Koko kesän olen odotellut toiveikkaana, milloin kesäkurpitsoja alkaa pukkaamaan kasvimaalta. Se odotettu aika on käsillä ollut jo muutaman viikon. Kesäkurpitsa on aina vaatimattoman makuinen, enkä sitä raakana juurikaan käytä, mutta erilaiset paistokset ja grillaus saa sen parhaat puolet esille. Myös sämpylöihin ja kasviskeittoihin se on mainio lisä.
Pieni retki kasvimaalla tuotti toivotun tuloksen.
Tähän voi käyttää vaikka kuinka ja paljon kasviksia, vain mielikuvitus rajana... Itse laitan usein kaikkea mahdollista, mitä kaapista/kasvimaalta sattuu löytymään.
1/2 kg rotunaudan jauhelihaa
paprikajauhetta, chiliä, suolaa, mustapippuria, jauhelihamaustetta
Kesäkurpitsaa; 1 iso tai 2-3 pienenpää
Sipulia
Tomaattia
Valkosipulinkynsiä
Paprikaa
Porkkanaa
Herkkusieniä
1 prk tomaattimurskaa
1/3 Koskenlaskija voimakasta
1 Lihaliemikuutio
Loraus kuohukermaa
Öljyä kasvisten paistamiseen
Suolaa
Mustapippuria
Yrttejä, esim. persiljaa, mäkimeiramia, basilikaa
1 rkl kukkosoosia, eli Crirachaa
Leikkaa huuhdeltu kesäkurpitsasta muutaman millin paksuisia siivuja. Jos kurpitsa on oikein iso, leikkaa siivut puoliksi tai neljään osaan. Kesäkurpitsan voi myös halutessaan kuoria.
Paista ja mausta jauhelija ja kouri/pese vihannekset ja pilko ne sopiviksi. Kuullota valkosipulisilppua öljytilkassa ja lisää pannulle kaikki muut kasvikset ja tomaattimurska. Paista, kääntele ja hauduta, lisää paloiteltu koskenlaskija ja kerma. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilikastikkeella. Itse laitan tähän reilun kourallisen yrttejä mukaan.
Kasaa vuoka perinteisen lasagnen mukaan korvaamalla lasagnekevyt kurpitsaviipaleilla. Aloita liha-kasviskastikkeesta ja toista samalla kuviolla, kunnes vuoka on täysi. Myös juustoraastetta voi ripotella väleihin.
Ripottele kasvis-lihakastikkeen päälle viimeiseksi kerrokseksi hieman juustoraastetta ja laita vuoka uuniin 200-asteeseen uunin alatasoon. Paista noin 40 minuuttia ja peitä vuoka foliolla loppuvaiheessa, jos pinta saa liikaa väriä.
Anna vuoan hieman aikaa vetäytyä ja nosta tarjolle. Koska lasagnelevyt on korvattu kesäkurpitsalla, tämä sopii hyvin geliaakikoille ja hiilareita vältteleville. Kun joskus karppasin, tämä oli ruokalistalla viikottain enkä ikinä kyllästynyt.
Koska ruoka on niin kasvispitoinen, ei välttämättä salattia tarvita lisukkeeksi. Muutama tuore yrtti kruunaa annoksen. Seuraavana päivän lämmitettäessä vuoka on, jos mahdollista vielä entistäkin maukkaanpaa. Tähän jää koukkuun. :) Tästä teen useanpaa erilaista versiota ja laittelen niistä ohjetta myöhemmin. Nyt rohkeasti kokeilemaan!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.