punajuuri.jpg

Eri tavoin käsitellyt punajuuret on maukas lisuke lihan, broilerin tai kalan kanssa. Omat punajuuret ovat vielä mullassa ja kasvimaalta käyn nappaamassa niitä aina tarpeen vaatiessa. Punajuuret kestää pientä pakkasta hyvin, mutta syksyllä ovat hieman kuivempia, kuin kesällä poimittuna. Nyt punajuurten lehdet ovat jo nahistuneet, mutta kesällä ne on ihana lisä salaatissa. punajuuri1%2C2.jpg

Punajuuria

Öljyliraus

Hunajaa

Mustapippuria

Suolaa

1 tl Omanaviinietikkaa

Rosmariinia

punajuuri1%2C3.jpg

Punajuuret värjäävät paljon, joten parasta leikkuulautaa ei kannata ottaa punajuuren käsittelyyn. Kertakäyttöiset muovihanskat ovat myös kätevä apu näitä kuorittaessa.

punajuuri1%2C1.jpg

Kaada kuoritut ja lohkoiksi leikatut punajuuret kulhoon. Rouhi päälle suolaa ja pippuria myllystä, loraus öljyä, tilkka omanaviinietikkaa ja juoksevaa hunajaa. Myös rosmariinisilppu antaa ihanasti makua punajuurerelle.

punajuuri1%2C4.jpg

Paista punajuuria uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, punajuuret saavat jäädä hieman napakoiksi. Ylikypsiksi paistettuna punajuuret eivät ole ollenkaan miellyttävää syötävää.punajuurri1%2C5.jpg

Punajuuri on monikäyttöinen juures ja siitä saa valmistettua vaikka mitä ihanaa. Lindströminpihvit, aura-juusto-punajuuripaistos, paistetut punajuuret ja etikkapunajuuret tulevat ensimmäisenä mieleen. Punajuuri ja vuohenjuusto on myös makuhermoja kutkuttava yhdistelmä. Täytyykin käydä napsimassa loput punaiset mollukat seuraavana aurinkoisena poutapäivänä pois ja tehdä hieman punjuuriherkkuja talvenvaralle.

Mikä on sinun lempiruokasi punajuuresta?