Taas eletään normaali arkea, vaikka yskää tuntuu edelleen hieman itse kullakin olevan. Lapset reippaana "päivätöissään" ja me isännyyden kanssa kahdestaan kotona. Kummallista. Tai no aika paljon ollaan tehty tekemättömiä hommia ja minä yritän siivoilla kotia pikkuhiljaa aina vuorostaan jostain nurkasta. Isännyys aloitteli navetassa pientä remonttia ja on sillä riittänyt kone -ja traktoriremonttiakin viimepäivinä ihan riittävästi.

tomaatti.jpg

Tässä on jo muutama viikko päästy nauttimaan runsaammin kasvihuoneen antimista, mutta on muka niin kiirus olevinaan, ettei tänne ehdi kuvia kasvihuoneella pullistelevista herkuista laittaa. Punaisia, keltaisia ja oransseja tomaatteja. Isoja, pieniä ja jätti kokoisia. Siemenellisiä ja lähes siemenettömiä. Täyteläisiä ja makeita. Laatuja siis laidasta laitaan. Sweet million on kyllä todettu tänä kesänä sellaiseksi lajikkeeksi, että sitä tulee jatkossa kasvamaan vuosittain. Tosin tässä vaiheessa on kyllä vaikea sanoa, ehdinkö ensi keväänä laittaa siemenen siementä multaan. Mutta ainakin optimistisissa haaveissani kyllä. Aika näyttää, mutta siemeniä keräilen kyllä ahkerasti talteen.

tomaatti3.jpgtomaatti4.jpg

Alla oleva, suurehko tomaattilajike on itselleni yksi tämän kesän uutuuksista, härän sydän. Mehukas ja lähes siemenetön lajike. Muutamia siemeniä sain kaivettua kypsyneistä kuivamaan, joten jos joku haluaa tätä ensi kesänä kokeilla minulta joutaa muutama ylimääräinen siemen ensi kevään kylvöihin.

tomaatti1.jpgtomaatti6.jpg

Muutamassa päivässä jo ehtii tapahtua ihmeitä, vaikka täälä on vain haaveiltu auringon paisteesta ja jouduttu tyytymään jatkuvasti pilviseen taivaaseen ja sadekuuroihin. Silti tomaatit ovat tajunneet, mitä niiltä odotetaan. Kypsyminen on kovassa vauhdissa parhaillaan.

kasvihuone%20tomaatti%20iso.jpgkasvihuone%20tomaatti.jpg

Melkoinen viidakko on taas kasvanut tomaattipenkkiin ja tänään napsinkin lähes puolet lehdistä alas. Tomaatinraakileita meni siinä mukana useampi sata, mutta tilaa on saatava ja siihen ei muu auta kuin saksien reipas napsuttelu. Ei tuommoisesta pensaikosta edes tahdo tomaatteja löytää kuin kaivelemalla.

kasvihuone.jpg

Tigerella, Golden sunrice ja mini päärynätomaatti.

kasvihuone%20tomaatti2.jpg

Sun gold ja vasemmalla alhaalla Tigerellaa lisää.

kasvihuone%20tomaatti1.jpg

Tämän kesän ehdottomasti suurimmaksi paisunut tomaatti on lajikkeeltaan Laukaus. Halkaisia tähän mennessä hieman reilu 20 cm. Vielä kun tämäkin ymmärtäisi alkaa pikkuhiljaa kypsyä...

kasvihuone%20tomaatti%20laukaus.jpg

tomaatti5.jpg

Pikkuneiti on innokas apulainen tomaatin keruussa. Suurin piirtein joka toinen päivä käydään poimintareissulla ja useampi litra on kypsynyt maukkaita tomaatteja. Paljon niitä myös häviää päivittäin ulkoilureissuilla suoraan parempiin suihin, mikä tietysti on hyvä juttu.

Tuttava oli postannut hauskan ja osuvan tomaattivitsin naamakirjaan:

"Naapurin emäntä ihmetteli, kun isännällä oli jo paljon punaisia tomaatteja ja hänellä ne kaikki olivat vielä raakoja.
Isäntä paljasti salaisuutensa: Minä käyn joka päivä puhumassa näille tomaateille hävyttömyyksiä, niin ne alkavat punastella.
Naapurin emäntä aikoi kokeilla myös samaa konstia.
Viikon päästä he tapasivat ja isäntä kysyi, oliko hänen vinkistä ollut apua? Emäntä tuumasi: Ei ole alkanut vielä tomaatit punastua, mutta kurkut kasvavat ihan silmissä!"

Minä en kyllä myönnä hävyttömyyksiä tomaateille puhuvan ja kurkutkin kasvaa ihan  ilman höpinöitä hurjaa vauhtia. Ehkäpä se on tuo lehmänlanta ja automaattinen kastelujärjestelmä meidän kasvihuoneen salaisuus, sillä se on ollut lähes heitteillä koko kesän ajan.

Myös pulleita kesäkurpitsoja on puskat pullollaan. Ja koko ajan niitä puskee lisää. Ei toivoakaan, että näitä ehtisi tätä vauhtia syödä joten tuttavat käykäähän hakemassa ohi ajaessa. :)kasvihuone%20kes%C3%A4kurpitsa.jpgkasvihuone%20kurkku.jpg

Kurkkuja tulee kanssa tällä hetkellä kovaa vauhtia. Jättikurkkua tuottava pensas on jo parhaat päivänsä nähnyt ja alkaa olla hiipumaan päin. Nyt tulee pitkää ja paksua, piikikästä ja miniä. :) Jokainen lajike eri makuinen, mutta hyviä kaikki. Ehkä olisi aika alkaa näitä pikkuhiljaa säilömään talven varalle.

kasvihuone%20kurkku1.jpg

Nyt kun lapset ovat koulussa, eskarissa ja hoidossa ja syövät sielä päiväruoan, tuntuu että ei tarvitse kokoajan olla keittokauhan toisessa päässä roikkumassa. Kasvihuoneella sainkin idean tehdä meille aikuisille tomaattisia lämpöisiä leipiä päiväruoaksi. Tomaatit ja kurkut matkaan. Lisäksi hieman salaattia ja tuoreita yrttejä.

kasvihuoneen%20antimia.jpg

Kyllä kannatti sillä lopputulos oli maukas. :)

tomaattiset%20l%C3%A4mp%C3%B6iset%20leiv

Tällä kertaa ruisleipäpohjien päälle eksyi:

Sweet chili-kastiketta

Kylmäsavuhärkää

Emmentall- mozzarella juustoraastetta

Erilaisia tomaatteja

Aurajuustoa

Persiljaa ja oreganoa

Paisto: 10 minuuttia 200 asteessa ja avot!

tomaattiset%20l%C3%A4mp%C3%B6iset%20leiv

Kyytipojaksi tuoreita kasviksia ja taas jaksaa.

tomaattiset%20l%C3%A4mp%C3%B6iset%20leiv

Täälä tuulee välillä niin ettei hattu meinaa pysyä päässä. Nyt eteisestä kuuluukin juuri sopivasti lasten iloinen jutustelu, joten aika sanoa moi!

Tuulista tiistaita siis teille lukijoille! ...Auringonpaistetta odotellessa.