä niin kiireisiä ja työntäyteisiä aikoja, että huh huh. Eilen yritin tehdä pakastimiin lihoja varten tilaa, sillä lihaa saattaakin tulla paljon enemmän, kuin alunperin kuvittelin. Eipä siinä muuta auttanut, kuin ryhtyä hillojen ja mehujen keittoon, jotta pakastimeen saa lisää tilaa. Mietin jo viidennen pakastimen hankintaa, mutta mieskin jo herätteli, että ehkä ei kuitenkaan ja mihinkä sekin mahtuisi? No ei kyllä mihinkään. Onneksi tuttavalla on 300 litrainen arkku tyhjillään ja saan sitä käyttää tarvittaessa. Johan helpotti. Meillä tosiaan on jo kolme arkkua ja yksi kaappipakastin.

Aina kun leivon, leivon kerralla paljon ja pidemmäksi aikaa tarjottavaa pakastimeen. Myös marjoja ja mehuja on pakastimessa useampia satoja litroja ja tarkoitus olisi saada pakastimeen koirille luita laatikoittain ja useampi sata kiloa lihoja. Pakastimeen kun tilaa tekee, tuli mieleen, että kaikki mehut olisi kyllä ehdottomasti kannattanut syksyllä keittää lasipulloihin ja viedä maakellariin säilöön. No nyt senkin opin ja onneksi on varaa aina viisastua ja oppia erheistä. Eilen illalla kuskasin anopille vielä mehumaijan ja pari muovikassillista jäisiä majoja, jotka hän lupasi keitellä meille mehuiksi.

Hillon -ja mehujenkeittojen ohella siivosin yläkerran lastenhuoneen joulukuntoon ja silmäiltiin myös pelihyllyä sillä silmällä, että tilaa on siihenkin saatava. Pelejä oli kertynyt niin paljon, että ne valloittivat jo alakerrastakin liikaa niille kuulumatonta tilaa, eli tilaa astioilta. Karsittiin pelihyllystä 22 lautapeliä pois,  joten siitä saatiin reilu parihyllyllistä tilaa. Lopputulos näytti tältä, eli vieläkin on karsittavaa, jotta jouluna kotiutuvat pelit tulee hyllykköön mahtumaan. Mutta nyt kaikki pelit muutamaa lainassa olevaa lukuunottamatta on kuvassa. Pelejä reippaasti yli 100 ja palapelejä kolmisenkymmentä. Uskokaa vaan, lähes kaikkia noista peleistä tulee silloin tällöin pelattua, mutta on toki muutaman hyvän pelin edellisestä pelikerrasta vierähtänyt jo muutamia vuosia. Mutta ne on niin hyviä, ettei niitä sovi laittaa kirppikselle. Parikymmentä huonoksi peliksi luokittelemaa laatikkao tuonne toki jäi, mutta ne oli lapsille tärkeitä ja nehän näitä ahkerasti käyttävätkin.

lautapelikokoelma.jpg

Eilen illalla laittelin jättilyhdyn kuosiin, mutta sen antamasta valosta ja lämmöstä on tarkoitus päästä nauttimaan tänään illalla. Ihan vinkkinä pöltettavista kynttilöistä, että Ikeassa on muuten edullisia kynttilöitä. Jos muutamaa silloin tällöin tupruttaa, ei ole väliä, mistä kynttilät hankkii, mutta esimerkiksi meillä palaa kynttilät lähes koko talven ja useammassa paikassa, joten ruottalaisten ihmemaassa käydessä lähtee aina kassillinen tai pari muovilaatikollista mukaan kynttilöitä. Illalla voin nappasta kuvan jättilyhdystä kaikessa loistossaan. Eilen vielä vallitsi sen kaltainen kaaos, että kynttilöiden sytyttäminen ei saanut kannatusta. Jospa illalla kuuman glögikupposen seurassa vaikka koittaisi rauhoittua ja päästä kiinni tunnelmaan.

joululyhty.jpg

Siivottiin olohuoneesta viimeiset Marimekon Kukkuluuruu -kuosiset tavarat koriin ja tuotiin tilalle jouluhärpäkkeitä sisältävä kori, iso pino kransseja ja haki isäntä lasten kanssa joulukuusenkin valmiiksi terassille odottamaan paikoilleen pääsyä. Edellä mainitut kun saa ripoteltua paikoilleen, niin johan alkaa jouluiselta vaikuttamaan. Mutta sitä ennen on saatava paikat huomiseksi kuntoon, keitettävä ja purkitettava lakkahilloa 10 litran kattila, ripustettava pyykit kuivumaan, siivottava, koristeltava pipareita ja leivottava jotain muutakin seuraaviksi kolmeksi päiväksi, laitettava ruokaa lapsille ja tehtävä hillitön pino kuitteja ja muuta huomiselle tarvittavia lappuja ja paperihommia. Vielä haaveissa olisi muutaman sohvatyynyn ompelu, mutta taitaapa jäädä tällä aikataululla tekemättä.

Ja jääpä nuo muutkin hommat vaiheeseen, ellen nyt heti rempaise persausta ylös sohvalta ja jatka hommia!

Ihanaa ja toivottavasti runsaslumista joulukuuta teille kaikille!