uunilohi3.jpg

Meillä kävi vähän aikaa sitten vieraita, jotka eivät syöneet ollenkaan punaistalihaa. Siis sitä, mitä yleensä meidän kaikki vieraat meillä haluaa syödä. Piti keksiä siis jotain muuta ja kala oli yksi mahdollinen sopiva vaihtoehto näille ystävillemme. Pienen pähkäilyn jälkeen muistin uunilohen, jota muutama vuosi sitten tehtiin ahkerasti. Vastaavanlaista äitini teki joskus lapsuudessa, mutta olen tuunannut tästä aikuisten (ja miksei lastenkin) makumaailmaa säväyttävän version. Tätä kokkasin muutama vuosi takaperin niinkin ahkerasti, että tähän iski jopa pieni kyllästyminen ja sen valmistui jäi useaksi vuodeksi. Pitkän ajan päästä se maistui taas aivan taivaalliselle. Kuvat eivät nyt anna oikeutta tälle kala-annokselle, mutta takuulla kokeilemisen arvoista ja maukasta tämä on. Lapsille tein samalla perinteisen fileen suolalla ja sitruunapippurilla maustettuna.

Tarvikkeet:

Lohifilee (n. 200g /ruokailija)

suola

sitruunapippuri

creme fraiche tilli tai sipuli

tomaatti

tilli tuoreena

sipuli

ruokakerma

uunilohi.jpg

Huuhtele file molemmin puolin kylmällä vedellä, leikkaa ylimääräinen vatsarasva pois ja kuivaa file talouspaperilla. Nypi ruotopihdillä kaikki ruodot pois fileistä.

Mausta lohifile molemmin puolin reilulla suolalla. Asettele kala öljyttyyn uunivuokaan ja ripota päälle sitruunapippuria.

Levitä päälle seuraavaksi cremefraiche, siivutettu tomaatti, tillisilppu ja ohueksi suikaloitu sipuli.

uunilohi1.jpg

Paista 200 asteisessa uunissa fileen koosta riippuen n. 30-35 minuuttia. Kokeile kalan kypsyys paksuimmasta kohtaa.

uunilohi2.jpg

Tällä kertaa kalan lisukkeena oli tarjolla keitetyt perunat, juustoinen porkkana- keskurpitsapaistos, vihreä salaatti ja suppilovahverokastike. Kun tällaista kalaa valmistaa, voi kuoritut, suolalla ja mustapippurilla maustetut ja halkaistut perunat valmistaa samalla vuoan reunalla kalan kyljessä. Lisäksi perunoiden joukkoon voi lisätä suurehkoja sipulilohkoja.

Annos ei nyt kyllä näytä erityisen hyvältä, mutta voin vakuuttaa, että sitä se kuitenkin on. Hyvä vaihtoehto lihalle. :)

uunilohi4.jpg