Naudan%20ulkofilee.jpg

Naudan ulkofilee tulee usein leikattua pihveiksi ja käytettyä sillä tavalla. Nyt kuitenkin koitettiin joulupöytään valmistaa file kokonaisena ja kyllä kannatti. Se oli  aivan taivaallisen hyvää ja maukasta. Myös lapset pistelivät sitä menemään hyvällä ruokahalulla.

Tärkeää fileen valmistuksessa on sen alkulämpötila, eli se saa olla useamman tunnin huoneenlämmössä ensin pintojen kiinnipaistoa. Fileestä poistetaan tarkasti pois mahdolliset kalvot.

Pihvinaudan ulkofilee

Suola

Mustapippuri

Voi

Rosmariini, timjami

Valkosipuli

Hiero lihan pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Lämmitä valurautapannu kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Paista lihan pinnat tarkasti kiinni joka kantilta, jotta lihan nesteet pysyvät sisällä ja liha mehevänä ja maukkaana. Aloita päädyistä, seuraavaksi sivut ja lopuksi alta ja päältä. Pintaan saa tulla reilusti väriäkin. Pihdit helpottaa lihan kiinnipitoa pannulla, eikä näpit kärvenny kuumassa lämpötilassa.

Naudan%20ulkofilee1.jpg

Kun lihan pinnat on joka puolelta paistettu kiinni, laske pannun lämpötilaa ja lisää pannulle pari ruokalusikallista voita. Lisää sulaneeseen rasvaan siivutettu valkosipuli, timjamia ja rosmariinia. Lusikoi maustettua voita fileen pintaan.

naudan%20ulkofilee2.jpg

Nosta filee folion päälle. Kaada kaikki pannulla olevat nesteet ja yrtit fileen päälle ja sulje folio. Mediumin lopputuloksen aikaansaamiseksi lihalämpömittarissa tulisi olla 55 asatetta. Filee jatkaa vielä hieman kypsymistä tärkeän vetäytymisen aikana. Kypsän lopputuloksen aikaansaamiseksi lämpötilan tulisi olla 65 astetta tai ilman lämpömittaria 120 asteessa 1 tunti /kg.

Paistamisen jälkeen lihan annetaan vetäutyä folion sisällä kaikessa rauhassa, vähintään 30 minuuttia, jolloin nesteet lihan sisällä tasoittuvat ja liha pysyy mehevänä. Vetäytymisen jälkeen liha leikataan lihassyiden vastaisesti ohuiksi siivuiksi, jolloin liha on erityisen mureaa. Liha oli kylmänä ihan erityisen hyvää.

naudan%20ulkofilee4.jpgnaudan%20ulkofilee3.jpg

Aurajuusto -punajuuripaistos

n. 10 punajuurta

2 omenaa

2 sipulia

1 pala aurajuustoa

1 kananmuna

1 dl kuohukermaa

suolaa

mustapippuria

timjami, rosmariini

aurajuusto%20punajuurilaatikko.jpg

aurajuusto%20punajuurilaatikko1.jpg

Keitä punajuuret lähes kypsiksi vesi määrässä, joka juuri peittää punajuurten pinnan. Kuori omenat ja sipulit ja pilko ne pieniksi palasiksi. Kuori jäähtyneet punajuuret (kumihanskat kädessä) ja soseuta ne sipuli ja omenasilpun kanssa. Laita mausteet, kerma ja kananmuna sekaan ja sekoita. Hienonna aurajuusto veitsellä silpuksi ja sekoita punajuurisorvoksen sekaan siitä 2/3.  Kaada seos öljyttyyn, uunin kestävään vuokaan. Ripottele 1/3 osaa paistoksen pintaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

/aurajuusto%20punajuurilaatikko2.jpg

Aurajuusto -punajuuripaistos on ihana lisuke ruoan kanssa niin arkena kuin juhlapöydässäkin.  Syksyllä punajuuren sekonkikauteta sitä kannattaa käyttää monipuolisesti sen hyvän mauan ja ravintosisältönsä vuoksi. Se on helpppoa kasvattaa kasvimaalla myös itse. Säilöminen onnistuu kellarissa, mutta pikkuhiljaa se menettää mehevyyttään. Etikkaliemessä se säilyy hyvin pidempiäkin aikoja.