"Äitiii, saako meillä tänään sämpylöitä?" Toki, toki. Jo neljäs kerta viikon sisään, mutta mielelläni teen kun niin kivasti kaikille maistuvat. Välillä juustoisia ja välillä erilaisilla siemensekoituksilla höystettynä. Tänään kaikella mahdollisella.

Miksi nämä on niin superhelppoja valmistaa? Koska tässä reseptissä käsiä ei tarvitse sotkea ollenkaan. Sekoitukseen menee viitisen minuuttia, taikinan noustessa hetken liinan alla, käydään ulkoilemassa ja lopuksi sämpylät lusikoidaan sormia sotkematta pellille. Pienet kädet ripottelee päälle siemeniä tai juustoraastetta. Lopputulos on ihana!

00%20s%C3%A4mpyl%C3%A4.jpg

1/2 litraa vettä vedenkeittimestä

2-3 dl desiä maitoa. Tarkista, että neste on kunnolla lämmintä, mutta ei niin kuumaa, että hiiva palaa.

1 pala hiivaa murustettuna vesi-maito seokseen (myös 1 pussi kuivahiivaa kelpaa)

1 ruokalusikka sokeria perään, pieni hämmennys

Suolaa myllystä noin 2 tl. Lisää suola ja muut aineet sekaan.

00s%C3%A4mpyl%C3%A4.jpg

Hiivaleipäjauhoja 4-5 dl

Vehnäjauhoja 4-5 dl

Pieni loraus rypsiöljyä

Kourallinen juustoraastetta


Sekoita vatkaimen taikinakoukuilla, kovimmalla teholla noin 5 minuuttia. Koska mitat ovat "noin"-mittauksia. Lisää jauhoa, jos taikina liian vetelää. Ja lisää nestettä, jos tuntuu liian kuivalta. Taikinan pitäisi hieman nousta keskeltä. (Katso ylempi kuva)

Liina päälle ja anna kohota vähintään puoli tuntia

Nostele kahdella ruokalusikalla taikinakasoja leivinpaperilla päällystetylle pellille ja

00s%C3%A4mpyl%C3%A41.jpg

Sämpylöiden päälle voi halutessaan ripotella erilaisia siemenseoksia tai juustoraastetta. Meillä sämpylät koristelee aina pikkuneiti. Hän pyytää laittamaan "purkit esille" ja sen jälkeen sämpylät saavat päällisensä.

00%20s%C3%A4mpyl%C3%A42.jpg

00%20s%C3%A4mpyl%C3%A43.jpg

Pakataan sämpylät ja mustikkamehua reppuun. Lähdetäänkö vaikka retkelle?

00%20s%C3%A4mpyl%C3%A41.jpg