Tätä on niin odotettu, sillä koko porukka ollaan loman tarpeessa. Johan sitä onkin sen huikeat neljä päivää tänä vuonna oltukin lomalla ja tänään meillä alkaa kaivattu "kesäloma". Odotukset ja suunnitelmat ovat korkealla. Laskeskelin yhteen normaalin palkansaajan vapaapäivät ja jo pelkästään viikonlopuista kertyy vuodessa yli 100 päivää. Siihen päälle ylimääräiset pyhät, ja kesä -ja talvilomat... huh huh, jatkuvaa lomailua. Vai onko kuitenkaan? Meillä niitä lomapäiviä koko vuodelle on huikeat 26 päivää, joista kolme saa olla pyhäpäiviä. Piti ihan tarkistaa päivien lukumäärä Melan sivuilta ja itse olisin kuvitellut niitä olevan 24. Mutta tähän 2 päivää lisää, mihinkähän näiden lomien kanssa joutuu? Sehän olisi joka toiselle viikolle yksi lomapäivä.

iglu.jpg

Lomalle lähtö on itsessään ruljanssi sekin. Ensin hankit hyvän ja ammattitaitoisen lomittajan, jolle uskallat koko elinkeinosi ja kaikista tärkeimmät, eli rakkaat eläimet jättää hoidettavaksi. Ja kuten arvata saattaa, silloin aina tapahtuu, kun isäntäväki ei ole tontilla. Painotus sanalla aina. Ja siinä ei ole huippu hyvästä lomittajasta kysymys, sillä eläimet vain vaistoavat meidän poissaolon ja johan alkaa tapahtua.

Toiseksi lomittajan sopivuus täytyy saada sovitettua kunnan lomatoimiston kanssa. Sielä onneksi tällä hetkellä homma pelaa ainakin meidän tilan kohdalla kiitettävästi, aina näin ei ole ollut. Muutaman kerran meille on tullut lomittaja, joka on hommista pihalla kuin lumiukko tai kokonaan traktorinajotaidoton. Eipä oikein tuntunut se kerta lomalta, kun mihinkään ei päästy lomittajan ajotaidottomuuden vuoksi lähtemään ja isännällä oli kello soittamassa aamunavetalle paalejen ajoon ja välillä sama toistui illalla. Ja arvata saattaa, kun hommia kotona on enemmän, kuin aikaa niitä tehdä, niin johan oltiin lomalla tekemässä jatkuvasti rästihommia. Voitte arvata, että sen "loman" jälkeen oli hieman se kuuluisa v#####s-käyrä korkealla. Muistuupa mieleen myös yksi lomittaja, joka ei uskaltanut mennä muutaman kuukauden vanhojen vasikoiden karsinaa siivoamaan ja eräs toinen, joka ruokki paalit eläimille naruineen päivineen. Onneksi selvittiin säikähdyksellä, eikä kenenkään suolisto mennyt paalinnaruista tukkoon.  Ymmärrätte varmaan, miksi halutaan pysyä näissä meille jo entuudestaan tutuissa "luottolomittajissa."  On meillä myös olemassa muutamia ystäviä, jotka ovat tarjoutuneet hädän tullen käydä päästämässä eläimille vedet, ruokkimassa kissan ja koirat ja vaikka viemässä kottikärryllä kuivaa heinää eläinten eteen sen verran, että itse päästään kotiutumaan. Näinkin kerran kävi, kun auton avaimet hukkui reissussa ja uusien avaimien teettäminen vei aikaa. Se tapahtui onneksi aikana ennen lasten syntymää.

Kolmanneksi täytyy saada hankittua kotimies, joka hoitaa lemmikit ja pakolliset muut hommat.  Talvella kotimies saa, tai joutuu  lämmittämään taloa pakkasilla ja kellarin portaat varmasti ovat käyneet tutuksi. Kotimiehenä meillä toimii useinmiten anoppini, meidän tilan vanha emäntä.

Kun lomalle harkitsee edes lähtevänsä, se teettää myös oman lisänsä päivittäisiin hommiin. Aina kierrellään viime tingassa eläinten aitaukset, jotta virta olisi viimeisen päälle hyvä, eikä kukaan ainakaan keksisi heikon sähköpaimenen virran vuoksi karata. Traktorit tankataan, rehut ajetaan pihapiiriin valmiiksi, sovitaan henkilöt, jotka ovat pahan paikan sattuessa valmiita auttamaan vaikka keskellä yötä, täytetään rehu -ja kuivikevarastot ja tehdään kaiken kattavat ohjeet. Ruokintaohjeista selviää, mitä kenellekin annetaan ja kuinka monta kertaa päivässä. Pihalla olevat eläimet ovat erilaumoissa ja jokaisella on omat ruokintapaikkansa ja vesiastiansa. Mistä ja minkävärisellä letkunliittimellä päästetän minnekkin altaaseen vettä, on meille itselle ihan helppoa ja selkeää, mutta lomittajalle takuulla ei.

muistilista.jpg

Poni käytiin vielä eilen illalla lasten kanssa lenkittämässä ja pitkästä aikaa neiti kävi kyydissä istumassa.

2.jpg1.jpg

Kotimiehenä toimiva mummo saa oman ohjeistuksensa kasvihuoneella tehtävistä töistä, kissan hoidosta lääkityksineen ja koirien päivittäisistä rutiineista ja ruokailusta. Ja se hoidossa oleva Goldi-ponikin pitää muistaa hoitaa ohjeiden mukaisesti.

LAPPU.jpg

Tosin vielä on hieman suunnitelmat auki, sillä sisareni perheeseen tuli illalla kuumeinen tapaus, joka laskee menohaluja sille suunnalle. Alunperin ainakin oli tarkoitus juhlistaa pyöreitä vuosia täyttävää äitiäni ja myös kylpylää, Hopp Loppia ja shoppailua on suunnitelmissa.

Kaupoilla tulee myös kulumaan aikaa, sillä hankittavien tavaroiden lista on pitkä:

makkariin uusi seinäkello

lastenhuoneeseen pimennysverhorullasysteemi

eteiseen uudet matot rispaantuneiden tilalle

mökille iso roska-astia limsatölkeille

sukkia, sukkia ja sukkia lapsille

korkea reunainen irtopohjavuoka leivontaan

ja ehkä muutama uusi lyhty

ja hieman kankaita syksyn ompeluksia varten.

Sitten kun olen vielä sisustus jutuissa viimeisen päälle pilkunviilaaja, ei tavarat takuulla löydy hetkessä. Mutta rakastan kierrellä kaupoilla ja Ikeakin on tullut jo hyvinkin tutuksi. Pentikin ja Marimekon liikkeissä käyn aina ihastelemassa kaunista esillelaittoa ja aaah, niitä upeita esineitä. Se on täydellistä vastapainoa kotielämään ja kyläpaikalla sohvilla istuskelusta en perusta yhtään. Tykkään mennä ja touhuta, levätä ehtii yölläkin. Isäntä ja lapset saavat olla mukana tai tehdä mitä tykkäävät. Yleensä lapset jäävät serkkujen kanssa touhuamaan, mutta isännyys on yllättävän innokas lähtemään Ikeaankin. Liekö syynä oikeasti sisustushankinnat vai se hervoton lihapulla-annos. :)

Mutta tosiaan pikainen puhelu illalla Nokian suunnalta ja nyt meillä onkin suunnitelmat sitten uudelleen mietinnässä- Lähdetäänkö kuitenkin Nokialla, jotta lapset pääsevät toisen sisareni lasten, eli serkkujensa kanssa puuhastelemaan, vai otetaanko pikaloma johonkin kylpylään tai kenties vuokrataanko jostain mökki? Omassa rannassa olevat mökit eivät kuitenkaan auta irtaantumaan tarpeeksi kotioloista, joten halutaan lomalla aina jonnekin ihan muihin maisemiin. Aamupäivän aikana kuitenkin lhdetään, mutta suunta on vielä tuntematon.

Niin että reippaana tästä nyt hilpaistaan lomalle. -Ja tullaan muutaman päivän kuluttua takaisin kotiin huilimaan, kun lomalla on aina niin vauhdikasta. Vaikka joskus tuntuu, että seinät kaatuu päälle ja ollaan kovassa loman tarpeessa, koti on kuitenkin se kaikista paras paikka maanpäällä, jonne on joka ikinen kerta ihana palata. Kun lähtee hetkeksi pois, ymmärtää sen ihanuuden joka kotona odottaa, kerta toisensa jälkeen.

Mutta juuri nyt me lomaillaan ja otetaan siitä kaikki irti.

Ihanaa ja rentouttavaa tulevaa viikonloppua! Teitä on käynyt täälä viimeaikoina ihan hirmuinen joukko lukemassa sepustuksiani. Kommentit ovat tervetulleita aiheesta kuin aiheesta.