puinti.jpg

Puinteja lukuunottamatta alkuviikko on kulunut värkkäillessä kaikkea pientä. Suursiivous ikkunanpesuineen pitäisi ennen vauvojen syntymää vielä suorittaa, mutta nyt juuri ei sellainen ole kiinnostanut. Luotan, että kyytiläiset pysyvät vielä muutaman viikon matkassa mukana ja ehdin siivouksen suorittaa paremmalla ajankohdalla. Enemmän olen käyttänyt aikaa vauvojen hoitotason ja sen ympäristön sisustuksen suunnitteluun, eli juurikin siihen mitä rakastan. Meidän aikuisten makkariin sijoittuva nurkka on kuitenkin paikka, jossa tulevina kuukausina tulee vietettyä runsaasti aikaa. Vihdoin viimein sain puuttuvat härpäkkeet tilaukseen ja samalla tulee lisääntymän vähissä oleva hyllytila hoitopöydän yhteydessä.

Maanantai aamuna soi puhelin ja kehoitus tuomaan meidän KAIKKI matot pesupaikalle kylälle. Peräkärry oli täytetty hyvinkin nopsasti moisesta kehotuksesta johtuen. Tosiaan matonpesu olisi jäänyt kuluneena kesänä sujuvasti väliin ilman anopin auttavia käsiä. Nyt on kesä -ja talvimatot pihassa kuivamassa raikkaina käyttöä varten ja poutaiset kelit edesauttavat niiden kuivumista tehokkaasti. Samaten marjasankoja ilmestyy tasaisella tahdilla ja metsän antimista ollaan saatu nauttia koko perheen voimin lähes päivittäin, niistäkin kiitos kuuluu anopin suuntaan. Itse saan vaivaisesti litran kerättyä marjoja ja sen jälkeen saa maata vaaka-asennossa selkäkivun ja supistusten kourissa. Ei kiva.

Hilloja olen keitellyt harva se päivä. Mustikkahilloa, vadelmahilloa ja myös kuningatarta. Karviaishillot valmistui jo aiemmin. Mustaherukka ja omena-puolukkahilloa voisi vielä pistää jonain päivänä tulille. Mehut on keittämättä vielä kokonaisuudessaan. Lapset on sellaisia hillohamstereita, että mikään määrä ei tunnu talven yli riittävän ja tässä hillovarastoja kartutetaankin nyt päivittäin. Eroa kaupan hilloihin on kuin yöllä ja päivällä ja mikä tärkeintä itse tehden pystyy oleellisesti vaikuttamaan sokeripitoisuuteen. Enemmän marjaa ja vähemmän sokeria ja sillä päästään jo pitkälle.

hillo.jpghillo1.jpg

Nyt syksyllä myös kaaliruoat tekevät tuloaan. Kaalikääryleet parhainpina kaikista. Nämä raskaushimot saa aikaan ihmeellisiä pakotteita, sillä maanantai-iltana aloin tehdä kääryleitä yhdeksän jälkeen illalla. Ennen kahtatoista pääsinkin jo nauttimaan lopputuloksesta.  Ei siinä muu auttanut, kun niitä oli saatava iltapalaksi. Loppukerät sujahtivat pilkottuna täytteen kanssa sekoitettuna vuokaan ja niistä paistui vielä iso annos kaalilaatikkoa. Puolukkasurvosta kaveriksi eikä siihen muuta tarvita.

Kaalikäärylereseptini viime syksyltä löytyy alla olevasta linkistä:

http://oivalluksia-aidanreunalta.vuodatus.net/lue/2015/09/kaalikaaryleet

Ja jos kaalilaatikko vie pidemmän korren, ohjeeni sellaiseen löytyy tästä:

http://oivalluksia-aidanreunalta.vuodatus.net/lue/2015/09/kaalilaatikko-1

kaali.jpg

Vispipuuroa olen myös tehnyt lapsille tänä syksynä jo ämpäri tolkulla ja vaihteeksi kokeiltiin mustikkaista versiota. Hyvin teki kauppansa sekin. Hippasen kermavaahtoa ja tuoreita mustikoita päälle ja menekki on takuuvarmaa.

hillomarjat%20ja%20vispipuuro.jpg

Puintihommat ovat pikkuhiljaa päässyt alkuun. Välillä meillä on ollut lapset menossa mukana ja kummasti ovat viihtyneet olkien paalauksessa mukana ilmaan vinkumisia. Neiti viihtyi isänsä kanssa paalaamassa ja minä poikien kanssa käärimässä. Kun paaleja alkoi jonoksi asti kertyä, ruuhka traktorinkopissa hellitti välittömästi.

paalausta.jpg

Eilen isännyys lähti kokeilemaan onneaan puintihommissa isommalle lohkolle. Meidän vuosimallia -75 oleva puimurinrämpsy alkaa vedellä auttamatta viimeisiä ja suunnitelmissani olisikin mahdollisesti teettää jatkossa puintityö urakoitsijalla. Saa nähdä onko isäntä asiasta samaa mieltä, mutta itsellä jo meinaa mennä hermo sivusta katsoessa kun aina on joku remmi tai ketju napsahtaa poikki ja hommat keskeytyy ikävästi. Meidän vajaan kymmenen hehtaarin vilja-alan vuoksi ei kannata puimuria jatkossa hankkia. Öljynvaihdoista, suodattimista, huoltoon käytetystä ajasta ja rikkoontuneista osista kertyy jo sellainen potti että lähes sillä saa puinnit vieraalla teetettyä. Ja facta on sekin, että nuo kopittomat puimurit alkaa olla jo aikansa eläneitä.

Kuitenkin kelit oli eilen kohdillaan ja pikkuhiljaa se puitava ala vähenee ja kärryyn kerääntyy viljaa kasvaville sonnipojille. Tällä lohkolla on viljelyksessä kaura-ohraseos, sillä kumpaakin syötetään vasikoille ja lihakarjalle. Naapuripellolla puiden takana oli ihan samat hommat käynnissä ja kopiton puimuri sieläkin näkyi liikkuvan, joten eipähän olla ainoita museovehkeillä ajelijoita. Tosin eipä silläkään mitään väliä olisi vaikka oltaisiinkin.

puinti1.jpg

Nyt on hyviä puintikelejä luvassa ja tänään suunnitelmissa on käydä paalamaassa jo puidun alan oljet talteen. Pelto on osittain vielä niin märkää kesän sateista johtuen, että rämpimään ei kannata lähteä. Toivotaan, että nyt maa kuivuisi vielä hieman, sillä alla on nurmensiemen.

puinti3.jpg

Lapset niin mielellään keikkuisivat kyydissä, mutta meno ilman koppia olisi liian vaarallista. Kiipeilytelineenä vanha Fahr vielä ajaisi asiansa. Itseasiassa meillä on samanlainen, mutta 10 vuotta vanhempi malli rantametsässä varaosavarastona ja se onkin suosittu kiipeilypaikka lasten keskuudessa.

puinti2.jpg

Eilen illalla oli kyläkoululla vanhempainilta. Paljon tulossa uuden opetussuunnitelman myötä uutta asiaa. Puhetta oli myös luokkaretkestä, yökoulusta ja rahankeruusta. Mitään ei vielä lyöty lukkoon ja näihin nyt kysytään myös oppilaiden mielipiteitä mikä onkin hyvä juttu. Suurinta huolen aihetta itsessäni ja takuulla monessa muussakin vanhemmassa aiheutti koulun surkea sisäilmatilanne ja siitä kärsivät oppilaat ja opettajat. Koulu on ihan homeinen ja väliaikainen ratkaisu oppilaiden sijoittamisesta puhtaisiin tiloihin on tapahduttava nopeasti. Moni oppilas oirehtii jo nyt voimakkaasti, vaikka koulua on kestänyt vasta muutaman viikon. Omillakin lapsilla on ilmennyt väsymystä, silmien kirvelyä ja päänsärkyä. Tästä ei kunta tule selviämään pelkällä olan kohautuksella, sillä ainakin minä ja moni muukin ei tätä tilannetta sulata ja enään yhtään selittelyä tilanteesta niele. Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavien viikkojen tapahtumia asian osalta. Mutta nyt lähdettävä hommiin, sillä pelkkä aiheen ajattelu saa muuten niin matalan verenpaineen nousemaan.

Aurinkoista keskiviikkoa kaikille!