Nyt kun kerran päätös uuden pihasaunan saapumisesta on tehty, oli vuorostaan päätettävä tehdäänkö se itse pitkästä tavarasta, ostataanko kehikko tai hirret valmiina vai koko kokonaisuus valmiina. Useiden erilaisia vaihtoehtoja koskevien tarjouspyyntöjen ja lukuisten suunnittelutuntien päätteeksi päätettiin ostaa sauna ns. löyly valmiina. Ja kun löysin vielä niin kertakaikkisen ihanan näköisenkin, vanhaa hirttä ja latolautaa...  Suunnitelmissa oli alunperin "kesähuoneen" ja saunan yhdistelmä, mutta tila terassin yhteydessä ei riittänyt. Nyt tarvitaan kaksi erillistä rakennusta nykyisen terassin molemmin puolin, jos vielä lasiseinäisestä kesähuoneesta haaveillaan. Mutta nyt on saunan vuoro.

Olen enemmän kuin kyllästynyt nykyiseen kodin ahtaaseen ja minikokoiseen sähkölämmitteiseen saunaan. Aina on ikävä rantasaunan pehmeitä, puulämmitteisen kiukaan kosteita löylyjä. Talvella sen käyttö vaan on pienten lasten kanssa mahdotonta ja kylmä totuus on sekin, että sieläkin saunan koko on auttamatta koko perheelle liian pieni, jos mielitään koko sakki kerralla löylytellä. Ja onhan se mukavaa, jos muutama ystäväkin mahtuu lauteille meidän lisäksi saunahetkiä viettämään.

Tähän kaivattiin siis muutosta. Otin kynän käteen ja piirtelin meidän perheen tarpeisiin sopivan kokoisen saunan paljun välittömään yhteyteen. Sitten piti vain löytää ihminen, joka sen toteuttaa suunnitelmieni pohjalta. Ja juuri sellainen yritys pohjanmaalta sitten löytyikin...

kes%C3%A41%2C9%20pihasauna.jpgSaunalle tuli sen verran kokoa, (hieman vajaa 10 m2) että sopivan, puulämmitteisen kiukaan löytäminen meinasi teettää harmaita hiuksia. Vaikka kuinka paljon oli kauniita ja erikoisia silmää hiveleviä kiuasvaihtoehtoja, päädyttiin aika perinteisen näköiseen, mutta tehokkaaseen Kastorin Karhuun. (37PK)  Vielä kun toiveissa oli lämpiävä vesipata kiukaan kyljessä, jäi vaihtoehdot saman kokoluokan kiukaassa hyvin vähiin. Kyllähän toki tämäkin ihan asialliselta näyttää ja värimaailma uppoutuu tulevaan saunaan paremmin kuin hyvin.

saunan%20kiuas%20kastor%20pk37.jpg

Näitä Iki- kiukaan ja Harvian verkkokiukaita olisi ollut ihana katsella, mutta tarpeeksi tehokasta, saunaan kokoon mitoitettua mallia ei kummastakaan harmikseni löytynyt.

saunan%20kiuas.jpg

Ja alla näkyvä tynnyri-malli olisi ehdottomasti ollut meidän molempien mieleen, varsinkin, jos teho olisi riittänyt ja sitä olisi ollut harmaana saatavissa.

saunan%20kiuas1.jpg

Viime viikonloppuna aloitettiin jo esivalmistelu pohjatöille siirtämällä koiran aitaus leikkimökkeineen, eli koiran koppineen sivummalle. Tätä kyllä mietittiin, tottuuko vanha karvakaveri enään uuteen paikkaan, mutta oma tuttu mökki ja tutut tarvikkeet päädyttiin nyt siirtämään kuitenkin uuden rakennuksen tieltä navetan edustalle. Maisema ja näköala parani huomattavasti, kun koiruus häkkeineen pääsi "montusta" korkeammalle pihaan. Kuitenkin vanhalla paikalla on hohtonsa, sillä ekat päivät uudessa aitauksessaan haukkui normaalia enemmän ja naruun laitettaessa meni istumaan vanhalle partiointipaikalle, vaikka häkki ja koppi oli jo siirretty uuteen osoitteeseen. 😩🙄🐶 Kolmantena päivänä se jo asettui taloksi uuteen aitaukseen. Voi että koiravanhus käyttääkin suuren osan päivästään nukkumiseen. Narussa ollessaan kävi myös tekemässä "pesän" pionipenkkiini kaivautumalla, mutta myöhäistä sitä oli enään torua. Jos siellä on hyvä ja vilpoinen loikoilla, niin sitten saa olla sielä. Pioneista, ainakaan kukkivista sellaisista ei tarvitse tänä kesänä haaveilla.

Rockyllä ei olekkaan ihan tavallinen koirankoppi asumuksenaan, vaan eristetty leikkimökki. Sisällä on nukkuma-alustana kokonainen kulmasohva ja talvipakkasten varalle sähköpatteri. Koppi siirtyi ennakko-oletuksia helpommin traktorin trukkipiikeillä uudelle paikalleen. Pysyi mokoma ehjänäkin vielä. Uusi aitaus ei ole yhtä iso, kuin edeltäjänsä, mutta paljon Rocky saa olla myös pihamaalla aitauksen ulkopuolella.

touko10%2C39.jpg

Pintamaan poistoon ja samalla huomattiin märkä kohta, joka vaatii salaojitusta.

touko10%2C41.jpg

Oudon näköinen omaan silmään nyt pihan edusta ilman koiran koppia. Sauna siis tulee paljun vasemmalle puolelle. Ikkunasta tulee olemaan näköyhteys paljuun, jolloin isompien lapsien kylpyhetkiä on helppo seurata myös saunan lauteilta käsin. Sähkötolpan ketale teki pihasuunnitelusta hankalaa, mutta onneksi tolppa siitä tulee häviämään syksyn aikana maahan kaivettavan varma -sähköverkon ansiosta. Mutta koska se siinä nyt olla nöpöttää vielä seuraavat kuukaudet, se hieman rajoitti meneillään olevaa saunahanketta tai pikemminkin saunan lopullista asettelua.

touko10%2C40.jpg

Rakennuslupahakemukset ehdin toimittaa kuntaan vasta tiistaina, mutta pohjien tekoon oli alettava välittömästi. Viralliset rakennepiirrustukset vastasivat juuri suunnitelmiani, mahtavaa. Ja nyt saan syyttää itseäni, jos joku kohta tulevassa saunassa ei olisi käytännössä toimiva.

kes%C3%A41%2C8.jpg

Salaojaputkistoa, aluskangasta, suojakaistaa,  lecaharkkoja, routaeristeitä... johan on tullut juostua paikallisessa rautakaupassa tarvikkeita hakemassa. 

kes%C3%A41%2C6.jpg

Ja soraa, soraa...  Samalla pihaan tuleva tie olisi suunnitelmissa kunnostaa soralla, sillä jatkuva traktorirallli on tehnyt jo tehtävänsä viimekesäisen tien korjauksen jäljiltä.

kes%C3%A41%2C7.jpg

Tämän päivän suunnitelmissa olisi asentaa styroksit paikoilleen. Sauna on tilattu ns. löylyvalmiina, joten viikonlopun aikana on saatava vielä perustus valmiiksi. Aika paljon on muutakin hommaa suunnitteilla viikonlopuksi, mutta katsotaan, mitä ehditään saada aikaiseksi. Lasten kummitäti on taas tulossa lasten kanssa aikaa viettämään, mikä tarkoittaa että päästään lähtemään kahden traktorin voimiin viimmeisiä peltolohkoja kylvämään. Tällaisen takatalven iskiessä olen enemmänkin tyytyväinen, että siemenet ovat edelleen säkissä tai ainakin pellossa olevat eivät ole vielä ehtineet päätään nostaa maanpinnan yläpuolelle. Viljat kun voi paalata myös suoraan vihantaviljana pyöröpaaliinkin, jos hommat meinaa venyä.

kes%C3%A42%2C1.jpg

Koneelta tuli vastaan kuvia viime kesältä terassin rakennuspuuhista ja myöhäisemmältä kesältä ja talvelta hetkistä, joita terassilla vietettiin. Ei ole kyllä kertaakaan, hetkeäkään kaduttanut viime kesän rakentelut ja nyt odotukset uuden saunan myötä nousee entistäkin korkeammalle.

kes%C3%A416.jpgkes%C3%A416%2C3.jpg

Tuohon aukkoon paljua odotettiin saapuvaksi kuin kuuta nousevaa. Paljon käyttöaste on ollut moninkertaisesti kovempaa, mitä olisin ikinä osannut kuvitellakkaan. Ei ole montaa viikkoa ollut, jolloin sitä ei olisi tullut lämmitettyä laisinkaan. Muutama ihminen on kauhistellut sen viemää vesimäärä. Meillähän kemikaaleja ei käytetä ollenkaan ja samassa vedessä voi kylpeä 1-2päivää. Ei se vesilaskussa näy lähes ollenkaan, sillä paljuun menevä vesimäärä uppoaa jo moninkertaisesti navettaan päivittäin. Palju siinä vesimäärässä on kuin pisara valtameressä.kes%C3%A416%2C6.jpgkes%C3%A416%2C2.jpg

Tämä oli sellainen koko perheen rakennusurakka, jossa lapsetkin olivat innokkaana mukana.

kes%C3%A416%2C8.jpg

Seuraavaksi saapui jo paljon odotettu huvimaja. Nyt jälkikäteen mietittynä huvimaja ei olisi jatkossa välttämätön, jos viereen jossain vaiheessa rakennetaan reilumman kokoinen "kesähuone".

kes%C3%A416%2C5.jpg

kes%C3%A416%2C1.jpg

Vihdoin ja viimein se saapui. Äkkiä palju paikoilleen ja valmista tuli! Jo samana iltana vietettiin uuden terassin avajaiset.🥂

kes%C3%A416%2C85.jpgkes%C3%A416%2C4.jpgkes%C3%A416%2C7.jpg

Pikkuneidin toiveesta huvimajaa sisustettiin pinkillä. Enpä muuten vielä vuosi sitten tiennyt tässä vaiheessa vatsassa pyörivien sikiöiden sukupuolia. Nyt on kolmella neidillä oma prinsessahuvimaja.

palju4.jpg

kes%C3%A416%2C83.jpgkes%C3%A416%2C84.jpg

Yllättävän monet "pippalot" ehdittiin jo viime kesänä terassilla juhlia.

Kuten ihana Juhannus...

kes%C3%A416%2C87.jpgkes%C3%A416%2C88.jpg

Paljusta on ollut iloa myös ystäville ja sukulaisille. Nykyään harvemmin enään tarvitse muistutella uikkareiden pakkaamisesta, vaan ne on jo vakio varusteina mukana vierailla.

kes%C3%A416%2C86.jpgkes%C3%A416%2C89.jpg

Ja vielä muutama talvimuisto...❄️☃️

palju1.jpg

Vaarikin pääsi meillä ekaa kertaa testaamaan kuumaa kylpyä talvipakkasilla.❄️❄️

palju.jpgpalju2.jpg

Jos joku oikeasti haaveilee paljusta, niin suosittelen lämpimästi sellaisen hankkimaan. Meille tästä ainakin on ollut aivan valtavasti iloa. Mutta nyt höpinät sikseen ja hommiin.

Onneksi ensiviikon lopulle on jo lämpöisempää luvassa, sitä todellakin odotellessa... Mukavaa viikonloppua!