IMG_4733.jpg

Jo viimekesänä piti kokeilla Pataleivän tekoa, mutta aina se jäi ja jäi. Toissapäivänä yhdessä blogissa törmäsin pitkästä aikaa pataleipään ja vartin kuluttua ensimmäinen pataleipäni oli tekeentymässä. Tosi simppeliä oli tekeminen, mutta hiivalepäjauhoa meillä ei ollut, (ei siis ole ikinä meidän kaapissa ollutkaan) ja sen korvasin ruisjauholla. Mittaaminenkin oli hieman sinnepäin,mutta lopputulos oli kuitenkin hyvää.

Leipä sai nousta vedottomassa tilassa 12 -24 tuntia, jonka jälkeen se kipattiin uunissa lämmitettyyn valurautapataan. 45 minuuttia uunissa ja avot!

IMG_4744.jpgIMG_4746.jpg

Uunipatani oli hieman liian iso ja leveä tarkoitukseen. Tässä yleensä teen lihakastiketta ja pata on niin iso, että sinne mahtuu kuuden kilon paisti kerrallaan. Tästä syystä leivästä tuli leveä mutta lättänä.

Mahtavan rapea kuori ja sisältä mehukas ja maukas. Leipä syötiin koko perheen voimin hetkessä.

IMG_4748.jpg

Olen pitkään suunnitellut Sarpanevan valurautapadan hankkimista ja nyt se voisi olla ajankohtaista. Se on niin kaunis, että aina lomareissulla kaupoissa kuolaan sen perään. Hinta tosin vieläkin hirvittää. Pitäisi lisätäkin se tuonne haavelistalle.

00000sar.jpg

Tässä vielä hieman ohjetta:

5 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2.5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

Kuiva-aineet sekaisin ja lopuksi +42 asteinen vesi. Pyöräytä sekaisin, älä vaivaa. Jätä nousemaan liinan alle vähintään 12 tunniksi. 12-24 tuntia olisi optimi. Mitä pidempi nousemisaika, sen maukkaanpi leipä.

Nostatuksen jälkeen kumoa jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi, älä vaivaa. Anna nousta vielä puolituntia..

Laita tyhjä pata uuniin ja anna lämmitä uunin 225 asteeseen. Ota pata pois ja sipaise öljyä pintaan.

Nosta leipä kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Poista tämän jälkeen kansi ja paista vielä 15 minuttia.

Leipä irtoaa helposti kaatamalla ja eikun nauttimaan!