Sipanniekku. Eikä kuulosta tutulta? No ei kyllä totta puhuen minunkaan korvaani. Ihan piti vikipediasta googlata karjalanpiirakan vaiheikasta historiaa, sillä nykyään meistä aika harva on imenyt perinteisen taidon tai tiedon  äidinmaidosta. Siitä huolimatta karjalanpiirakka taitaa olla kaikille tuttu perinneherkku jo lapsuudesta lähtien.

Kuitenkaan yllättävän harva, esimerkiksi minun ystäväpiiristä näiden valmistusta harrastaa tai on koskaan edes kokeillut. En väitä, etteikö näiden valmistuksessa hieman joudu näpertelemään, mutta mahdoton tehtävä se ei suinkaan ole.  Takuuvarmasti makuelämyksenä vaivannäön arvoinen. Eikä se taito ole minullekkaan lapsuudesta juurtunut, enemminkin kaukaa kiertänyt, mutta useita kertoja kokeilemalla ja jouhoseoksien suhteita sekoittamalla olen löytänyt oman tapani niitä valmistaa.

000.jpg

Kauniita niistä ei kyllä tule, mutta maku ratkaisee. Ja vaikka Lidlin paistopisteestä saa puoli-ilmaiseksi hyviä karjalanpiirakoita, ei ne itsetehdyille vertoja vedä.

Itse näitä tulee tehtyä saman ystävän kanssa kerta-pari vuodessa aina ennen joulua, vaikka voisihan näitä tehdä milloin vain. Pakastimeenkaan näillä ei ole pelkoa jäädä pidemmäksi aikaa pyörimään, sillä vanhat merkit paikkansa pitäen häviävät sieltä teille tietämättömille hyvinkin sukkelaan.

Karjalanpiirakat, n. 24 kipaletta

RIISIPUURO

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l punaista maitoa

suolaa (kristalli, tavallinenkin käy)

kananmuna

(ruokakermaa)

POHJATAIKINA:

2 dl kylmää vettä

3,5 dl täysjyväruisjauhoa

1,5 dl täysjyvävehnäjauhoa

25g voisulaa

1 tl suolaa

VOI -MAITOSEOS:

2-3 rkl voita

3-4 dl maitoa

Aloita piirakoiden teko täytteen, eli riisipuuron valmistuksella. Mittaa vesi ja riisi kerroskattilaan. Muista täyttää myös kattilan alaosa. :) Anna kuumeta sen verran, että riisi imaisee veden ja lisää sen jälkeen maito ja suola. Sekoittele silloin tällöin ja lisää tarvittaessa pohjakattilaan vettä. Kun puuro on valmista, nosta se jäähtymään ja lisää jäähtyneeseen puuroon yksi muna. Jos puuro on kovin jäykkää, notkista sitä hieman kermalla.

riisipuuro.jpgriisipuuro1.jpg

Parasta taikinaa tulee käyttämällä täysjyväjauhoja. Mitä enemmän ruista, sen parempaa tulee, mutta leivottavuus kärsii ja taikina repeilee helposti. Tämän vuoksi osa taikinan jauhoista korvataan täysjyvävehnäjauholla.

karjalanpiirakkajauho.jpg

Mittaa ensin kylmä vesi kulhoon ja sen päälle kaikki loput aineet. Sekoita voimakkaasti lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Jos et leivo ihan heti, peitä taikina kelmulla.

karjalanpiirakkataikina.jpgkarjalanpiirakkataikina1.jpg

Jaa taikina neljään tasakokoiseen kasaan ja leivo niistä pötkylöitä. Jaa pötkylät kuuteen saman kokoiseen pätkään ja laita pallerot pussiin. (Taikina kuivuu nopeasti, jolloin sen käsittely hankaloituu.)

karjalanpiirakka.jpg

Kaulitse jauhotetulla alustalla pallerot ohuiksi, tasaisiksi levyiksi. Se minkämuotoisia lättänöistä tulee, vaikuttaa lopullisen piirakan muotoon. Toiset tykkää tehdä soikeita ja toiset pyöreitä. Itse tehdään, mitä sattuu tulemaan. :) Ripottele hieman jauhoa lättänöiden väliin, jotta eivät jää kiinni toisiinsa ja peitä kasa muovilla. Toinen vaihtoehto on tehdä aina muutama piirakka kerrallaan loppuun saakka.karjalanpiirakka1.jpg

Nosta taikinan päälle ruokalusikallinen riisipuuroa. Taittele hieman reunoja ja nipistä ne kasaan. Moni saattaa olla rypytystaituri jo ensimmäisellä kokeilukerralla, mutta itseltä ei meinaa homma kauniisti luonnistua. Makuun se ei onneksi vaikuta. Nostele piirakat lastan avulla uunipellille.

karjalanpiirakka2.jpg

karjalanpiirakka5.jpg

Lämmitä uuni 275 ja paista piirakoita noin 15 minuuttia. Hieman pilkkuja saa ilmestyä pintaan, mutta varo polttamasta. Ensimmäisen satsin ollessa uunissa valmista voi-maitoseos.

Mittaa maito astiaan ja lämmitä kuumaksi niin että  voi sulaa. Kasta piirakat muutama kerrallaan seokseen ja nosta tarjottimelle. Peittele liinalla, joilloin piirakoista tulee erityisen pehmeitä.

karjalanpiirakka3.jpgkarjalanpiirakka4.jpg

RAEJUUSTOINEN MUNAVOI

Yksi parhaista lisukevaihtoehdoista karjalanpiirakalle on munavoi. Helppo tehdä ja huomattavasti normaalia voisula-versiota kevyenpi vaihtoehto on sekoittaa munasilppu raejuustoon.

4-5 kananmunaa

1 prk Keso raejuustoa

Suolaa (mielellään kristallisuolaa, jos sellaista on käytettävissä)

(Halutessa tilkka voisulaa)

Laita kananmunat kylmään veteen ja mittaa 9 minuuttia aikaa siitä, kun vesi alkaa kiehumaan. Keittymisen alkuvaiheessa lisää suolaa keitinveteen.

Jäähdytä munat kylmässä vedessä ja kuori ne kuppiin. Lisää kuppiin myös raejuusto ja suola. Murskaa munat ja sekoita tasaiseksi. Jos kaapista sattuu löytymään, Tupperwaren muusinuija on oiva apulainen tässä.

munavoi.jpg

Lopuksi syömään ja nauttimaan. Jos näitä juhlissa tarjoilee, kannattaa varata jokaista ruokailijaa kohtaan ainakin pari piirakkaa.

karjalanpiirakka6.jpg

Jos tarkoitus on piiraita pakastaa, se kannattaa tehdä heti niiden jäähdyttyä. Muutoin liinan alta hupenee piiraat nopeasti, eikä pakastettavaa jää.

Valmistatko itse karjalanpiirakoita tai voisitko harkita kokeilevasi?