Tänään lähtivät navetasta viimeiset täysikasvuiset lihasonnit autoon. Aloin uusia sonnin hankintasuunnitelmia heti tekemään. Itseasiassa jo pari viimeyötä olen selvitellyt markkinoilla liikkuvaa sonnitarjontaa. Taustatutkimusta suvuista ja hinnoista, tiedättehän? Siitos-sonnin vaihto meillä edessä ensikesänä. Jo nyt tuntuu haikealta edes miettiä ihanan Iglu-pojan poislaittoa. Uusi sonni pitäisi käydä vilkaisemassa jo ensiviikon aikana ja varata pikaisesti, ettei jäädä kokonaan ilman. Meille passaa hyvin jalostus-arvoltaan hieman kehnonpikin kaveri, sillä meiltä ei myydä jalostuseläimiä eteenpäin, kaikki kasvatetaan lihaksi. Tärkeintä meille on hyvät kasvut, hyvä poikimaindeksi ja erinomainen luonne. Hyvä siis on kaikinpuolin oltava ja rakenne kunnossa edellämainittujen lisäksi.

Kahden hieman vihaisen siitos-sonnnin kanssa työskennelleenä osaan arvostaa hyvää ja lauhkeaa luonnetta. Nykyinen on kiltti kuin koiranpentu. <3 Emolehmätiloilla sonnia on vaihdettava muutaman vuoden välein, jotta karjaa pystyy uusimaan, sillä sukusiitoksia ei tietenkään saa tulla. Vanhimpia emoja pois ja uusia emoja tilalle.

0000000000000iklujoni.jpg

Ylenpänä kuvassa meidän tilan ihanat isännät ja niin hyvät kaverit keskenään.

000000000000iklu.jpg

Jopa serkkutyttöni uskaltautui kuvauttamaana itsensä sonnin seurassa, vaikka kädet hieman tärisikin. :)

Minä ja Iglu.

000mjiopl.jpg

Hankintalistalla oleva uusi, viime keväänä syntynyt siitos-sonninalku saa hoideltavakseen kesällä 7 hiehon lauman. Vanha, kuvissa oleva sonnipoika saa hoitaakseen vielä kerran kaikki jo ennestään poikineet lehmät, 27 kipaletta. Astumiskauden jälkeen se sitten lähtee kohti viimeistä matkaansa teurastamolle, nyyh. Näin massiivisella elopainolla sitä on vaikea enää myydä eteenpäin, sillä hiehojen astutuksiin se on jo kooltaan liian iso.

Jos joku tätä lukeva sattuu tarvitsemaan täyskasvuista, kantakirjattua Aberdeen Angus rotuista siitos-sonnia lehmiä astumaan, niin viestiä tulemaan. Tämä hieno sonni on saattanut työnsä tilallamme päätökseen syksyllä 2015. (Lihojen hinnalla ollaan valmiita myymään seuraavaankin kotiin.) Aina tällaisen suuren persoonan myisi mieluummin eloon kuin lahtiin. Isänä tällä huippusonni, Kanadalainen El Tigre 28 U. Postauksen lopussa tästä vielä lisätietoa.

Jos ja todennälöisesti kun Iglu teuraaksi lähtee, suunnitteilla olisi ottaa siitä talja. Ovat kuulemma kestäviä, hyviä ja helppohoitoisia. Ennen ajatus olisi ollut lähinnä kuvottava, mutta johonkinhan jokaisen eläimen nahka menee jatkokäyttöön, niin miksei sitten omaa lattiaa koristamaan. Sama ajatusmaailmahan meillä on lihojen kanssa. Ei sitä enää muuta lihaa syö, kuin itse tuotettua. Tietää tasan tarkkaan kuinka eläimet on hoidettu, mitä niille on syötetty ja kuinka on lääkitty. Todella harvaa yksilöä kuitenkaan tarvii kertaakaan koko elämänsä aikana lääkitä ja lääkkeillä on pitkät varoajat. Varoaikojen aikana ihmisravinnoksi teurastaminen ei ole mahdollista. Emolehmien vasikat saavat niin hyvät vasta-aineet emojensa maidosta, että ne ovat yleensäottaen tosi terveitä ja elinvoimaisia.

Tänä vuonna ensimäistä kertaa meidän kaikki sonnit ja muutama hieho on otettu palautuksena ja myyty tuoreeltaan suoramyyntinä. Lihalle on ollut kivasti kysyntää. Hienoa on, että lihantuotantoon jalostetut liharotuiset naudat tulevat kuluttajien tietoisuuteen ja lautasille. Ruokakaupoissa liharotuisten nautojenlihaa on suhteellisen harvoin saatavilla. Ja jos vaikka jauhelihaa on, suojakaasuun pakattuna lihan ominaisuuksista on jo jouduttu huomattavasti tinkimään. Arvo-osat menee teurastamoilta yleensä suoraan ravintoloihin, eikä normi kuluttaja pääse niihin käsiksi ollenkaan, paitsi ravintolassa käydessään. Ulko- ja sisäfileet ja sisä-ja paahtopaistit ovat meillä ollut tosi kysyttyjä. Niistä saa tehtyä aivan loistavaa ruokaa. Koetankin tänne postailla ahkerasti ruokareseptejä, jotta mahdollisimman moni pääsisi herkuttelemaan näillä erinomaisilla lihoilla.

Terassille onkin kertynyt jo vino pino lihalaatikoita, vaikka vielä pari erää on tulossa.

1%2C2.jpg

Kesällä 2016 sitten tämä tuleva uusi sonni saa hoitaakseen koko karjan astutukset. Toivottavasti rahkeet piisaa, sillä homma on rankkaa jo ihan aidan oiseltakin puolelta katsottuna. 

Nyt peukut ja sorkat pystyyn että meille löytyisi uusi nelijalkainen isäntä taloon. Päästäänkin isännyyden kanssa ihan kahdestaan sonnikaupoille, kun lapset viedään kummitädille siksi aikaa hoitoon. Harvinaista herkkua.

Kerron myöhemmin, löytyikö meille sopiva ja saatiinko kaupat tehtyä. Olen ihan innoissani menossa katsomaan uutta työkaveria! Ja kirjoittelen tässä lähipäivinä postauksen myös siitos-sonnin elämästä, jota niin monet miehet kateellisena haikailevat, KUNNES kuulevat totuuden. ;)

 

 Tässä Faban sivulta kuva ja tietoa tämän meidän nykyisen sonnin isästä:

00000000000000000El%20Tigre%2028u.jpg

HE    EL TIGRE 28U AMF-NHF AB 87446A
Syntynyt: 5.1.2008
Isä: HF Kodiak 5R
Isänisä: Sandy Bar Advantabe 43M
Emä: HF Echo 84R
Emänisä: TC Freedom 104

"Keväällä 2010 tuotua El Tigreä tuodaan lisää angus-jalostajien käyttöön kevääksi 2011.HF EL Tigre 28U on kanadalainen sonni, jonka jalostusarvot ovat erinomaiset. Sonni periyttää hieman keskimääräistä matalampaa syntymäpainoa, kun taas vieroituspaino,vuodenpaino ja maitoisuus on selvästi keskimääräistä parempaa tasoa.El Tigren oma syntymäpaino on 38,5 kg, vieroituspaino 205 päivän iässä 361 kg ja vuodenpaino 647 kg. Suvultaan sonni on ns. erisukuinen, ja se sopii suomalaisiin angus-karjoihin erinomaisesti. Keskimääräistä matalamman syntymäpainon sekä poikimahelppousindeksien perusteella sonni sopii käytettäväksi myös hiehoille.

HF EL Tigre 28U on ollut ikäluokkansa champion-sonni Kanadassa World Angus Foruminnäyttelyssä. Samassa näyttelyssä sen vuotta vanhempi täysiveli HF Tiger 5T valittiin koko näyttelyn grand championiksi. Sonni on lihaksikas ja raamikas."