Yksi onneton vajaan kilon viikkopudotus viime viikolla ja kyllästys iski. :) Puntaroin kahden keskenään lähes ääripään välillä, mitä seuraavaksi lähden toteuttamaan eli erittäin vähäkalorista fitfarmia vai runsaskalorista karppausta, joka perustuu rasvan ja lihaksia suojaavan proteiinin syömiseen. Näitä kahta miettiessä päädyin jälkimmäiseen, sillä höttöhiilareiden pois jättö ruokavaliosta jatkossakin on täysin mahdollista ja terveydelle suotavaa. Lisäksi pitkäjänteisessä painonpudotuksessa tarvitaan myös rasvaa. Rakastan myös juustoja ja niiden pois jättäminen on ollut vaikeinta koko tammikuun kestäneessä projektissa tähän mennessä.  Ennenkin olen siis karpannut, tosin paljon suuremmilla hiilarimäärällä. Nyt tavoitteena ketoosin kautta saatava euforinen tila ja sitä myötä pikkuhiljaa tapahtuva hiilarimäärän nosto, kunhan alkuun päästään tehokkaasti. Minkäänlaista sokerihimoa tai haikailua cocista kohtaan ei ihmeekseni ole ollut, mutta wichyä kuluu rutkasti siitäkin edestä. Oikeastaan ainut "vääränlainen" mieliteko ja houkutus on ollut kaupassa käydessä Runebergintortut, niihin olen ollut heikkona. Kuitenkaan hairahdus ei käynyt edes mielessä.

Ai nam, mitä kaikkea sitä saakaan syödä, kunhan pitää huolta että hiilarit on vähäiset. Ja jos jossain vaiheessa karppaus ei enää tunnu siltä parhaalta vaihtoehdolta, kokeilen jotain muuta. Kun lähemmäs lopputavoitetta pääsen, otan ehdottomasti käyttöön uudelleen Foreverin C9:n ja fit 1&2 -ohjelmat. C9 oli ihan loistava yhdeksän päiväinen ja sen jälkeen kuonasta puhdistunut kroppa ja energinen olo oli joka sentin ja vaivan arvoista.

Karppauksen aloitettuani maanantaina täällä on paljon tehty tutkimustyötä, että mitä sinne lautaselle nyt sitten lastataan. Grillimakkaraa ja pekonia ei karppi-ihmisten suuresta suosiosta huolimatta tule näkymään laisinkaan minun lautasella. Haluan kuitenkin syödä terveellisesti, mutta karppaajan ruokalautaselle sopivin eväin, enkä ikinä ole voinut sietää niistä kumpaakaan. Possunliha nyt vaan on niin nou. Hieman oli haasteellista alussa, mutta jo muutamassa päivässä pääsin hyvin kärryille. Päivittäisen proteiinimäärän kanssa on vielä tasapainoilua, mutta tällä hetkellä homma näyttää toimivan odotusteni mukaisesti.

Kun nyt muuten jää suosiolla kaikki herkut kauppaan, voi itseään palkita vaikka tuoreilla kukilla. Ihanat tulppaanit ovat nyt parhaassa sesongissa. Ja kertakaikkisen piristäviä! Kukkakimppu vai suklaalevy? Kukista on takuulla pidemmäksi aikaa iloa, eikä morkkiskaan pääse yllättämään...

0000000000000000000000000000000000000000

Karppauksen eri alalinjoja on kolme. Kaikista vähähiilarisin eli ketokarppaus, alle 20g hh/päivä. Tätä polvea on myös atkinssindietti. Sitten on alakarppi, jolla hiilarit päivässä 50-60g hh/ päivä ja löyhin karppausversio on hyväkarppaus, noin 100g hh/ päivä. Itse siis karppaan ketoosia tavoitellen ainakin muutaman viikon alkuunsa.

Tällaisia, välillä hyvinkin kaloririkkaita annoksia olen täällä tehtaillut, mutta kaloreitahan näissä ei lasketa. Ihan mikä tahansa painonpudotusmenetelmä perustuu kuitenkin siihen, että ihminen syö vähemmän, mitä kuluttaa. Peruskulutus lasketaan ihmisen iän, painon, pituuden ja liikunnan mukaan. Netti on pullollaan energiantarvelaskureita, joista jokainen voi halutessaan vilkaista omaa kulutustaan. Peruskulutuksesta kun miinustaa 500-1000 kaloria päivässä, laihtuminen on taattua. Liian vähillä kaloreilla kroppa menee säästöliekille, eli paastotilaan. Paino niinkin tippuu, mutta suurena vaarana on turvota ennätysvauhtia takaisin vanhoihin mittoihin, kun kitudieetin lopettaa. Tässä karppauksessa ruoka on rasvaista, mikä pitää nälän pitkään poissa. Ainoastaan hiilarit merkitsee ja mitä vähemmän niitä on, sen parempi. Tässä salaatissa on broileria, pinaattia, kananmuna, avokado ja kourallinen silputtua juustoa + mustapippuria ja oliiviöljyä. Ja hiilareita vain ja ainoastaan avokaadosta tullut 1g!

karppisalaatti.jpg

karppi%20broilerih%C3%B6yst%C3%B61.jpg

Broilerihöystöä, josta löytyy 200g broilerinfilettä, sipulia, herkkusieniä, valkosipulia, kesäkurpitsaa, mausteita ja koskenlaskija cheddar- sulatejuustoa 1/2 purkkia. Lisukkeena tuoretta pinaattia ja koko annoksen hiilarit 7g. Ja annos osoittautui niin täyttäväksi, että kaikkea ei pystynyt syömään...

karppi%20kukkakaalimuusi%20ja%20paistett

Pinaattia vähähiilariutensa puolesta, kukkakaalimuusia, joka notkistettu kermalla ja paistettua pihvinaudan jauhelihaa. Samat 7 hh tässä annoksessa. Itseasiassa rasvaisempi ruoka on sen verran täyttävää, että en pystynyt koko annosta syömään kerralla...

karppisalaatti.jpg

Ylläolevassa broileri-avokado-juustosalaatissa on vain 1 g hh, koko annoksessa.

Erilaiset munakkaat on huippu täyttäviä ja maukkaita: 1 g hh ja sekin tulee kurkusta. Pinaatti on nyt jotenkin kovasti mieleeni ja sitä tuleekin lapattua joka päivä ja useammalla aterialla.

karppimunakas1%C2%A81.jpg


karppi%20s%C3%A4mpyl%C3%A42.jpg

Ja itseleivottu karppileipä halkaistuna, päällä sipaus voita, kylmäsavuhärk'', pinaattia, paistettuja munia ja kurkkua. Koko annoksen hh 3g. (2g hh leipä ja kurkku 1g hh)

Vapaasti syötäviä kaikilla karppaajilla on kaikki liha, linnut, äyriäiset, kalat, kananmunat, öljyt, voit ja kananmunat. Ketokarpit lisäävät edellämainittuihin rajoitetusti sieniä, salaatteja, siemeniä, pähkinöitä ja vihreitä vihanneksia. Esim. jäävuorisalaatilla ja pinaatilla hh-arvo on 0. Myös oikeaa kermaa ja rasvaisia maitotuotteita voi napsia pieniä määriä.

Mitä suurempi hiilihydraatti määräisen, eli "löysemmin toteutettavan" karppausvaihtoehdon valitsee, sen enemmän tulee ruokavaihtoehtoja. Hyväkarppaajat saavat jo napsia hedelmiä ja täysjyväriisiä, ruista ja täysjyväpastaa, niiden hiilariarvoista huolimatta. Tärkeää vain on, että syötävä hiilari on ns. hyvää, eli hitaasti sulavaa hiilihydraattia.

Kaikki karppaajat ja muutkin ravintotietoiset karttavat vaaleaa viljaa, vaaleaa riisiä ja ravintoköyhää vaaleaa pastaa, sokereita, prosessoituja elintarvikkeita, kuten eineksiä ja margariineja ja paljon tärkkelystä sisältäviä aineksia, kuten peruna ja maissi. Ja kaikki valmismarinadit on poissuljettuja.

Vertauksena 1 kpl kananmunista, juustoraasteesta ja mantelijauhosta itse leivottua karppileipää (45g)  sisältää 2g hiilihydraattia ja esim Vaasan ruispalasiivu 31g hh ja Fazerin juustosämpylän hh määrä on 32g. Kalorimäärät näissä menee samassa järjestyksessä, eli itseleivottu karppi 135 kcal, ruispala 178 kcal ja pohjat vetää juustosämpylä 214 kalorilla. Tämä oli minun mielestä aika yllättävää, sillä aina on toitotettu ruisleivän terveellisyyttä. Itse olen jo pidemmän aikaa muutamaa leipäsiivua viikossa lukuunottamatta vältellyt viljatuotteita ja myös maitotuotteet olen juustoa ja raejuustoa lukuunottamatta karsinut ruokavaliosta suurelta osin pois.

Koska tällaisellä rasvapitoisella ruokavaliolla laihduttaminen tuntuu niin uskomattoman hyvältä ollakseen totta, kävin jo ennakkoon kurkistamassa, ettei painoa ole ainakaan paljoa tullut lisää... Mutta siis ihan päinvastoin. Vaaka näytti selkeästi pienemmät lukemat, kuin maanantaina. Eli näillä jatketaan. Ja hyvällä mielellä.

Olin eilen ystävän kanssa uimahallissa uimassa, vesijuoksemassa ja lopuksi vielä vetäistiin ohjattu vesijumppa läpi. Illalla kotiuduttiin vasta puoli kymmenen maissa ja nälkä oli valtava, sillä eilisen aikana olin syönyt aamupalaksi tuhdin munakkaan ja yhden karppileivät ennen uintireissuun lähtöä. Illalla mässättiin oikein kunnolla itsetehdyn hampurilaisen voimalla, karppileipää hyödyntäen. Ai nami! Selvästi huomaa, kuinka energiapitoinen ruoka pitää ihan erilailla nälkää poissa. Karpatessa riittää myös syönti kolme kertaa päivässä ja ohjeena on, että syö itsesi kylläiseksi, mutta ei ähkyyn. Nyt kyllä myönnän, että viimeisen kolmasosan hampparista olisi helposti voinut syöttää vaikka koirille, mutta omaan napaanhan se hävisi. hiilareita tässä 7g, jotka tulivat tomaatista, cheddarista ja majoneesista. Kuitenkin hyvin kohtuullinen määrä niitä siis oli. Tätä toisena päivänä lisää...

karppiburgeri2.jpg

karppi%C3%B6ljy.jpg

Kaupasta ostelin laihdutukseen apuna käytettäviä rasvoja, kuten avokado-sitruunaöljyä ja kookosrasvaa. Myös vähähiilarista majoneesin käyttöä suositellaan (öljyä ja munaa) ja Hellmannsin majoneesi on hyvin suosittua karppaajien seurassa. Majoneesiin voisi lisätä vielä puolet huoneenlämpöistä voita, mutta se olisi jo hieman liikaa omaan ruokavaliooni ja niin rasvainen majoneesi olisi omasta mielestä syömäkelvotonta.  Aina kun aiemmin on tottunut etsimään ne vähä kalorisimmat  vaihtoehdot, nyt puolletaan rasvaisia.

Eilen myös käytiin täyttämässä kanamuna varastot tutun tuottajan kanalasta. Ihan huippua, että sellainen on tässä muutaman kilometrin päässä kotoa. Ja munat on takuulla tuoreita ja viimeisen päälle maukkaita. Nami nam, ja nyt piisaa munia ainakin muutamaksi viikoksi.

karppimuna.jpg

Voisin muutamia karppiohjeita tänne kirjoitella muidenkin karppaajien iloksi, kun ehdin. Vai onko lukijoissa ketään karppauksesta kiinnostunutta? Nyt kuitenkin viikonlopuksi muita suunnitelmia toisenlaisen hyvinvoinnin parissa.

Rentouttavaa ja mukavaa viikonloppua jokaiselle!