Tänään koetti se päivä kun uusi siitossonnimme Messinki pääsi töihin. Perinteisesti sonni pääsee laumaan ensimmäisenä päivänä heinäkuuta, mutta nyt päätettiin aikaistaa päivällä touhua, kun aamupäivän aikatauluun eläinten siirrot sattuivat sopimaan loistavasti. Aina ensikertalaisen kanssa saa hieman jännittää ymmärtääkö sonni mitä siltä odotetaan, mutta ainakin tässä vaiheessa homma näyttää ihan hyvältä. Taisi pienen tutustumis kierroksen jälkeen löytää kiimassa olevan valkopäisen Auringon, sillä sitä on nyt tässä liehitellyt jo useamman tunnin päästämättä lehmää puolta metriä kauemmaksi. messinki.jpg

Varmasti ei jäänyt muutaman kilometrin säteellä meidän tilalta olevilta epäselväksi, että jotain meillä tapahtuu. Sen verran kovaa örinää sonnipoika piti päästessään lehmälaumaan. Kyllä se näyttääkin pikkuruiselta viime syksynä poistuneeseen Igluun verrattuna. Aika näyttää ylettääkö tämä nuoriherra astumaan rungoltaan korkeimmat lehmät vai joudutaanko turvaamaan niiden kohdalla keinosiemennykseen.

messinki1.jpg

Aamulla ennen sonnin laitumelle laskua erotettiin laumasta vielä syksyllä poistettavat lehmät vasikoineen ja lihaksi kasvavat hiehot. Kuitenkin sonnille jäi 30 astuttavaa, eli ihan koville joutuu sonni nuoren ikänsä puolesta. Nyt vaan toivotaan että homma lähtisi sujumaan ja uusintakiimoja ilmenisi mahdollisimman vähän.

messinki2.jpg

Tänään ehdittiin päivällä nauttia harvinaisemmista vieraista, isännän serkuista perheineen ja lasten pikkuserkuista. Vieraiden lähdettyä suunnitteilla oli rento ilta perheen kesken ja illalla sitten katsella isännyyden kanssa pitkästä aikaa joku elokuva netflixistä. Puhelu naapurista sitten keskeytti meidän iltasuunnitelman rantasaunasta ja leffasta, sillä sonnipoika oli mennyt aitojen läpi karkuteille. Eikä edes ollut sen eka kerta. Kun se pääsi reilu viikko sitten kahden lehmämamman seuraan, se päätti silloinkin että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella ja sähkölanka ei sitä pidättele. Voi vietävä mikä ketutus! Koska rantasauna oli jo laitettu tulille ja lapset sinne odottivat kovasti pääsyä kävin pikasaunassa lasten kanssa isännän lähdettyä raivaamaan aitojen alusia. Raivauksella on siis tarkoitus saada langoissa kiertävä viertä niin tehokkaaksi, että yksikään nelijalkainen ei ala paimenpojan iskuja huvikseen ottamaan.

Nyt odottelen hetken että lapset nukahtaa ja lähden vielä isännän avuksi aitojen korjaukseen. Sonninmokkelo kun ehti pistää langat solmuun hieman sieltä ja täältä. Tällaista torstai-iltaa siis tänne suunnalle. Leffaillan saa unohtaa suosiolla.  Huomenna jatkuu rehunteko, sillä poutaa luvassa tämän hetkisen säätiedotuksen mukaan ainakin muutama päivä.